Autor Tema: Nareznice i ureznice  (Posjeta: 23868 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline MOSQUITO

Nareznice i ureznice
« Odgovori #30 : 21 Prosinca, 2012, 14:00:31 »
Danas sam bio na tržnici i kupio M 5 ureznice,40 kn.Nije poznat proizvođač.Oznake HSS i M 5 su UREZANE.Najvjerojatnije potječu iz doba kad su nam dolazili Poljaci sa ruskim alatom.Kakva je kvaliteta-vidjet ćemo.Kolega je neki dan uzeo ureznice na kojima su oznake UCRTANE(kako se zove taj postupak,ono ?Šatiranje?)
Ja sam sredinom 80-tih kupovao u trgovinama (pa i M7,Deda) takove UCRTANE,pa predpostavljam da su te dobri stari domaći kvalitet.
I tako ,pitao sam čovjeka ima li još,kaže da se može još štogod nabaviti. Npr ima strojnu M 6-25 kn
Vjerujem da se i po Jakši takođe da pronaći kao što je već netko rekao.

SCARY

• Gost
Nareznice i ureznice
« Odgovori #31 : 21 Prosinca, 2012, 23:52:49 »
@petak
čišćenje i uređivanje starog navoja je puno zajebanije od izrade novog u zdravom materijalu... nebrojeno put mi se dogodilo da moram krenuti s I, a opet često puta samo sa III... nema pravila i nemože se jednostavno 'tečajski' objasniti... jednostavno trebaš imati osjećaj i dobrog učitelja - ja sam imao vrhunskog učitelja... i uz sve to je bilo i strganog alata i upropaštenih navoja...
ak se sutra sjetim pofotkaću moj rezni alat za svakodnevnu upotrebu;) sad je malo prekasno da 'zaronim' u radionicu...

@mosquito
ruski i poljski alat je vrlo kvalitetan, ali lošeg dizajna... i 'fra' su koristili to elektrokemijsko označavanje - jetkanje za oznake; inače je to postupak kojim se označava alat koji je toplinski obrađen, trajan je, vidljiv pri različitim osvjetljenjima i na različitim (metalnim) podlogama... urezane/utisnute oznake koriste neki proizvođači, ali se na reznom alatu izbjegavaju, a mogu se naći uglavnom na jako starom alatu...
hajde ubaci fotke...
od tog čovjeka po tim cijenama kupuj bez prevelikog razmišljanja... i ono kaj ti treba, i ono kaj ti sad ne treba...

Offline MOSQUITO

Nareznice i ureznice
« Odgovori #32 : 22 Prosinca, 2012, 19:15:01 »
Da jetkanje ,Skary!
Slike kad moj "ADMIN" bude dobre volje!

Offline MOSQUITO

Nareznice i ureznice
« Odgovori #33 : 23 Prosinca, 2012, 14:11:07 »
Evo slike!
Nadam se da se sve dobro vidi.
U donjem dijelu slike su ove sa urezanim oznakama(ove što kažeš da bi mogle biti starije proizvodnje),te sam kupio neki dan,a ostale su moja stara zaliha.
U crvenoj kutijici su M7

SCARY

• Gost
Nareznice i ureznice
« Odgovori #34 : 23 Prosinca, 2012, 15:03:04 »
to je to:palac:
trebinje i čačak...
samo ih pošteno očisti i ak ih ne koristiš lagano konzerviraj s malo ulja...
kod reznog alata se zove: 'zaboravi da postoji wd40'

Offline giovanni

• Veteran member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Vespe - VSD1T, V5B3T, VMB1T, 2xVAM1T, 2XVVM1T
Nareznice i ureznice
« Odgovori #35 : 24 Prosinca, 2012, 08:33:41 »
Citat: MOSQUITO;360132
Evo slike!
Nadam se da se sve dobro vidi.
U donjem dijelu slike su ove sa urezanim oznakama(ove što kažeš da bi mogle biti starije proizvodnje),te sam kupio neki dan,a ostale su moja stara zaliha.
U crvenoj kutijici su M7

Bog također imam kutiju reznog alata FRA od 4-16 sigurno ima 40 godina, pokojni nono ju je kupio za mog oca i još vjerno služi.

Pitanje trebale bi mi neke mjere vjerojatno M6, 7 i 8 (pogledam danas popodne u kutiji) jer su neke ureznice stradale, ako se može kupiti rado bi nadopunio sa tim ureznicama i nareznicama nego kinezima.

Offline MOSQUITO

Nareznice i ureznice
« Odgovori #36 : 24 Prosinca, 2012, 19:27:16 »
Nadam se da si moje predhodno"izlaganje" točno shvatio!
Ove ureznice gore sam kupio 80-tih i one su ex yu i njih ne prodajem, dok sam ove dolje(M5) kupio kod čovjeka na tržnici neki dan za 40 kn.
Znači kod njega se može nabaviti takve,najvjerojatnije ruske,što točno još ima mogu pogledati pa javim!

Offline giovanni

• Veteran member
  • Vozilo:: Vespe - VSD1T, V5B3T, VMB1T, 2xVAM1T, 2XVVM1T
Nareznice i ureznice
« Odgovori #37 : 24 Prosinca, 2012, 21:34:33 »
Ako ti nije teško pogledaj pa javi. LP

Offline MOSQUITO

Nareznice i ureznice
« Odgovori #38 : 09 Siječnja, 2013, 15:53:40 »
Bio sam danas na tržnici,čovjek kaže da ima još ureznica,rusko porijeklo,40 kn kako rekoh,M 7 -teško!

Offline maky_cvik

• Oldschool member
  • Vozilo:: -
Odg: Nareznice i ureznice
« Odgovori #39 : 16 Svibnja, 2022, 13:36:33 »
Pozdrav,

U potrazi sam za ureznicama koje cu povremeno koristiti u hobi varijanti.
Koje je vase misljenje i da li je neko imao iskustva sa ureznice IAT.

Samo da napomenem da je ovo novija proizvodnja, nisu one iz exyu.

Unaprijed hvala.
« Zadnja izmjena: 16 Svibnja, 2022, 13:39:57 maky_cvik »