Autor Tema: Zavarivanje Sivog lijeva  (Posjeta: 5187 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline RI898RR

• Senior member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: WILLYS MB
Zavarivanje Sivog lijeva
« : 01 Ožujka, 2018, 19:41:07 »
Tko dobro i provjereno može zavariti napuknuto kućište od getribe u HR? Materijal je sivi lijev?

Sivi lijev triba grijat tokom varenja a hladi se u pepelu, a na kraju pukotine se probuši rupica da se pukotina tokom zavarivanja ne širi dalje.....znam kako ali triba dobra ruka i elektroda ..... :glavauzid: a toga nemam
Nekada su to radili majstori po škverovima, no stari su izumrli a mladi rade po EU...

Offline ivmatic86

Odg: Zavarivanje Sivog lijeva
« Odgovori #1 : 01 Ožujka, 2018, 20:54:44 »
Neznan ko može zavarivat, ali jesi li 100% siguran da je sivi ljev (giza)? Obično su neke aluminijske legure. Od čega je to getriba?
Yugo je više od vozila, to je statusni simbol!

Offline chaos

« Odgovori #2 : 01 Ožujka, 2018, 20:56:00 »
To za hlađenje u pepelu nisan zna.
Znan da je meni otac radija neke starudije par puta tehnikom šavova, i da je to hladija u pijesku.
I kad san ja sam sebi na Čirokiju kratija i varija glavčine da san hladija u pijesku.
Inače, osobno, nebi nikad nikom to radija ni za kakve novce, jer je jebeno zaguljeno, pogotovo jer nikad ne znaš oće li puknuti.
ko' nemoš popraviti ćekičem ... sigurno je problem sa letrikom!

Offline RI898RR

• Senior member
« Odgovori #3 : 02 Ožujka, 2018, 23:39:58 »
U Viktoru Lencu postoji tim koji vari gizu te sam uspio nači čovijeka od tamo koji koristi REL postupak, inače drugi tim na Viškovu to rade na hladno. Nema garancije jer ili se vari ili puca zbog sastava ugljika i sumpora te same starosti (kod mene je to negdje iz kraja šezdesetih). naime kod varenja se javljaju visoke temp i ako materijal elektrode nije jednak varenom tada puca a puca i zbog krupnozrnate kristalične strukture koja se javlja tokom procesa taljenja tj spajanja materijala elektrode i komada....zato se polagano i hladi u pepelu...ili obavija u ovojnicu da se drži na istoj temp ako se vari na toplo...
Kod samoga puknuča ako ne treba variti inače se buše rupe pa se urezuju navoji jedan do drugog i onda se vijci ukucaju u kućište....ima više varijanti...

Na žalost danas više nema starih majstora koji su se zezali sa time...
Doduše imam drugu getribu i drugo kućište raspoloživo...ali me kopa da to sredim na ovaj način....

I ovaj buši rupe na krajevima pukotine da me ne puca dalje....

ovo je sa grijanjem komada...a  ovo kuckanje znači da kovanje tj krupnozrnata kristalična struktura ide u sitnozrnatu...i onda s epolagano hladi da se izbjegne proces kaljenja...tj otvrdnjavanja...

ovaj pak grije komad na roštilju....

Offline RI898RR

• Senior member
« Odgovori #4 : 12 Ožujka, 2018, 23:25:50 »
Dakle nakon male retrospektive tehnika zavarivanja sivog lijeva konačno smo dobili finalni produkt a to je zavareno puknuto kućište koje sada ide dalje na strojnu obradu...

U ovome slučaju je zavareno na hladno ali posebnom tehnikom da se odljevak ne pregrije tokom zavarivanja jer sa grijanjem stijenki te kasnijim  hlađenjem dolazi do pucanja sivog lijeva. Važan je i materijal elektrode koji mora bit kompatibilan sa sivim lijevom...ide niklena elektroda....te besprijekorno očiščena površina zavarivanja
Uglavnom dosta rada i truda ali rezultat je spašeno kućište getribe...

Ovaj postupak rade za sada samo dvojica u Rijeci ...možda još i poneki stari majstor ...

Cijena? Bolje da se i ne zna....potrošeno je par sati...
« Zadnja izmjena: 12 Ožujka, 2018, 23:29:42 RI898RR »