Riješilo se putem izvoznih papira.
Ja napravim izvozne papire i izvezem vozilo van, švabo preuzima vozilo, ide na procjenu vrijednosti, plaća carinu (ukoliko auto iz EU mislim da nema carine) i plaća Mervertštojer ilti njihov PDV. Sve naravno o trošku kupca.
Ja sam napravio kupoprodajni ugovor u RH (treba i za izvozne papire) dali je to Njemačka carina priznala kao osnovicu ne znam.
Malo sam se zajebo jer nisam tražio švabu da mi da garanciju svog špeditera, jer mi na Bregani nitko od špeditera nije htio garantirati ukoliko nemaju garancije od njemačkog špeditera.
Ali mi je Slovenski carinik izašao u susret i napravio nekakvu posebnu proceduru koju inače ne rade. Procjeni vrijednost robe (u ovom slučaju vozila) i toliko mu novca ostaviš za kauciju. Meni je Taunusa procjenio na 1000€ bez da ga je pogledao.
Onda oni novac prebroje, arhiviraju, skeniraju svaku novčanicu i pišu serijski broj novčanice (procedura je trajala dva sata) daš im svoj broj deviznog računa, i to služi kao garancija da će kupac (švabo) zbilja cariniti robu (vozilo), jer za to špedicije služe. Zbog komplicirane procedure to inače ne rade, ali se meni smilovao :)
I zbilja, čim je švabo carinio vozilo u Njemačkoj, sustavi su povezani, i meni isti dan sjeda devizna doznaka na račun u iznosu od 1000€.
Nisam morao na slovensku carinu ništa nositi, nikakve potvrde itd.
A švabu je cijela priča izašla na kraju još dodatnih ca. 2000€, tako da ga je Taunus koštao oko 7.000 €, a on još sretan jer je našao originalni GT Taunus Coupe.
A tek ga čekaju radovi na autu.
Sretno mu.