Autor Tema: Bmw e39 525tds  (Posjeta: 21274 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Boxer

• Administrator
  • Antique Member
  • Spol: Muški
    • http://alfa-corse.com
  • Vozilo:: Ponovo Alfa Romeo Sprint QV
Odg: Bmw e39 525tds
« Odgovori #75 : 23 Listopada, 2021, 08:02:44 »
I meni je ovo novost, ne znam za vezu VW D24 motora i BMWovog M21. Zaokruženo su oba 2.4 ali D24 ima kubikažu 2.383 a BMW  2.443. Promjer i hod su im različiti, isto kao i kompresija i snaga. VW šestak se ugrađivao u mnoge Volvo modele, LTa, Pinzgauera. M21B24 osim u BMWe E28, E30 i E34 u nekog Lincolna i egzotičnog kampera Vixen. BMWov 2.4 diesel je razvijen u potpunosti od strane BMWovih inženjera, samo se proizvodio kod Steyra zbog manjka prostora u BMW pogonima. Poznato je da je Steyr na usluzi svima zbog kapaciteta, stručnjaka i drugih stvari, pa se kod njih proizvode i cijela vozila raznih marki. Tek koju godine poslije predstavljanja 524 td i razvoj BMW diesel motora seli kod Steyra, naravno sve pod znakom i nadzorom BMWa, pa zato ne govorimo o Steyr motoru u BMWu. Mislim da je tako ostalo do danas. Ugrađivao sam sa kolegom poslije generalke motor u Volva 760 td ali iskreno nisam zagledao niti zapamtio detalje oko tog motora. Ali možda sam stvarno nešto propustio o toj vezi VW/ Volvo i BMW/ Steyr pa Veky ako imaš negdje neki link ili slično proslijedi.

Kako god bilo oko tih suradnji, kad stavimo M21D24 u vrijeme kad je izašao to je bio vrhunski motor. Možda ne robustan kao Mercedesovi ili VW dieseli, bio je osjetljiviji ali neusporedivo tiši i uglađeniji. Mislim da je problem nastajao najčešće kod vlasnika koji su očekivali da se s njim prijeđe 500 000 km bez ikakvog problema, da se mijenja ulje kad se sjeti i da guta  lož ulje. Ako ne ispunjava te kriterije onda je loš motor.

Upravo tako i BMW i VW/Volvo nemaju ništa zajedničko, to su 2 sasvim različita motora, BMW M21 je napravljen od M20 benzinca.
Hrđa bez granica