Autor Tema: ALTERNATOR - problem rastavljanja  (Posjeta: 8294 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline chaos

ALTERNATOR - problem rastavljanja
« : 20 Svibnja, 2008, 14:10:57 »
Triba bi rastaviti alternator na proste faktore, znaèi nekako ovako:

Odvida san one boène vide što uzdužno drže prednji i zadnji poklopac, ali smeæe nikako da popusti i da se odvoji!

U manualu piše i ovo, ali ni ta procedura mi ne pomaže

Ima li tko kakvu ideju, ili savjet kako da oèerupan to èudo... u èemu je štos i di ja griješim?  :?
ko' nemoš popraviti ćekičem ... sigurno je problem sa letrikom!

Offline Trazitelj

• Veteran member
« Odgovori #1 : 20 Svibnja, 2008, 21:06:03 »
Slièan problem sam imao i ja...
Ja sam jednostavno izbušio rupu na kuèištu sa 6mm svrdlom na mjestu gdje se nalazi zadnji ležaj ali u centru osovine , te sam sve zajedno izbio sa šipkom...

Offline chaos

« Odgovori #2 : 21 Svibnja, 2008, 00:04:20 »
Dobro je znati  ;)

Eto meni Mrgud da ideju da krenem sa druge, tj. prednje strane tako da remenom zadržim/blokiram remenicu i najprije odvidam nju.
Da za blokiranje remenice ne moram koristiti remen ja sam  na remenici izbušio 4 male rupice.

Offline Motohod

• Antique Member
  • Vozilo:: Kawasaki
« Odgovori #3 : 21 Svibnja, 2008, 20:00:14 »
Od èega alternator?  :shock:
Ne rastavljaju se svi jednako.... najèešæa greška kod novijih alternatora je da ljudi idu njih rastavljat isto ko i starije pa strgaju izvode statora ili još gore - ploèu s diodama.
Tako da ga mijenjanje lagera "ja to mogu sam" više ne košta cca 100 kuna koliko je dal za lagere nego je tu još o-ho-hoooo kuna za strgane/razbijene dijelove.

...inaèe je pravilo za to: "ako ne ide s èekièem - uzmi VEÈI ÈEKIÈ"  :haha:  :haha:  :haha:

Koji je to alternator? Slika? Neki japanac po njoj... Hitachi,Mitsubishi,?  :bye:

Neno

• Gost
« Odgovori #4 : 22 Svibnja, 2008, 22:48:38 »
ne trebaš ni skidati remenicu.samo 4 vide duge koje drže jedno deklo za drugo.dio altenatora od remenice staviš u mošu i gumenim èekièem pojmg pojng i kada se manje deklo odvoji(uvjet da odvidaš obe matice od glavnog plusa i obe od pobude-najèešèe 8MM i 5MM).lijepo izvuèeš deklo na njemu ti ostane stator-špula  a u moši rotor.on rijetko izgori.

Offline chaos

« Odgovori #5 : 22 Svibnja, 2008, 23:16:37 »
Alternator je od NISSANa.

Balkanski alat za finu elektroniku ÈEKIÆ je zakon za sve  :jak:

Inaèe, rastavio sam ga cijelog  :D  ne zato što ne valja veæ zato jer ide na tretman Powder Coating.  :bye:

HARMONIKA

• Gost
« Odgovori #6 : 13 Veljače, 2009, 22:50:10 »
Evo  nadam se  korisnog priloga na temu.
Na Peugeot 306 je  riknuo alternator. U poèetku je  pomoglo , proradio je kada sam ga  frknuo èekiæem. Nakon nekoliko takvih samopomoæi nije se više budio.
 Naravno, svi su dobro  zakljuèili da su riknule èetkice..
 E pa èetkice su zajedno s reglerom,  u duèanu nude komplet po cca  50 E.
 Nabavio sam  same èetkice (20 Kn) i zamijenio, i to na naèin da  sam se malko namuèio.. Zato ovdje  dajem naputak.  s gornje strane  svake èetkice viri  šiljak koji treba  odlemiti,  ( to su žice s èetkica, vidi skicu na crtežu).
 Naravno  skinuo sam  prvo  boèni  poklopac (11) ispod kojeg su dostupne èetkice.
 Meðutim  daljnjim pregledom utvrdio sam da su i prsteni na rotoru istrošeni.  
 Da  bi zamijenio  prstene (na slici oznaka 5) (100 Kn  komplet na  plastiènom nosaèu) morao sam odviti  4 vijka  i skinuti rotor. Za to treba  odlemiti  i  porezati izvode statora ( 6 komada oznaka na slici 7a) . Kod  montaže  se jednostavno zaleme jaèom lemilicom.
  Isto tako  odviti  treba vijke  kako bi se skinuo  diodni sklop (na slici oznaka 10).

Nadalje  treba  osloboditi vijke koji drže stator, i on se  odvaja ,pa  ostaje rotor slobodnog zadnjeg dijela.
Radapcigerom se  skida  ležaj, a zatim  i plastièni poklopac koji se nalazi  ispod njega.
 sada sui dostupani spojevi namota rotora sa bakrenim prstenima (5).
Treba ih  raskinuti, i izvuæi plastièni sklop  prstena koji je  nabijen na  osovinu rotora.

Cijeli posao  iziskuje poprilièno strpljivosti , dok je sama zamjena èetkica  ili  reglera vrlo  jednostavna.
 Montiranje  ide obrnutim redoslijedom..

HARMONIKA

• Gost
« Odgovori #7 : 13 Veljače, 2009, 22:52:12 »
fotka 1

HARMONIKA

• Gost
« Odgovori #8 : 13 Veljače, 2009, 22:53:35 »
nažalost fotke ne uspijevam  poslati, ako  netko zna kako JPG   format  poslati..  otvara mo i  nudi neka  èudesa  pritiskom na POŠALJI