Autor Tema: Tomos maratonac  (Posjeta: 9943 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline MOSQUITO

Odg: Tomos maratonac
« Odgovori #15 : 30 Studenoga, 2018, 18:18:24 »
<br /><br />
Igrom slučaja i ja sam te iste 1986. g. napravio APN avanturu.
Prodao sam "ozbiljni" motor i u nedostatku boljeg uzeo ocu njegovu apenjaru i otišao na Grobnik...cca 500-tinjak km ukupno,bio sam i u (naravno) Opatiji.
Od zanimljivosti izdvojio bih da mi je vjetar na odmoru iznad Grobnika prevrnuo pilu,a na autocesti kroz Grobničko polje bijah izbačen sa njega od organa reda(morao sam prenijeti pilu preko zaštitne čelične ogade) :byeg:
Isti ti organi su trenirali strogoču na Preluki,pa i na nama dvojici :biggrin2:
Inaće tih godina dolazila je na Grobnik ekipa iz Subotice na automaticima.
 

Offline tempo gti

Odg: Tomos maratonac
« Odgovori #16 : 01 Prosinca, 2018, 21:56:23 »
i ja imam skoro istog takvo cak i boja isto ,jako zanimljiva tema cekam nastavak :)
vozim zastava tempo 1.3 efi
ZASTAVA the best cars of al time






[/URL]
 

Offline spitfire MK1

  • Antique Member
  • *****
  • Postova: 808
  • Thanked: 67 times
  • Spol: Muški
  • Lokacija: čakovec
  • Vozilo:: triumph spitfire MK1, tomos automatic A3ML
Odg: Tomos maratonac
« Odgovori #17 : 01 Prosinca, 2018, 23:07:49 »
Part two

I krenem ja prema Mađarskoj koja je od Čakovca udaljena cca 40 km. Naravno, od motorističke opreme imam jedino posuđenu kacigu. Kako je bilo ljeto, vozio sam samo u majici sa kratkom rukavima i Lewis traper jakni.
Prođem, prvih par kilometara, kad osjetim da me zanosi u lijevu stranu. Stanem i imam šta za vidjeti. Ruksak mi visi na stranu, špage popustile već nakon 10 km. Ajde nije strašno, zavežem ponovo ali čvršće i dođem do granice. Pita policajac kud idem: U Budimpeštu, velim ja. A on zove kolegu da to i on čuje od mene.  ;D Mislim si, koji vam je k... pa idem do Budimpešte, kaj nitko neide do Budimpešte, samo ja? Kaj se čudite ko picek glisti!
Mađarska strana granice. Iako je bilo već oko pola 4 ujutro i nigdje nikog, Mađari upisuju moj pasoš bar pol sata. Oni su samo pregledavali sumnjičavo moj "Plavi grom" i pustili me.
Do Nagykanize nema puno. Sa autom možda 25 min. Vozim se, i polako shvaćam zašto motoristi imaju kožne jakne. Onak lagano podhlađen dolazim u centar Nagykanize (oni koji poznaju, na trg, gdje je spomenik) i spazim hotel. Mislim si, ajde da odmorim malo motor i svoju guzicu, a mogao bi se i ugrijati. Ostavljam automatica odmah do ulaza, vežem ga lancem i uđem. Nutra rusvaj. Izgleda ko da je bila svadba ili neka fešta jer je bilo stakla po podu, a nigdje nikoga. Sjednem na neki dvosjed odmah kod vrata da se malo ugrijem. Naravno, od topline zadrijemam i kad se probudim, već se danilo. Ljut što sam zaspao, izlazim van. Na semaforu ispred samog hotela svijetli crveno i tri motorista (prava  ;D) spaze me da izlazim sa kacigom u ruci i zovu me mahanjem da im se pridružim. Mahnem im, kao, idite vi, stignem vas ja...  :pleasantry: Odu oni, a ja iza ulaza zajašem svog "groma" i pravac Budimpešta.
Stajao sam svakih cca 60 km da se malo motor ohladi. Na putu prema Budimpešti je jedno od najpoznatijih turističkih mjesta u Mađarskoj: Siofok! Stanem da se odmorim, tankam i spazim one gume za vezanje tereta. Kupim dvije (netreba se razbacivati sa markicama), svežem pošteno sam teret na motoru i šibaj dalje.
Sunce je već dobro zapeklo. Vidim ja da bude knap sa vremenom. Srećom, Mađari onda još nisu imali autoputeve, a cesta je bila dosta široka, većinom sa zastavnom trakom kojom sam ja vozio. Vozim ja, gledam neka jezera sa svoje desne strane, kad najednom krajičkom oka spazim kamenčinu od cca 10 cm ispred sebe. I s prvim kotačem nekako izbjegnem, ali zadnjim... dum! Makina zapleše, uspijem se zaustaviti i imam šta za vidjeti. Ode zadnja guma. <br /><br />
Sad sam bio sretan što sam ponio onu pumpu i zakrpe. Mislim da sam tada prvi put krpao gumu na motoru. (na biciklu naravno jesam, a Đole veli: princip je isti, sve su ostalo nijanse  ;D).
Krenem dalje uz procjenu da ću sada sigurno kasniti. Ide "grom" odlično, 5 banki kaže cajger (znam da laže!).
Približavam se Budimpešti i već je gužva na cesti većinom zbog Čeha i Slovaka koji se vračaju sa Jadrana. U jednom Trabantu karavanu  čeških tablica, vozila se cijela obitelj sa troje djece. Vozimo lagano uzbrdo (vizir mi dignut jer je sad stvarno vruće), oni migulju sa možda 2-3 kilometra većom brzinom od mene. Klinac od cca 6-7 godina me gleda iz auta i smiljulji mi se. I ja njemu. Odu lagano uzbrdo... Sad idemo dole i ja ih sustižem. Klinac me gleda i počne mi plazitii jezik i kreveljiti se  ;D. Ima sreću jer je ponovo uspon i ja zaostajem...
Budimpešta je već jako blizu i gužva je velika. Kolona. Naravno da "Plavi grom" koristi svoje prednosti i prolazi pored kolone. Vozim tako, kad eto onog tabanta. E, sad si moj! Stignem do njega, klinac me žalosno pogleda jer se ja krećem, a ja njemu jezičinu koliko sam mogao isplaziti  :lol: . Sad smo kvit. I odem ja, a njih ostavim da udišu moje ispušne plinove! :balkidance:

To be continued...
« Zadnja izmjena: 01 Prosinca, 2018, 23:14:03 spitfire MK1 »
 
The following users thanked this post: sigmafahrer

Offline Zvonimir1985

  • Antique Member
  • *****
  • Postova: 1545
  • Thanked: 75 times
  • Spol: Muški
  • Lokacija: Zagreb, Črnomerec
  • Vozilo:: švabe i talijan te pokoji japanezer
Odg: Tomos maratonac
« Odgovori #18 : 02 Prosinca, 2018, 12:29:25 »
Hahah...odlično!
 

Online sigmafahrer

  • Antique Member
  • *****
  • Postova: 2033
  • Thanked: 707 times
  • Spol: Muški
  • Lokacija: Stuttgart
  • Vozilo:: Citroen CX, Mitsubishi Sigma, Jaguar XJR
Odg: Tomos maratonac
« Odgovori #19 : 02 Prosinca, 2018, 12:36:24 »
Hoćemo još  :moto:  svaka čast spitfire  :good:
 

Offline spitfire MK1

  • Antique Member
  • *****
  • Postova: 808
  • Thanked: 67 times
  • Spol: Muški
  • Lokacija: čakovec
  • Vozilo:: triumph spitfire MK1, tomos automatic A3ML
Odg: Tomos maratonac
« Odgovori #20 : 02 Prosinca, 2018, 14:33:16 »
Part three...

Ako je netko bio na Hungaroringu onda zna da je na kontra strani (istočnoj) Budimpešte, nama koji dolazimo iz pravca ovog dijela Hrvatske (onda Jugoslavije).  Mislim da sam imao neku auto kartu na kojoj naravno nije još bio ucrtani Hungaroring.  Naravno da nije bilo ni današnjih obilaznica ni autoputeva. Kao što su me u JNA učili, kartu čitaj i seljaka pitaj, tako sam i ja svaki čas zastajkivao i pitao za smjer. Ne znam dal ste se ikad pokušali s Mađarima nešto dogovoriti, ali mislim da bi mi s Japancima bilo lakše.

I tako, malo pitaš, malo voziš za stranim tablicama i stignem ja do Hungaroringa. More automobila, probijam se lagano i stižem do jednog ulaza. Utrka već počela. Pitam tipa da me pusti unutra. 100 DM, veli on ! Da ne bi pola budžeta dao, malo morgen. I počne cjenkanje. Ali i vrijeme ide. Uglavnom, na kraju se dogovorimo za 20 DM! Krenem ja sa "Plavim gromom" prema ulazu, kad me redar zaustavi. Šta je sad, pa dao sam ti 20 DM, objašnjavam ja na mješavini njemačkog, engleskog i hindu jezika kako bi me Mađar razumio! Skužim ja njega, ja mogu ali Grom - nem (NE)! :stop: Hallooo, kao NEM? Opet mješavinom njemačkog, hindu i malo esperanta objasnim čovjeku da mi netko može pod rukom odnijeti motor sa svim stvarima. I mic po mic, taj 10.8.1986. uđe u povijest! Ne zato jer je održana prva utrka Formule 1 u istočnom bloku (iako je to točno), nego zato jer je jedan Tomos Automatic A3 ML ušao unutar ograde Formule 1. Nisam tada bio svjestan tog povijesnog trenutka, ali sa odmakom od 32 godine shvaćam koliko je to važan datum!  Mali korak za čovječanstvo, ali veliki za Tomos zvani "Plavi grom"!  :yahoo: Ili obrnuto? Ne znam, ali znam da sam slikao Tomos kraj staze i onda još jednom, a razočarenje je došlo po povratku kad sam shvatio da mi se film otkačio u fotoaparatu (neki ruski) i da sam slikao slike jednu preko druge!!!  :glavauzid: Tako da nema povijesne slike.

Uglavnom, čini mi se da je pobijedio Nelson Piquet, a ja sam polako krenuo prema centru Budimpešte da si nađem smještaj za prenoćiti...  :lazy2:

To be continued....
 
The following users thanked this post: sigmafahrer

Offline tempo gti

Odg: Tomos maratonac
« Odgovori #21 : 11 Siječnja, 2019, 14:28:03 »
dugo nisi pisao bas me zanima nastavak :)
vozim zastava tempo 1.3 efi
ZASTAVA the best cars of al time






[/URL]
 

Offline spitfire MK1

  • Antique Member
  • *****
  • Postova: 808
  • Thanked: 67 times
  • Spol: Muški
  • Lokacija: čakovec
  • Vozilo:: triumph spitfire MK1, tomos automatic A3ML
Odg: Tomos maratonac
« Odgovori #22 : 11 Siječnja, 2019, 23:01:48 »
Malo gužva, malo nedostatak inspiracije... Uglavnom, stigao sam do centra Budimpešte.

Vozikao gore, dolje cijelo popodne i tek pred večer se sjetio da bi trebalo naći mjesto za prespavati. Pokušao sam u nekoj turističkoj agenciji (naivac), al naravno bilo mi je preskupo uz moj buđet od 200 DM koji je već bio načet poprilično. Kad sam izašao  iz agencije, zove me stara Mađarica: cimer, cimer! (nešto mi poznato  ;D). Ajde idem s njom, nemam što izgubiti. Rekla je 10 DM za noć. Bilo je blizu. Zgrada stara, stubište mračno, stepenice izlizane. Otvara baba vrata od stana i odmah je to neka "dnevna soba". U kutu sa paravanom ograđen "otoman" (stariji će znati kakav je to ležaj) i veli ona: to je to. Nema tuširanja.  :glavauzid:
Ma nećeš valjda tu, mislim si ja i okrenem se van. Malo me i strah bilo te babe.  :lol:
Ponovo na cesti, al ovaj put odlučan da nađem neki auto kamp. Uz malo sreće i mahanje rukama, dobio sam informaciju gdje je kamp. Već se mračilo kad sam ušao, ali vidio sam da je OK. Slaganje "pseće kućice" je bilo brzo ali sam se morao pobrinuti i za "plavog groma". Zavezao sam s lancem svog tomosakija oko zadnjeg kotača i još jednom tankom špagom koju sam zavezao sa svoju vreću za spavanje da mi ga netko cijelog ne ukrade. Kak sam lukav bio!  :lol:
Valjda sam zaspao u sekundi.
« Zadnja izmjena: 12 Siječnja, 2019, 22:58:56 spitfire MK1 »
 
The following users thanked this post: sigmafahrer

Offline el classico

Odg: Tomos maratonac
« Odgovori #23 : 12 Siječnja, 2019, 12:23:03 »
Koja štorija...
To je bi adventure...


Gesendet von iPhone mit Tapatalk Pro
 

Offline Adam.

Odg: Tomos maratonac
« Odgovori #24 : 12 Siječnja, 2019, 22:16:30 »
Svaka čast, odlična priča  :thmbup:
Mislim da bi svako jednom volio tako "puknit" i otić nekud da nemaš ni brige ni pameti, samo ideš
Je da je ovo bilo zbog oklade, al opet, treba imat velika mu...
 

Offline spitfire MK1

  • Antique Member
  • *****
  • Postova: 808
  • Thanked: 67 times
  • Spol: Muški
  • Lokacija: čakovec
  • Vozilo:: triumph spitfire MK1, tomos automatic A3ML
Odg: Tomos maratonac
« Odgovori #25 : 12 Siječnja, 2019, 22:57:44 »
Ma nisu trebala velika mu.., već je to nedostatak znanja i iskustva (reklo bi se - pameti). Da mi danas sin veli (ja svom starom naravno nisam rekao) da ide s skuterom na takav put, sigurno ga ne bi ohrabrivao. Osim toga, današnjoj djeci (pardon - mladeži) takve stvari ne padaju na pamet. Previše su komotni. Sorry mlađa ekipo (25 i manje), takvo je moje mišljenje. Kad razmislim bolje, za vas koji ste tu na forumu i čeprkate po starim kramama to ne vrijedi. Vi ipak nešto radite svojim rukama osim tipkanja po mobitelima.
Nastavak slijedi...
 

Offline Adam.

Odg: Tomos maratonac
« Odgovori #26 : 13 Siječnja, 2019, 16:23:40 »
E baš to i je problem, nema tu uvrijede nikakve
Ko bi danas realno to išao radit, istina drugačija su vremena, al ljudi jednom se živi, treba sve u životu probat, štagod se nudi  ;D
Svaka čast još jednom
 

Offline spitfire MK1

  • Antique Member
  • *****
  • Postova: 808
  • Thanked: 67 times
  • Spol: Muški
  • Lokacija: čakovec
  • Vozilo:: triumph spitfire MK1, tomos automatic A3ML
Odg: Tomos maratonac
« Odgovori #27 : 07 Ožujka, 2019, 22:30:19 »
Evo, gužva, nedostatak inspiracije ili što već, ali I am back!  ;D
Part ... ne znam već koji.

Slijedeći dan poslije kasnog buđenja, kupanja u bazenu (ne znam dal sam prije spomenuo da je kamp imao bazene), sunčanja i klope, odlučim razgledati Budimpeštu. Šator ostavio u kampu, sjeo na tomosakija i vozikao se gore dole po gradu. Popeo se čak i na Budim, pogled odličan. Prošao dosta toga i ne sjećam se više gdje sam saznao za, kao najbolji, diskač u gradu - Margit hid. Iliti po naškom, Margaretin most. Jedan od najpoznatijih mostova na Dunavu u Pešti, a po njemu je diskač dobio ime jer je bio odmah do mosta. Spremim se ja, onak fino, zapadnjački za mađarske pojmove i brmbrm do Margit hid-a. Ispred diskača ljudi ko da se dijele Levisice!  ;D Majko moja, kak bum ušel? Parkiram ja tomosakija jedno dva-tri metra od ulaznih vrata, pored zmijece od ljudi koji čekaju ulaz i .... stanem u red. Nakon cca 45 min uđem. Diskač i nije bio tako loš, ali daleko od diskača u Čakovcu iz kojeg sam krenuo, Dijene. (bajdvej, Dijana je bila odličan diskač)
Krug, dva po diskaču i cile-mile, upoznam ja dvije Čehinje. Jednu sam odmah šarmirao. Ubi me ako se sjećam kako se zvala. Pozovem ih za stol, cuga, a ova skuži da ispod stola imam kacigu (ona Nolan N24, za čitatelje koji su se tek sad uključili u ovaj post  :P). Imaš motor?, pitanje. Naravno!  ;D I mora ga ona vidjeti!! Ajde idemo van, da ti ga pokažem!  :cool:
Izađemo van (gužva već prošla), kad izbacivač vani sjedi na mom tomosakiju i pokušava ga upaliti. :nono: Benzin je bio zatvoren, volan zaključan, a i bio je vezan lancem za zadnji kotač. Skočim ja odmah da tipu objasnim da ako se kurbla, kotač se mora okrenuti. Alooo, strgal buš mi sve špice na felgama! I riječ po riječ, pitam ja tipa: oćeš jedan krug? Njegov smajlić mi je sve rekao pa mu otključam motor, upalim ga i ajde teraj ga malo! ;D Tip je bio ko pravi izbacivač, jedno 110 kg. Stenje tomosaki, al vuče. Tip napravi dva tri kruga po ulici i sa osmjehom mi vrati "mrcinu".
Sad ja sjednem i pozovem djevojčicu da mi se pridruži. Provozali se malo gore, dolje, razgledali Peštu baj najt i slučajno našli jedan mračni parkić. Šta je dalje bilo, čitajte drugi put, draga djeco! Laku noć!
 
The following users thanked this post: sigmafahrer

Offline tomtom

Odg: Tomos maratonac
« Odgovori #28 : 08 Ožujka, 2019, 06:07:42 »
Tomosaki  :rofl: :rofl: :rofl:
Zakon pričice  :good:
Kad popijem pet gemišta, fićek ide kao ništa, nema brda nema zavoja, policija neka maše.....
 

Offline alfa fun

  • Antique Member
  • *****
  • Postova: 812
  • Thanked: 115 times
  • Spol: Muški
  • Lokacija: Dalmacija
  • Vozilo:: neka auta i motori
Odg: Tomos maratonac
« Odgovori #29 : 08 Ožujka, 2019, 10:06:38 »
Interesantni doživljaji. Dobro to sve još i složiš, preneseš u priču.
Nego, reci smijem li za nastavak ove priče pustiti mlađe da čitaju  :read: ili priča vodi u 18+ smjeru?  :cofee:
Nisam mehaničar, nisam megaextrajednistveninezamjenjivi autoexpert. Samo volim prometala. Običan sam. Vulgaris.