Autor Tema: Guliti boju do metala ili ne?  (Posjeta: 1096 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline petak

Guliti boju do metala ili ne?
« : 09 Svibnja, 2026, 11:43:03 »
Dobar dan svima.

Evo da vidim razmišljanja ekipe o načinu sređivanja limarije na starodobniku.

Situacija je takva da mi je karoserija odvojena od šasije i ima par lokalnih mjesta koja treba srediti.
Ta mjesta sam planirao oguliti do lima, pokrpati šta je potrebno i napraviti propisnu zaštitu. Epoksi temelj, pokitati gdje je potrebno, pobrusiti, filer, baza i lak.

Auto bi se kompletan bojao nanovo

Postavlja se pitanje šta napraviti sa onim dijelovima na kojima nema znakova truleži, nema napuhane boje.

Da li i ostatak karoserije, oguliti do golog lima i odraditi cijelu zaštitu kako treba ili te dijelove ne dirati nego ostaviti staru temeljnu i boju te ju samo proči brusnim papirom  da se pripremi za novi sloj filera i boje pa laka.

Moje neko razmišljanje je da kad radim, radim kako treba, što bi značilo, oguliti kompletnu karoseriju do gola i onda lagano cijeli sustav bojanja nanovo. Ali za to treba novaca i vremena (ovog drugog više fali nego onog prvog)

Drugi smjer je da se riješe samo vidljiva oštećenja do golog, a ostalo pripremi kako sam gore napisao.

Kakva su Vaša razmišljanja po ovom pitanju?
Hvala
R5 GTE 1.7i 69kW C409 F3N-702 JB3-033   R4 GTL 1.1  25kW 1128 688D7/12   Laguna II 1.6 16V 79kW KG0A K4M-710 JH3-005   Espace IV 2.0 dci 127kW JK03 M9R-760 PK4-005   NO LOGO je najpoželjniji logo jer sugerira da prave vrijednosti prepoznaju samo oni najupučeniji

Offline werdas

Odg: Guliti boju do metala ili ne?
« Odgovori #1 : 09 Svibnja, 2026, 13:03:51 »
Ak imaš viška love i vremena skidaj sve do lima i obratno. Dobiješ na isti način zaštićen kompletan auto i siguran si da je sve u redu. Kad nemaš love/vremena onda čim manje dirati i možda probati na par mjesta jel zbilja sve u redu s plehom. al tu dobiješ "šareni" auto s različitim premazima itd.

Offline chaos

Odg: Guliti boju do metala ili ne?
« Odgovori #2 : 10 Svibnja, 2026, 11:28:55 »
Drugi smjer ->
ko' nemoš popraviti ćekičem ... sigurno je problem sa letrikom!