Imam tokara, nebi ga mijenjao nizašto, što oči vide stroj Prvomajska dela :respekt:
Dečki su bivši radnici iz prvomajske, nekada jedna od najuglednijih tvornica alatnih strojeva na svijetu.
Ono što je građeno 40 godina u socijalizmu, ovi prokleti lopovi su rasturili u manje od 2 godine.
Sad je na mjestu te tvornice skladište Coca Cole, a firma rasturena i svi vrijedni strojevi, koji su nijemci samo mogli sanjat da ih imaju ,prodani za kikiriki u švabiju.
Zato sam posebno alergičan na priredbe u centru grada kao sa hrvatskim proizvodima, a ono največi doseg pekmez od uvoznih šljiva.
1960-ih među prvima u svijetu , prvomajska je izradila numerički upravljanu tokarilicu, proizvodili su CNC obradne centre sa vlastitim računalom razvijenim u ETF-u i Končaru.
1986 Instalirana je robotizirana montažna linija vlastite proizvodnje, npr. za proizvodnju automobila...
Ali 90. je dignuta rampa lopinama koje su zbog sitnih malverzacija izbačeni iz YU, vratili su se kao veliki domoljubi, a u stvari najobičniji lopovi i smradovi.
Sve ovo pišem jer mi je dotični gazda pokazivao slike i listu narudžbi. Strojevi su išli od SAD-a do Kanade , Australije, Afrike, itd, itd.
Mentalitet ovdašnjih političara je takav da će sje*at 10miljuna državnih eura,da bi sebi spremio 10000 EUR,
Evo slike od prilagođenog nosića starog tipa na novi okvir