Autor Tema: Ispiranje Rashladnog Sistema Motora ?  (Posjeta: 4707 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline chaos

Ispiranje Rashladnog Sistema Motora ?
« : 17 Travnja, 2025, 21:10:20 »
Već danima se borim sa ispiranjem rashladnog sistema motora.

Krenija san od ekspanzione posude koja je bila puna ruzine i nisi moga viditi što je i koliko u njoj...

Nakon skidanja skužin da je unutra samo voda bez antifriza.

Krenem u čišćenje ekspanzione posude.
Isproba san sva moguća kemijska sredstva za uklanjanje ruzine i kamenca, ali niš koristi.

Tek kad san ulija limunsku kiselinu uspija san nakon sat vrimena namakanja i mućkanja dobiti ovo...

E onda san u cili sistem sa izvađenim termostatom ulija mix 1:1 Alkoholni Ocat i Destilirana Voda.

Pustim da motor radi 10 minuta i ostavin da se toća tokom noći.

Sutradan ispustin sranje vani...

Mlazom vode iz špine isperem sve sa svih strana i ulijem destiliranu vodu.
Upalim motor kad ono nakon 20 minuta u ekspanzionoj posudi opet kakica.

Ulijem ja i specijalizirano sredstvo za ispiranje...

Rezultat je skoro pa isti ka i sa alkoholni octom...

Normalno opet sve isperem šmrkom iz vodovoda.

Ono što mene muči je što se po svim metalnim dijelovima vidi nakupina Kamenca i Ruzine...

Gumena criva san potopija u Limunsku kiselinu i svako malo ih stiskam sa svih strana. Točno ositiš i čuješ kako krcka iznutra, ali sranje polako popušta...

E sad, mene interesira ima li ko kakvu preporuku sa čime isprati radijator i motor da ta nakupina/sloj kamenca i ruzine izađe van ??

ko' nemoš popraviti ćekičem ... sigurno je problem sa letrikom!

Offline werdas

Odg: Ispiranje Rashladnog Sistema Motora ?
« Odgovori #1 : 17 Travnja, 2025, 23:19:51 »
Po meni samo zamjena novim dijelovima ili totalno detaljno raskapanje i čišćenje. Sve drugo možeš samo probleme napravit jer može dio kamenca doći di netreba i začepit protok a onda imaš problem...  :suicide:

Online OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #2 : 18 Travnja, 2025, 09:20:50 »
I voda iz vodovoda je puna klora tako da ništa nisi napravio. Eventualno sotavit da se ispira preko noći (platit vodoopskrbi bogatstvo  ;D) pa isprat u vožnji destilirnom nekoliko puta. U svakom slučaju pumpu vode bi trebalo skinuti i zamijeniti nakon ispiranja. Uske kanale po motoru jedino mehanički očistit ali vjerojatno nema toga što može svuda doprijeti. Znači jedino raskopat cijeli motor ili naći sredstvo koje doslovno može otopiti kamenac a ne uništiti brtve. Neznam za takvo.
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline chaos

« Odgovori #3 : 18 Travnja, 2025, 11:28:56 »
Znan ja da voda iz vodovoda pravi kamenac.
Da čitaš kako spada onda bi vidija i ono "Destilirana Voda" (ali, nebitno).

Uglavnom dobija san mig od ekipe iz nautičkog sektora koja reparira i održava brodske motore, tako da ipak postoje sredstva za takvo čišćenje i to na hladno, tako da će potopna pumpa za kaljužu odraditi 4-5 sati. Ne triba nikakvo mehaničko čišćenje, a ne nagriza ni aluminij, ni plastiku, samo kamenac i ruzinu pretvara u pjenu.

Nije mi jasno zašto bi mora minjati vodenu pumpu?!

Online OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #4 : 19 Travnja, 2025, 11:15:07 »
Vodena pumpa je potrošna roba ali ako je možeš očistiti od smeća i znaš koliko ja na motoru onda ostavi, ja bi je promjenio. Čitao sam za destiliranu ali veliš da si ispirao vodom iz vodovoda koja je puna klora, zato i velim treba s destiliranoom više puta jer je teško baš potpuno isprati čitav sustav. Ali dobro, sklon sam pretjerivanju u teoriji a vozim godinu dana sa uništenom sponom tako da bi bilo bolje da šutim  :biggrin2:
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline Žein

« Odgovori #5 : 19 Travnja, 2025, 13:28:37 »
Sizifov posao.

Po meni ne diraj nista vise.

Jebes vodenu pumpu, pazi da ti nebi malo jaca mjesavina antfriza ko meni pojela sve one "dihtunge" kamenca pa bus mjenjal mali kiler.
Mnogi su se opekli igrajući se sa Oldschoolhr forumom ne shvaćajući da oldschoolhr forum nije ''samo neki tamo forum''....By-Frik-Ri

Offline chaos

« Odgovori #6 : 19 Travnja, 2025, 16:28:51 »
A štoš kad se volin igrati i zajebavati.
Već sam si složija kombinaciju plinskog rešoa, brunzina od 20 liara, brodske potopne kaljužne pumpe na 12V + staro ATX napajanje za nju, par gumenih criva + šelne, 30L deminerilizirane/destilirane vode, par kila limunske kiseline,..... pa će igra početi nakon ovih velikih dana.
Uglavnom, jedno po jedno, kiler motora posebno, motor posebno, kiler kabine posebno.

Eh, ne muči me toliko taj mali kiler kabine koliko njegov ventilator motor - zamalo zapali cilo auto s njim. Sranje je napravljeno tako da je zaliveno u kućištu (poput puža) tako da ne možeš zaminiti samo motor. Još veće šranje je to što za 93. godište nemoš naći ni polovno ni novo (bar kod nas).

A što se tiče antifriza mislin da ću ostati odan G12+ proizvodima za koje znam iz iskustva da ne nagrizaju aluminij, brtve i ino.

Offline petak

« Odgovori #7 : 19 Travnja, 2025, 20:54:28 »
Uglavnom dobija san mig od ekipe iz nautičkog sektora koja reparira i održava brodske motore, tako da ipak postoje sredstva za takvo čišćenje i to na hladno, tako da će potopna pumpa za kaljužu odraditi 4-5 sati. Ne triba nikakvo mehaničko čišćenje, a ne nagriza ni aluminij, ni plastiku, samo kamenac i ruzinu pretvara u pjenu.

I šta su ti preporučili. Koje sredstvo?
R5 GTE 1.7i 69kW C409 F3N-702 JB3-033   R4 GTL 1.1  25kW 1128 688D7/12   Laguna II 1.6 16V 79kW KG0A K4M-710 JH3-005   Espace IV 2.0 dci 127kW JK03 M9R-760 PK4-005   NO LOGO je najpoželjniji logo jer sugerira da prave vrijednosti prepoznaju samo oni najupučeniji

Offline chaos

« Odgovori #8 : 19 Travnja, 2025, 22:41:49 »
A ovo neko.....