Znao sam! Znao sam! Znao sam! 
Kad sam pred koji mjesec u Samoborski lokator postavio sliku mačora, dao Si komentar kako je sad pravo vrijeme kupit jednog.
Svaka Ti dala!

Tad sam već uveliko bio u potrazi za autom, a onda u dva dana ti postaviš sliku tog XJ Sporta i kod mene u Esslingenu se pojavi ovaj crveni XJ. Pa sam se zapitao je li skrivena kamera? Truman Show?

Evo još par slika i podataka mog prvog Engleza

Dakle Jaguar XJ, X308 koji se pravio relativno kratko, 1997-2002. godine. Verzija je XJR gdje je R oznaka za "Supercharged" auto sa kompresorom, napravljeno ih je oko 15000 komada. Karoserija je normalne dužine od 502 cm, pocinčana tek na kritičnim dijelovima. Težina me iznenadila, kad ga pogledaš izvana ne bi rekao da ima 1880 kg, mislio sam da je lakši. Jedan plus, gotovo idealan raspored težine sa 955 kg naprijed i 925 iza zahvaljujući najlakšem V8 motoru tih godina.
Tank je 81 l. Prtljažnik izgleda velik, ali je optička varka. Širok je ali nizak, 430 litara. Ovaj moj stoji na 8x18 Asteroid felgama (nekakav Minilite dizajn) i gumama 255/40/18. Uz Milan Felge onog limitiranog XJRa 100 ovo su najtraženije felge za X308. Da ih nisam dobio na autu kupio bi ih naknadno. Zanimljiv podatak je tlak u gumama koje je tad propisivao Jaguar : za krstarenje do 160 kmh 1,8/1,9 bara a normalan 2,2/2,3.

Ispod haube je V8 4.0 sa 32 ventila i već spomenutim kompresorom koji je pogonjen remenom. Tražio sam, a srećom i našao auto sa verzijom motora AJ27 (2000-2002) koji je u par stvari poboljšan u odnosu na AJ26 (1997-1999). Posebno mi se sviđa što motor nije prekriven plastikom, to je to što vidiš. Kompresija je 9,0:1, kompresor puše u motor 0,7 bara. Rezultat je 363 ks i 505 Nm što je solidno za auto sa kraja 90ih godina. 5,6 sekundi do 100 i limitiranih 250 kmh. Čitao sam o prosječnoj potrošnji 12 do 13 litara, ali još nisam mjerio, testirao.
Mjenjač je Mercedesov 722.6xx koji se ugrađivao u jače Mercedesove aute i neke AMGe. Riječ je o 5G Tronicu mjenjaču u verziji W5A 580 .Zadnja brojka označava max okretni moment koji može podnijeti. Slabiji osmaci 3.2 su imali ne baš slavni ZF 5HP24, dok su u atmosferac 4.0 i ovaj kompresor XJR ugrađivali Mercedesov 5Gtronic.