Evo nadam se korisnog priloga na temu.
Na Peugeot 306 je riknuo alternator. U poèetku je pomoglo , proradio je kada sam ga frknuo èekiæem. Nakon nekoliko takvih samopomoæi nije se više budio.
Naravno, svi su dobro zakljuèili da su riknule èetkice..
E pa èetkice su zajedno s reglerom, u duèanu nude komplet po cca 50 E.
Nabavio sam same èetkice (20 Kn) i zamijenio, i to na naèin da sam se malko namuèio.. Zato ovdje dajem naputak. s gornje strane svake èetkice viri šiljak koji treba odlemiti, ( to su žice s èetkica, vidi skicu na crtežu).
Naravno skinuo sam prvo boèni poklopac (11) ispod kojeg su dostupne èetkice.
Meðutim daljnjim pregledom utvrdio sam da su i prsteni na rotoru istrošeni.
Da bi zamijenio prstene (na slici oznaka 5) (100 Kn komplet na plastiènom nosaèu) morao sam odviti 4 vijka i skinuti rotor. Za to treba odlemiti i porezati izvode statora ( 6 komada oznaka na slici 7a) . Kod montaže se jednostavno zaleme jaèom lemilicom.
Isto tako odviti treba vijke kako bi se skinuo diodni sklop (na slici oznaka 10).
Nadalje treba osloboditi vijke koji drže stator, i on se odvaja ,pa ostaje rotor slobodnog zadnjeg dijela.
Radapcigerom se skida ležaj, a zatim i plastièni poklopac koji se nalazi ispod njega.
sada sui dostupani spojevi namota rotora sa bakrenim prstenima (5).
Treba ih raskinuti, i izvuæi plastièni sklop prstena koji je nabijen na osovinu rotora.
Cijeli posao iziskuje poprilièno strpljivosti , dok je sama zamjena èetkica ili reglera vrlo jednostavna.
Montiranje ide obrnutim redoslijedom..