Autor Tema: koju kočionu tekućinu za willy džipa?  (Posjeta: 2480 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline natan

• Antique Member
  • Spol: Muški
koju kočionu tekućinu za willy džipa?
« : 31 Svibnja, 2010, 00:19:32 »
došli su cilindri za willy-a pa se krenulo sastavljat kočnice ali je ovaj lik što je prodao dijelove rekao dečku koji ih je pokupio da se nesmije livati ova naša tekućina nego neka američka ..navodno da će izgrist gumice?to mi baš nije bilo jasno prvi put čujem za to da nisu iste tekućine...zato sam nazvao tog tipa(neki stari dida iz okolice zagreba koji samo willy-sređuje ,kaže da ih dosad 30-ak restaurirao)ali mi je malo nejasan bia mislim da je samo senilan pa nekuži baš.
Znači dali mogu ulit bez problema ovo naše uk4 ulje ili stvarno ide neko posebno?ako itko ima iskustvau tom području...

AntonioVW

• Gost
« Odgovori #1 : 31 Svibnja, 2010, 20:15:30 »
stavi dot 4 i miran si

evo malo info o ulju ili ti tekučini za kočnice

DOT3, DOT4, SuperDOT4 i DOT5.1 su kompatibilna ulja i nisu toliko  agresivna jer su na bazi glycola...

DOT5 ulje (koje nema ama baš  nikakve dodirne točke sa DOT5.1 uljem) je agresivno ukoliko sistem nije  predviđen za to ulje... jer je DOT5 bazirano na silikonu i ne absorbira  vodu te zato ostaje stabilnije duže vremena ali ako uđe vode, onda  sistem korodira... također odmah skida nakupine prljavštine te može doći  do propuštanja sistema jer silikon uništava gumice pošto u tom ulju  nema "ovlaživača" za gumice koji su prisutni u DOT3/4/5.1 ulju

Također,  DOT5 ulje ne podmazuje ABS pumpu na isti način kao DOT3/4/5.1

DOT4  ulje drži do 230'C dok je novo, a 155'C dok navuče vlage (do 10%)
DOT5.1  drži do 260'C dok je novo, a 185'C dok navuče vlage (do 10%)
DOT5  drži do 260'C dok je novo, a 185'C dok navuče vlage (do 10%)

Znači  ako je auto predviđen za DOT3/DOT4 ulje, tada u njega može ići:
-  DOT3
- DOT4
- SuperDOT4 (neki tako označavaju DOT5.1)
- DOT5.1
...  ali nikako ne bi smjelo ići DOT5 ulje

Ako je pak sistem  predviđen za silicone-based ulje, tada može ići samo DOT5 ulje i ne  preporučuje se DOT3/DOT4/SuperDOT4/DOT5.1 ulja

Ponavljam... DOT5 i  DOT5.1 su RAZLIČITA ULJA makar dijele broj "5" u oznaci

Gdje je  samo DOT5 pravo "DOT5" ulje, a DOT5.1 je zapravo DOT4 ulje sa povišenim  vrelištem za 30'C...

Zato su i počeli DOT5.1 ulja označavati sa  SuperDOT4 oznakom da nebi dolazilo do zabuna...

DOT3 i DOT4 ulja  možemo mješati
DOT3/DOT4 i DOT5.1 ulja također možemo mješati ali  nije baš preporučljivo ako se ne mora

DO3/4/5.1 i DOT5 ulja  nemožemo mješati jer dobivamo isti efekt kao kad se pomješaju ulje i vod

Offline .:[ThugSoul]:.

• Veteran member
    • http://www.auto-info.hr
« Odgovori #2 : 31 Svibnja, 2010, 21:17:02 »
Nice info... zahvaljujem iako me nije zanimalo... :D

Offline natan

• Antique Member
  • Spol: Muški
« Odgovori #3 : 31 Svibnja, 2010, 23:27:44 »
zahvaljujem tako sam i sam  zakljucio