Autor Tema: Škoda Favorit 1.3 LX  (Posjeta: 37574 )

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Maverick

Škoda Favorit 1.3 LX
« : 31 Srpnja, 2023, 12:36:36 »
Pozdrav svima!
Predstavljam Favorita koji je od nedavno u mom vlasništvu.

Malo povijesti:
- nemam neki odgovor zašto volim Škode. Možda jer se u obitelji najviše koristila
- jednom sam vidio Favorit Silverline na Škoda meetu i ubrzo kupio dva komada u lošem stanju i dovezao ih kući. Jedan je bio još relativno ok i obnovljiv, ali drugi nikako. Financijske i prostorne mogućnosti su mi ubrzo nakon kupnje postale nikakve zbog svega po malo, pa su sjedili i čekali bolje dane. Njih nisam želio prodati ni za dijelove ni za kile i slično. One su stvarno bile "last resort".
- nakon toga svega mogućnosti su drugačije i kod roditelja u dvorištu sa krenulo rastavljati
- s rastavljanjem se otkrije još puno toga što treba popravljati, još su i dodatno propale dok su čekale, ali ok idemo hrabro
- mehaniku još i znam raditi, ali limariju ne i nemam adekvatni prostor
- zaključujem da želim naći limarijski jako dobru ili odličnu i prebaciti "rijetke" dijelove na nju - napraviti svog silverline-a ili slično
- kupujem "novu" iz 1991. 135L koja je u puno boljem stanju, ali bijele boje. Kod kupnje sam vidio dijelove koje treba popravljati, ali bilo je i tu iznenađenja. Niti jedan limar to ne želi raditi + procjene su iznad 2500E na više
- prodajem i tu bijelu jer sam naišao konačno na svog dragulja. Brzo klepam nadstrešnicu i dogovaram sastanak sa prodavačem.

Škoda Favorit 1.3 LX, 1994.
- kupljena iz Plitvica gdje je bila nepunih 3 mjeseca, a tamo je otišla iz Sesveta od prvog vlasnika koji je, kako se čini, bio jedan od pedantnijih vlasnika automobila
- potpuna servisna povijest, računi servisa, radni nalozi itd. itd.

Autić je u odličnom stanju i lijepo ga je voziti.
Što će se raditi? Stavljati Silverline dijelovi koji njoj fale:
- Ronal aluminijske felge
- digitalni sat iznad glave + crno nebo
- prednji branik s maglenkama i peračima farova
- poluga za otvaranje prtljažnog prostora sa vozačevog mjesta
- silverline sjedala vozača i suvozača + zadnja klupa
- "bijele" stražnje lampe
- i još neke sitnice da bi auto bio zabavniji i udobniji......

Silverlineice su u potpunosti rastavljene i ono što je ostalo uskoro ide na zasluženu reciklažu. Hvala im na donacijama i neka počivaju u miru.
Radovi će teći koliko vrijeme dozvoli s obzirom da se auto ne nalazi kod mene u Zagrebu jer nemam parkirno mjesto za njega. Ali ono što najviše veseli je da mogu sjesti u njega kad god želim i provozati se i s ovakvim kakav je sada :)

Offline Soksi

Odg: Škoda Favorit 1.3 LX
« Odgovori #1 : 31 Srpnja, 2023, 13:23:23 »
Zanimljiva priča i fora autić, sretno!
Dupli Weberi sa trubicama, dve bregaste i nardi u rukama = savršenstvo!

The following users thanked this post: Maverick

Offline Maverick

« Odgovori #2 : 22 Kolovoza, 2023, 21:58:05 »
Postoji li neki online alat/stranica ili slično po kojoj mogu izračunati koje dimenzije felgi mogu staviti na auto?
Konkretno nemam problema sa računanjem promjera i za to sam našao kalkulator (koja guma ide ako stavljam R14 ili R15).
Trenutno imam originalne Ronal aluminijske felge 5.5Jx13 ET38 (tako barem piše na njima).

Zanima me raspon x.xJ i ET.
Sviđaju mi se felge s rubom i dopada mi se ovakav oblik:

Išao bi na dimenziju R14, ali tu zapinjem koliki moram uzeti ET i J da ne "rastegnem" gumu i da mi felga ne izlazi van okvira blatobrana (jer je to jedan od uvjeta za atest).

Offline jeep frik

« Odgovori #3 : 22 Kolovoza, 2023, 22:46:34 »
Nisi napisao koju širinu gume imaš sada i koju bi stavio. Ako je felga 5.5 J sada onda stavljaš 6 x 14 sa približno istim ET-om, malo šire gume od dosadašnjih i nemaš brige. Isto tako najbolje probati 1 felgu na auto. Ovo sa rastezanjem gume nemaš brige jer ne stavljaš 7 ili 8 J.  :thmbup:
« Zadnja izmjena: 22 Kolovoza, 2023, 23:23:34 jeep frik »

Online OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #4 : 22 Kolovoza, 2023, 23:02:43 »
5,5 x 14, isti ET i 165/65 gume.
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline Maverick

« Odgovori #5 : 23 Kolovoza, 2023, 08:26:24 »
Aha da, pardon.

Trenutno ima gore 165/70 R13 gume. Kalkulator kaže da bi tu išla guma 175/60 R14.
U međuvremenu sam našao ovu stranicu ako je nekome korisna: https://www.wheel-size.com/

Da li bilo koja od tih navedenih mjera definira da li je felga sa rubom ili ne?

« Odgovori #6 : 23 Kolovoza, 2023, 08:44:11 »
Koliko znam ne. Najbitnije ti je da felga ne struže o kočionu čeljust, dakle debljina srednjeg dijela s unutrašnje strane koja naliježe na disk, rub ovisi o tome koliko ti mjesta preostaje do blatobrana i koliko širine felge preostaje. Uzmi te koje imaš, montiraj naprijed i vidi koliko ti prostora ostaje do čeljusti i koliko do blatobrana, obično ne puno. Računaj da na stražnjim blatobranima imaš manje mjesta. Rub vjerujem možeš dobiti jedino sa "krivim" krakovima felge, krakovi idu prema unutra pa ostaje nešto ruba, poput ATS Cup. Koliko mi je poznato na Favoritke se nisu ugrađivale 14 ice tako da jedino možeš pokušati tražiti podatke sa relijaških verzija, bila je jedna kod nas, neznam gdje je sada, bivša Robićeva, mislim da je imala veće felge ali nisam siguran.
Nakon Senne? Samo sjene.

The following users thanked this post: Maverick, jeep frik

Offline jeep frik

« Odgovori #7 : 23 Kolovoza, 2023, 09:09:41 »
Felga je s 'rubom' onoliko koliko je negativan ET! Primjerice  tvoja je et 38, sa 'većim" rubom je recimo et 12. :hi:
Ako se nisu ugrađivale 14, najbolje nabaviti neke šire 13-ice.
« Zadnja izmjena: 23 Kolovoza, 2023, 09:13:22 jeep frik »

« Odgovori #8 : 23 Kolovoza, 2023, 09:33:00 »
Ma čemu ići na šire gume ako se motor ne pojača? Samo poveća potrošnju i smanji brzinu.
Ova dimenzija koju mu je sustav izbacio je relativno rijetka i skupa, ali dobro.
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline chaos

« Odgovori #9 : 23 Kolovoza, 2023, 11:08:32 »
da ne "rastegnem" gumu i da mi felga ne izlazi van okvira blatobrana (jer je to jedan od uvjeta za atest).
U zakonu piše da kotač mora biti pokriven 2/3.Tanka guma i felga sa distancama isto mogu izbaciti kotač izvan blatobrana, a to nije zabranjeno. Može ići u širinu vozila sve do one koja piše u knjižici (obično ona sa retrovizorima) ali mora biti 2/3.
ko' nemoš popraviti ćekičem ... sigurno je problem sa letrikom!

Offline Maverick

« Odgovori #10 : 23 Kolovoza, 2023, 11:52:15 »
Hvala na informacijama. Točno je, R14 nikad nije išao na Favorita, morao bih atestirati.

Postoji opcija da ostanem na R13 naravno. U tom slučaju ne moram skoro ništa raditi po pitanju "dokumentacije".

Offline gruđo

« Odgovori #11 : 23 Kolovoza, 2023, 12:45:18 »
Ovako nesto

« Odgovori #12 : 23 Kolovoza, 2023, 15:07:17 »
U zakonu piše da kotač mora biti pokriven 2/3.Tanka guma i felga sa distancama isto mogu izbaciti kotač izvan blatobrana, a to nije zabranjeno. Može ići u širinu vozila sve do one koja piše u knjižici (obično ona sa retrovizorima) ali mora biti 2/3.

Nisam shvatio što misliš kad pišeš izvan blatobrana? Ja mislim na sam gornji rub izvan kojeg nesmije ići ili jednostavnije rečeno, gume nesmiju biti izvan karoserije. Donji dio blatobrana koji na većini auta ide prema unutra može prijeći ukoliko ne struže pri okretanju volana, na to misliš 2/3?
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline chaos

« Odgovori #13 : 23 Kolovoza, 2023, 18:32:20 »
Pa lipo isičeš kotač na tri fete, jedna trećina van karoserije, dvi trećine unutar karoserije (blatobrana).
U pravilniku tako piše.

Primjera radi kako to lipo strči..... orginal karoserija sa rubovima blatobrana + distance + orginal dimenzija gume (strečana  ;D )

ko' nemoš popraviti ćekičem ... sigurno je problem sa letrikom!

The following users thanked this post: OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #14 : 23 Kolovoza, 2023, 19:06:27 »
Ovdje gazni sloj zapravo nije vani, samo felga. Veselje je voziti se po makadamu iza takvog auta  ;D
Nakon Senne? Samo sjene.