Autor Tema: gdje kupiti rutilne elektrode 1,6 mm ( za varenje limarije )  (Posjeta: 12418 )

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline truper

• Junior member
  • **
  • Spol: Muški
Dragi forumaši,

na nekom forumu sam naletio na jedan članak gdje je čovjek zavario kompletnu limariju u mazdi rutilnim elektrodama od 1.6 mm. Imaju i slike rada ali mislim da nisam memorirao, ako koga bude zanimalo mogu potražit. Ko ne zna, rutilne elektrode imaju bolje karakteristike od ostalih jer se njima lakše ostvaruje luk i vare skoro pod bilo kojim (blažim naravno ) kutom.
     Navodno se obični lim od auta može njima variti običnim elektrolučnim aparatom ali ne smije se držati var više od 1-2 sekunde da ne progori.
Da nisam vidio rezultat bio bi malo skeptičan, ali čovjek je sam zavario podove i super izgleda. Međutim, u Splitu sam tražio i ne mogu naći te elektrode. Navodno su to neke od Elektrode Jesenice vidite ih na fotografiji.
Imam pitanje za cijenjene forumaše, zna li neko gdje se mogu kupit ove elektrode? U Splitu ih nisam našao, navodno se rijetko traže pa ih niko ne drži?

Offline OLD WEBER

Odg: gdje kupiti rutilne elektrode 1,6 mm ( za varenje limarije )
« Odgovori #1 : 03 Studenoga, 2013, 00:38:40 »
Nisam neki maher u zavarivanju elektrodama ali probaj naći više informacija pod pojmom " Castolin elektrode " . Čini mi se da se takve elektrode neročito koriste kod varenja tvrdih i žilavih materijala  :hi:
dmdeweber@gmail.com /091 165 18 07 viber , whatsapp

Offline sportiva.t35.com

« Odgovori #2 : 03 Studenoga, 2013, 01:23:03 »
@truper

Svaki tip elektrode ima svoju primjenu. Tako da navod da rutilne elektrode imaju bolje karakteristike od ostalih ne stoji.
Ne znam dal u Splitu imate peveca, al bilo je tih elektroda od jasenica u riječkom.

@OLD WEBER

Obično se za žilavije materijale koriste bazične elektrode sa manganom.
« Zadnja izmjena: 03 Studenoga, 2013, 01:27:12 sportiva.t35.com »

Offline ivmatic86

« Odgovori #3 : 03 Studenoga, 2013, 14:19:11 »
Tako je za žilavije se koriste bazične elektrode, s kojima je i dosta teže radit. Rutilna elektroda nije ništa drugo nego "kisela" elektroda, tj. ona koja u svom omotaču sadrži rutil. One su najčešće. Ovde je baza u tome koji je kemijski sastav žice u elektrodi, to pokušaj vidit u toj temi.
Yugo je više od vozila, to je statusni simbol!

Offline sportiva.t35.com

« Odgovori #4 : 03 Studenoga, 2013, 15:07:22 »
BTW, koga zanima više o REL zavarivanju (ima i o vrstama elektroda) tu može skinuti skriptu http://www.metalurgija.org/index.php/download/category/3-skripte koja se koristi u jednom HR brodogradilištu.

Offline truper

• Junior member
  • **
« Odgovori #5 : 04 Studenoga, 2013, 14:52:09 »
@truper

Svaki tip elektrode ima svoju primjenu. Tako da navod da rutilne elektrode imaju bolje karakteristike od ostalih ne stoji.
Ne znam dal u Splitu imate peveca, al bilo je tih elektroda od jasenica u riječkom.

@OLD WEBER

Obično se za žilavije materijale koriste bazične elektrode sa manganom.

Mislim da se nisam dovoljno jasno izrazio, u ovom slučaju sam mislio na bolje karatkeristike za zavarivanje tankog lima...jer, poznato je da se taj tanki lim ne vari elektrolučno radi toga što lako izgara. A ove elektrode se navodno mogu upotrijebiti, ali ne one od 2 mm koje se prodaju u Peveca i svugdje, nego tanje, navodno postoje od 1.6 mm, a to što su rutilne opet pod navodnicima omogućuje lakše ostvarivanje luka što je u ovom slučaju povoljno jer se mora varit pod kutem i tako dalje...
Hvala svima na odgovoru, vjerojatno treba tu informaciju tražit u nekoj firmi koja se bavi specijalnim varenjima ili slično...

Offline ivmatic86

« Odgovori #6 : 05 Studenoga, 2013, 09:04:28 »
E, sad si dobro objasnija :) Koliko znan postoje i 1.2mm one mogu bit još praktičnije za limariju i koristiš struju od 35A. Ajde ti lipo pogledaj u Strojoprometa u Solinu, oni prodaju limove, šipke i dodatni materijal, mislin da bi mogli imat ;)

Offline Sasa12

• Oldschool rookie
« Odgovori #7 : 05 Studenoga, 2013, 09:14:49 »
Nije da se ne mogu povariti sitnice na limu sa tanjim elektrodama, ali bolje ne. Ako je samo neka sitnica neka ti netko povari sa  CO2, a ako misliš nešto više ratiti kupi CO2 aparat. Nije to više preskupo i nedostižno.

Offline truper

• Junior member
  • **
« Odgovori #8 : 05 Studenoga, 2013, 15:33:23 »
Znam da više to nije tako skupo kao nekad, ali pošto imam elektrolučni aparat, a nemam potrebe za CO2 osim ovih par sitnica (iako, kad ga imaš onda se pojavi i potreba :-)), mislio sam pokušati sa ovim elektrodicama, pa ako ne ide, onda idemo na CO2...
Znam inače da elektrovarenje malo i nateže materijal, a CO2 ne, i da je naravno CO2 bolji...nije problem u par stotina kuna za varenje, nego u tome što volim sam čačkat i experimentirat..:-(

Offline truper

• Junior member
  • **
« Odgovori #9 : 05 Studenoga, 2013, 15:34:24 »
E, sad si dobro objasnija :) Koliko znan postoje i 1.2mm one mogu bit još praktičnije za limariju i koristiš struju od 35A. Ajde ti lipo pogledaj u Strojoprometa u Solinu, oni prodaju limove, šipke i dodatni materijal, mislin da bi mogli imat ;)

E, hvala ti ko bratu...a di je taj Strojopromet u Solinu?

Offline Looka-zg

• Antique Member
  • Vozilo:: Hillman Avenger mk1 1971.
« Odgovori #10 : 05 Studenoga, 2013, 16:40:10 »
HR – Split
Kaštel Sućurac, put Brižina 11,
tel.: +385 21 226 166, fax: +385 21
226 177

Offline ivmatic86

« Odgovori #11 : 05 Studenoga, 2013, 19:42:39 »
Tako je, Luka je sve reka, a evo i link, pa moš skinit katalog (u gornjen desnon kantunu)
http://www.strojopromet.com/kontakt/
 :smajlold: