Autor Tema: ZRACNI ALAT ZA SKIDANJE RĐEE  (Posjeta: 6780 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline deda

• Antique Member
Odg: ZRACNI ALAT ZA SKIDANJE RĐEE
« Odgovori #15 : 26 Listopada, 2013, 21:37:16 »
Da stim dođeš na lim,auto bi se smotao ko đemsova sajla.

Offline exile

• Antique Member
« Odgovori #16 : 26 Listopada, 2013, 21:40:38 »
Ovo sam videl samo na videu, nikad uživo. Kaj jako grije?
DIY or die!

Offline ax-ja

• Veteran member
« Odgovori #17 : 26 Listopada, 2013, 21:42:54 »
Ma nisam ni ja nikad vidio
al me zanima kako bi grijalo da je ruka ispod-
Bogataš u tuči nastoji sačuvati lice, a siromah kaput.

Offline exile

• Antique Member
« Odgovori #18 : 26 Listopada, 2013, 21:43:33 »
Ne znam al bogami nebi išel ruku ispod rivat :D
DIY or die!

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #19 : 26 Listopada, 2013, 22:05:37 »
Radio sam sa laserskim rezačem nekoliko godina.Laser koncetrira veliku energiju u malu točku i pri tome poprilićno zagrijava metal,ovisno o debljini i tvrdoći.Ovdje grije u crtu nekom dužinom i pri tome se površina prilićno zagrijava.Površina ostaje čista jer spali oksid,a za njega treba visoka temperatura,a ostaje neoksidiran i čist jer ima zaštitni plin okolo glave kroz koju prolazi zraka.Kao što je na snimci,dobro je ali samo za debele komade koji se ne mogu deformirati.Pitanje je kada bi neku cijelu konstrukciju time čistio,a da se nebi sve izvitoperilo.Kada se reže tanki lim laser je izuzetno povoljan jer zagrijava malu površinu,tolerancija je čak negdje 1/100mm i onda se taj lim ne može deformirati jer je premala površina zagrijavanja.

Offline romyo

« Odgovori #20 : 27 Listopada, 2013, 03:58:11 »
zracni alat za skidanje rđee

dali neko nesto zna o tome
naime izgleda kao pistolj iz kojega izlaze petnajstak igli debljine cca 3mm i to nesto nekako vibrira i napada rđuu i te igle se onda trose.  ali i rđaa isto  ;D
  jesam ga objasnio    pravo dobro :girl_dance:

Objasnio si jako dobro, ali to je jako rijetko susresti negdje u ovoj branši.
To ti nije alat koji se susreče kod autolimara i za potrebe automobila.

To ti isključivo alat koji se koristi u pomorstvu, dakle na brodovima, i to samo željeznim brodovima,
osim tu, i ima ga kod nas u škverovima - remontnim brodogradilištima.

U žargonu to ti se naziva piketina na zrak, i ima ih više vrsta.
U engleskoj i stručnoj terminologiji to je - Needle gun.

Znam o čemu pričam, jer radim sa njima preko 15 godina.
Eh sad, ja to neznam na drugačije objasniti nego po mome iskrivljenom mornarskome žargonu.
Mora postojati dobar zrak, jer ako je slab zrak, onda se needle gun niti neče pokretat, nego če samo puhati ko sipa.

Sama piketina na zrak, ona udara, ona izbija ruzinu sa pleha, onu tvrdu i staru ruzinu kakva ne postoji na autu.
Drugačija je ruzina na teretnim brodovima. ona je duboka, ona je unutra i treba nešto oštro da je izbije van.
Po meni, da se to ide koristiti na autu, izbio bih ruzinu, jasno ali i sve kamo god bi piketina slučajno udarila.
Vrlo vjerovatno bi došlo do velikih deformacija lima oko područja kamo se tuklo.

Sam alat je dosta skup, ali je izdržljiv. Iglice mogu jako puno udarati, neče se deformirati.
Alat nema svog podmazivanja pa ga redovno treba uljiti sa WD40 ili nečim sličnim.
Teško je dostupan kod nas, ali i dijelovi, mada ako ga imaju škverovi onda treba to viditi kamo oni uzimaju.
Kineske iglice nikako ne uzimati jer su opasne, pucaju i lete svakamo.
Piketina zrak ti radi na principu da je unutra mali klip kojega istisnuti zrak tjera gore dole i tako klip
pomiče lečastu podlošku na kojoj je 16 iglica, a te iglice ne udaraju sinkronizirano, nego lete kako kojoj paše.
Zvuk je strašan, nemoguče raditi bez zaštite za uši. Vibracije su također jako velike.

U pomorstvu ti se uglavnom koriste takvi alati od firme Ingersoll-Rand.
U svakoj večoj luci, psotoji predstavnik od te firme.
Jer imaju bezbroj raznih alata na zrak. Od tih piketina, pa brusilice, pištolji itd itd.
Evo ti link za pogledati od te firme... http://www.factoryauthorizedoutlet.com/ir/

Needle gun, odnosna piketina na zrak. jako je teška i nezgrapna, velika je kao one stare bušilice.

Mala piketina na zrak, puno je zgodnija i lakše je sa njom raditi.
Vidi se lijepo kamo su iglice i kamo je triger kojega se drži sa rukom...
U pravilu, tu nema sredine za držati taj triger, ili full power ili ništa.

Iglice su na krajevima malo zadebljane, jer tu one dolaze u piketinu, sjedaju na podlošku,
U žargonu ta se podloška naziva - glava.
Zna se desiti da iglica pukne, to je ustvari i normalno.
Odmah treba stati i rastaviti piketinu jer ukoliko je ostao komadić iglice između
klipa i te podloške na kojoj su ostale zdrave iglice, taj komadić če napraviti popriličnu štetu.

Suma sumarum od staroga morskoga vuka...

Jako skupo u startu, teško nabavljivo, vrlo nepraktično, nezgrapno,
sa upitnim konačnim efektom za automobil, i u konačnici dosta opasno.
Bez slušalica, zaštitnih naočala, i rukavica i to poželjno antivibracijskih rukavica -  ne raditi sa ovim.
Ovo nije hobby alat, ovo je isključivo namjenjeno za brodove.

POZ

Offline vinc

« Odgovori #21 : 28 Listopada, 2013, 13:36:04 »
hvala ti na detaljnom opisu ovogga alata

sve to akj si mi ispricao ti vjerujem jer sam imao priliku pit colu podmazanu wd crnim vinom sa g.frikom i objasnio mi je sve to jer je on kao takav piketao piketalom u brodogradilistu šššljaku

hvala jos jednom na detaljnom odgovoru
vjerovatno si pomogao jos nekom osim meni :hi:
Panta Rei