Autor Tema: Problem sa karburatorom Golf 2 1.6 motor (benz)  (Posjeta: 8220 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline werdas

Odg: Problem sa karburatorom Golf 2 1.6 motor (benz)
« Odgovori #30 : 11 Siječnja, 2025, 14:42:12 »
Kad daš kontakt,dobije 12V i grije bimetal i polako otvara čok,tako imam ja na Solexu

uh...kod mene je bimetal voda zagrijavala pa to ni nikak radilo dok ni Sporiš presložio na ručni čok. Po meni u tvojoj priči fali nekaj kaj isključi napajanje jer inače kad se bimetal ohladi opet je u čoku a to nema smisla da tak prebacuje...nekaj ga mora držat u otvorenom položaju?

Offline Pišta

« Odgovori #31 : 11 Siječnja, 2025, 21:59:44 »
Sad bi ti moral objašnjavati konstrukciju frgića  ;D.Bimetal je stalno pod naponom i on se rasteže i gura dio sa oprugom koji je povezan sa leptirom i kad ga potpuno otvori ima zubić u frgi koji ne dopušta da se vrati i uključi čok.Možeš prekinuti napon,bimetal se ohladi ali čok neće biti uključen,dok ne stisneš gas.Znači,dok je kontakt uključen,bimetal je uvijek pod naponom.Jedan od načina da se prije isključi čok ,da nakon nekog vremena lagano lupiš po gasu.Ima na čoku oznaka za ljetni ili zimski način rada,tj podešavanje vremena isključenja

The following users thanked this post: werdas

Offline werdas

« Odgovori #32 : 12 Siječnja, 2025, 11:58:34 »
.Jedan od načina da se prije isključi čok ,da nakon nekog vremena lagano lupiš po gasu.

Onda ipak ima neku dodatnu sklopku koja ga pali/gasi jer da je samo na 12V spojen stalno bi vrtio čok pa gasio nevezano za zagrijanost motora. To mi je bilo čudno.

Offline Pišta

« Odgovori #33 : 12 Siječnja, 2025, 12:55:52 »
Nisi skužio,dok je pod naponom,stalno je otvoren,zašto bi gasio.Lupiš po gasu da brže preskoči zubac sa federom koji koči da otvori čok.Tako radi svaki automatski čok.Isti je princip i na vodenom čoku,dok je antifriz vruć,čok je otvoren(u ovom slučaju napon),jer grije bimetal.Prednost električnog je da ne moraš čekati da se antifriz ugrije,tj brže reagira.Nevjerni Toma  ;D,gledao sam ne jedan put da li je stalni napon na čoku,jer mi je jedan put pregorio osigurač,pa mi nije gasio čok.

Offline werdas

« Odgovori #34 : 12 Siječnja, 2025, 13:14:31 »
Naviknut sam na ručni čok pa mi ovo onak nje nje....a imam i traume od ford vv frge s bimetalom jer to doslovno nije iz tvornice izašlo da je bilo dobro.