Prošle godine sam sa kolegama ušao u raspravu o gumama, u puno toga se nismo složili, i sam sam vidio koliko ne znam pa sam se uhvatio čitanja. To se odužilo na 2 mjeseca, pregledao sam i proučio oko 60 testova guma iz zadnjih deset godina. Testovi su od ADACa, automotorundsporta, sportauta, Auto Zeitunga, ÖAMTCa... Nisam uzeo u obzir teretne, offroad, slick i još neke specijalne gume. Rezultate testova sam skupio i napravio neke prosječne ocjene, ali samo po markama, po modelima guma bi bilo preopširno. Naravno da se isti modeli guma nisu u svim dimenzijama isto pokazali i da svi modeli jedne marke nisu podjednako dobri. Ljudi o tome knjige pišu,komplicirano je, ja sam sebi pokušao skratiti.
Imam par mjeseci iskustva i na montiranju guma pa sam vidio i tu razliku u kvaliteti. Neke gume ne ispunjavaju svoju osnovnu funkciju, da su okrugle a neke se jako teško ili nikako ne mogu balansirati. Radilo se o onome "jeftino sam prošao".
Dodao sam tome još moje vozačko iskustvo (vozio sam na svojim autima Pirelli,Continental, Dunlop, Michelin,Bridgestone, GoodYear, Firestone, Fuldu, Toyo, Yokohamu ali i one lošije Nankang, Linglong, Pneumant) i napravio neku top listu kojom ću se ja voditi pri kupovini.
ODLIČNE:
Continental
Michelin
Bridgestone
Dunlop
GoodYear
Pirelli
VRLO DOBRE:
Nokian
Hankook
Uniroyal
Vredestein
PROSJEČNE:
Semperit
Toyo
Fulda
Falken
BF Goodrich
Kumho
Yokohama
Kleber
Firestone
Nexen
UVJETNO PROLAZE:
Avon
Cooper
Maloya
Gislaved
General
Sava
Barum
Viking
Zeetex
Pneumant
Nankang
Maxxis
Tristar
Federal
Apollo
Debica
Prva skupina bi bila "nećeš se zajebati", druga "malo je vjerojatno da ćeš se zajebati", treća "dobre za te novce" a četvrta "ako baš moram" . Naravno da svako kupuje gumu po svojim mogućnostima i potrebama i da bi lista uloženo/dobiveno malo drugačije izgledala.