Autor Tema: Škoda Favorit 1.3 LX  (Posjeta: 18044 )

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Maverick

Odg: Škoda Favorit 1.3 LX
« Odgovori #120 : 02 Svibnja, 2024, 21:23:15 »
Danas nastavak i završetak:
- priprema za bojanje Ferrari zlatne
- bojanje u 4 sloja
- lakiranje u 4 sloja

Bojao sam u 4 sloja jer sam radio tanko i s tim da na 3. i 4. sloju sam uhvatio fino sunce i sušile su se na suncu.
S lakiranjem ista priča, ali sam kod njega ipak deblje radio.

Evo par slika:

Rezime:
- trošak materijala kojeg sam kupio za sve postupke je cca 150 eura (brus papiri, trakice ovakve onakve, krep trake, boje i lak i sve što ide uz tu priču)
- sati rada , pogotovo brušenje (samo na ruke sam radio), sigurno preko 30 (nisam brojao)

Da li cijene od 40-60 eura za jednobojno pa do 100 za dvobojno vrijede toliko novaca? Vrijede ako radiš na žgance kao ja. Kad imaš uhodan biznis onda je to ipak malo pretjerano s tim da ono što mi svi kažu je da obnavljaju samo prednju stranu, a stražnju stranu ne. Ja sam ih u ovom slučaju radio obje, ali stražnju nisam lakirao.

Ali ok, treba platiti i to što se uložilo u obrt, plaće itd. S obzirom na cjelokupnu situaciju, problem je onda jedini što su gornje cijene nama još uvijek previsoke za standard dok negdje drugdje nisu.

Ono što je neprocjenjivo je to da sam prvi puta sam ovako nešto radio i sada vidim što su mi greške i kako to sve funkcionira. I to s posuđenim kompresorom. S obzirom da me vesele takve stvari, sigurno ću uložiti u svoj kompresor. Nije mi žao ni centa, a ja ću se s veseljem voziti sa svojim nesavršenim felgama :D

Za samo bojanje sam potrošio:
- 4dl crne mat boje
- 2dl ferarri zlatne boje
- 2.5 dl hertera
- jednu bocu razrjeđivača
- 2dl laka
- 1dl hertera za lak

Ostali materijal:
- brusni papiri
- najlon za zaštitu
- naočale
- maska za disanje
- rukavice
- krep papiri

Trebale su mi stić gume Quatrac 5, ali kasne. Vjerojatno stižu tek idući tjedan. Bit će to dugih nekoliko dana.

Offline Čuvitar

« Odgovori #121 : 02 Svibnja, 2024, 21:45:23 »
🔝🔝🔝
Ova zlatna je baš dobra...
« Zadnja izmjena: 02 Svibnja, 2024, 21:47:29 Čuvitar »
Šaka suza , vrića smija , ča je život vengo fantažija

Offline OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #122 : 02 Svibnja, 2024, 22:38:54 »
Meni se čini sasvom O.K. odrađeno. Jedino trošak malo prevelik za to malo boje.
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

Online sigmafahrer

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Citroen CX, Mitsubishi Sigma, Jaguar XJR
« Odgovori #123 : 03 Svibnja, 2024, 09:59:52 »
Lijepo si ti to uradio  :thmbup: Uz ovako dobru pripremu i toliko truda nije moglo da ne valja.

Offline Soksi

« Odgovori #124 : 03 Svibnja, 2024, 12:28:22 »
Fino izgleda. Sad pažljivo kod odabira vulkanizera da ne zguli felgu kod monteže hehe
Dupli Weberi sa trubicama, dve bregaste i nardi u rukama = savršenstvo!

Offline Maverick

« Odgovori #125 : 06 Svibnja, 2024, 20:43:49 »
Hvala ekipa!

Po pitanju cijene, ne znam. Možda bi manje boje trebao. Ostalo mi je 2 deci (1 crne, 1 zlatne) i još 2 deci crvene koju sam kupio baš za auto, to je 4x6 eura = 24 eura koje mi je ostalo. Također, ostalo mi je i dosta laka i hertera za lak jer to sam kupovao u kantici.

Još uvijek čekam gume da stignu.

Stigla je koža za mjenjač:

Ja sam zadovoljan. Za vikend montaža, nadam se i toga i kotača.

Idući tjedan ide kod limara na zaštitu pragova i sanaciju jednog dijela gdje sam vidio da je malo nabubrio tipa 3x2 cm površine pa da to odmah riješim.

Usputno pitanje, na koliko zatežete Aluminijske felge? Imam moment ključ pa čitam negdje da je 110Nm, negdje 140Nm. Čelične stežem na 90Nm.

« Odgovori #126 : 07 Svibnja, 2024, 00:10:47 »
A svaka ima svoju silu pritezanja, ne treba pretjerivati, osjetiš kad neide dalje, dotegnuti uvjek možeš ako pretegneš odoše navoji.
Nakon Senne? Samo sjene.

Online sigmafahrer

• Antique Member
  • Vozilo:: Citroen CX, Mitsubishi Sigma, Jaguar XJR
« Odgovori #127 : 07 Svibnja, 2024, 01:46:18 »
Maverick, nije ni bitno na koliko drugi stežu, bitno je koliko je propisano za tvoj auto. Ovisno je o puno stvari : broju vijaka, vrsti navoja, vijaka ili matica, težini auta, veličini kotača itd. I ja sam našao podatak o 110 Nm za Feliciju i Favorit sa alu-felgama, mislim da je to točno. 140 bi bilo previše, vidim da je ta vrijednost za puno veće i teže aute sa debljim vijcima. Respekt za trud i pedantnost oko auta.

The following users thanked this post: Maverick

Offline Maverick

« Odgovori #128 : 12 Svibnja, 2024, 17:48:42 »
Meh. Djelomično sretan vikend po pitanju auta.
Koža je ispala OK na kraju i to sada ovako izgleda:

A onda onaj drugi ne OK dio. Sav uzbuđen dođem montirati kotače jer ih je otac u međuvremenu bio odveo kod vulkanizera u petak. Iznesem ih sve van i imam šta vidjeti na podu: utezi

Izgleda da ih nije dobro zalijepio ili je ljepilo loše. Kaže mi tata da kad je namontirao prvu, morao je u skladište po nove utege jer su mu pofalili. Idu sutra/prekosutra na novo balansiranje i rekao sam mu da slobodno prešmirglaju dio na koji lijepe (unutarnji dio felge, na vanjski ne lijepe).
Jedna od felgi je ipak malo lošija i teža za izbalansirat, ali se može. Tu ću vozit jednog dana kod Jelenića na Trešnjevku da ju izravna. Je skup, ali za sad ne poznam nikoga drugoga, a kod njega sam ih već jedno 5 različitih izravnao.

Uglavnom, ovako će to izgledati. Slike ne mogu u potpunosti dočarati boju, koja je ipak malo tamnija nego na slici. I sjajnija.

Sutra se čujem sa limarom i očekujem da ću mu sutra ili prekosutra dostaviti auto na rješavanje ovih nekoliko sitnica koje sam našao. Onda konačno auto dolazi kod mene na uživanje.

« Odgovori #129 : 12 Svibnja, 2024, 22:30:50 »
Kakvo šmirglanje, lik polijepio neko smeće.
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline Maverick

« Odgovori #130 : 18 Svibnja, 2024, 21:28:29 »
Radi se. Kod limara smo na dizalici. Stvari koje smo znali da moramo riješiti:
- dio na lijevom blatobranu kod žmigavca
- rubovi spojeva pragova gdje je posipadala boja
- uređenje prednjeg i zadnjeg mosta

Pojavilo se i iznenađenje na zadnjim rubovima.

Iskreno očekivao sam da je zbog tih ukrasnih plastika taj dio za mijenjat, ali nisam mislio da ga je toliko požderalo. Uglavnom imao sam nove, tvorničke rubove na policama, već su novi gore i obojani. Prednji i zadnji most su uređeni (slika je stanja prije tretmana), ostalo je riješiti spojeve pragova. Ostatak auta se čini jako jako dobar i to me čini sretnim. S obzirom da ga ja imam pod krovom, vozim po kiši samo ako me uhvati na vožnji i po zimi je na zimskom snu, kod mene bi trebao dočekati solidne godinice.

Kotači su išli na novo balansiranje i za sada novi utezi još stoje gore. :yahoo: Stavit ću ih gore kada završimo limariju.
Dok je na dizalici, zamijenit ću ulje i staviti novi filter. Nije bogzna što kilometara napravio, ali prošlo je godinu i 3 mjeseca od zadnjeg servisa.

Offline Maverick

« Odgovori #131 : 23 Svibnja, 2024, 20:52:50 »
Dobar dan. Ja sam novi u gradu!  :yahoo:

The following users thanked this post: Soksi, Čuvitar

Offline boresky

• Antique Member
  • Vozilo:: | SAAB 900 1981 |
« Odgovori #132 : 24 Svibnja, 2024, 10:09:25 »
Samo uživanje i sretno!
-Pretpostavka je majka pogreške-

Offline Insima_RS

• Veteran member
  • Vozilo:: Ford Sierra MkI
« Odgovori #133 : 24 Svibnja, 2024, 22:57:08 »
Top! :cool: :thmbup:

Offline Maverick

« Odgovori #134 : 22 Lipnja, 2024, 17:35:59 »
Nemamo ništa dodatnih radova za prijavit. Skoro pa smo postali daily driver na posao i natrag i ostale sitnice. Ne znam samo postoji li neki lijek ili savjet ljeti dok se nema klime xD. Vruće bude i njemu i meni, ali da pokucam u drvo temperatura dođe max do 3/4 i ne prelazi iznad. To još nije "crveno" područje, bar prema cageru, ventilator se uredno upali. Ako imamo vožnju bez kreni-stani, ne prelazimo temperaturu preko pola. Semafori i spor promet na nekim dijelovima grada nas ubijaju.

Uglavnom uživam u autiću. Gume su super, felge su mi svakim danom sve bolje na tom autu.

Ono što radim je, vodim unutarnju borbu. Održavati auto tako kako je, osim felgi i muzike je u potpunosti originalan. Ali volio bih se riješiti karba i staviti MPI od Felicije sa klimom (neki 1.3 i 1.6 modeli su dolazili sa klimom). To je za sada sve. Swap je relativno jednostavan jer je blok motora isti, mora se zamijeniti rezervar pošto Felicija ima pumpu goriva. Za klimu treba malo više truda, ali imam kolegu koji je već to radio tako da nije izlet u nepoznato.

Ali ako idem na to, gubim definitivno na originalnosti, a Favoritača je sve manje i manje na cesti. Food for thought....

The following users thanked this post: Soksi