Autor Tema: stretch guma i drzanje ceste?  (Posjeta: 5741 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sarmaguru

stretch guma i drzanje ceste?
« Odgovori #15 : 28 Prosinca, 2012, 12:01:58 »
Ovo je brat bratu 20ti put da čitam loše kritike za toyo što na našim što na drugim forumima, Bogu hvala nisam ih uzeo. Uzeo sam uniroyal rainsport 2 195/50/15 na 6.5 imam same pohvale na njih, odlične po suhom po mokrom još bolje! Nisu čarobne ali s obzirom kako druge drže po mokrom ovo je super, i cijena je i više nego korektno za takvu gumu. Sad ću ići na 7J što nije neki strech ali je šire i ne očekujem probleme.

Što se mene tiče strech je čista šminka, lijepo ali neefikasno.

Jel može neko objasnit možda kako je dunlop sp2000 175/50/13 jednake širine gazne površine kao i 195/50/15? stavili smo jednu do druge i maltene su jednako široke, 175 na 7J i nema nikakvog strecha

Offline sarmaguru

« Odgovori #16 : 28 Prosinca, 2012, 12:02:20 »
sori dabl post

Offline OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #17 : 28 Prosinca, 2012, 12:14:20 »
Citat: sarmaguru;361018
Jel može neko objasnit možda kako je dunlop sp2000 175/50/13 jednake širine gazne površine kao i 195/50/15? stavili smo jednu do druge i maltene su jednako široke, 175 na 7J i nema nikakvog strecha

Širina se odnosi na gumu, a gazna površina odstupa često nekoliko centimetara... najbolji primjer je stari P7 koji gledano sprijeda izgleda ko kvadrat, dok je većina guma zaobljena pa gube i po 4 cm na širini gazne površine u odnosu na širinu gume. Nisam baš najbolje objesnio:D, izmjeri širinu gazne površine pa ćeš vidjeti razliku i sam.
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #18 : 28 Prosinca, 2012, 14:28:14 »
Stvar u izgledu ovisi o vrsti profila,tj namjeni gume,tako neke imaju potpuno ravan gazeči sloj a neke zaobljen,pa se u gazeči sloj računa  i dio boćne strane,a vizualno izgleda uža,ali ustvari ima jednaku dodirnu površinu.Ima tu još dosta caka,recimo gume koje imaju sistem uvlaćenja kod većih brzina zbog manjeg otpora kotrljanja i boljeg pravocrtnog vođenja,ali pojačane bokove,a ako su gume namjenjene za manje brzine i veća naprezanja u zavojima onda im je gazeći sloj jednake čvrstoče po cijeloj širini,itd,itd.Kod kupovanja guma treba znati što želiš,kakav afinitet i kakav auto imaš,a naravno  i prodavači bi morali znati što kome treba prodat,a ne samo uvaljivat.Najbolja guma može biti katastrofa ako se proda nekome tko želi nešto sasvim drugo i onda uvjek ispada kriv proizvođač,a ne trgovac ili stranka koja si neda dokazat da za određeni auto i naćin vožnje upravo ta guma koja se njemu sviđa ne valja za njega.

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #19 : 28 Prosinca, 2012, 14:29:20 »
Stvar u izgledu ovisi o vrsti profila,tj namjeni gume,tako neke imaju potpuno ravan gazeči sloj a neke zaobljen,pa se u gazeči sloj računa  i dio boćne strane,a vizualno izgleda uža,ali ustvari ima jednaku dodirnu površinu.Ima tu još dosta caka,recimo gume koje imaju sistem uvlaćenja kod većih brzina zbog manjeg otpora kotrljanja i boljeg pravocrtnog vođenja,ali pojačane bokove,a ako su gume namjenjene za manje brzine i veća naprezanja u zavojima onda im je gazeći sloj jednake čvrstoče po cijeloj širini,itd,itd.Kod kupovanja guma treba znati što želiš,kakav afinitet i kakav auto imaš,a naravno  i prodavači bi morali znati što kome treba prodat,a ne samo uvaljivat.Najbolja guma može biti katastrofa ako se proda nekome tko želi nešto sasvim drugo i onda uvjek ispada kriv proizvođač,a ne trgovac ili stranka koja si neda dokazat da za određeni auto i naćin vožnje upravo ta guma koja se njemu sviđa ne valja za njega.

Offline OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #20 : 28 Prosinca, 2012, 15:10:37 »
Kakve veze ima bok sa gazećim slojem? Gazni dio gume je onaj koji dodiruje podlogu kad je guma napumpana u stanju mirovanja. Ako u zavojima uspiješ spigat gumu toliko da odereš slova s boka neznači da je to gazni dio gume. Nekakav poluslik i zimska guma istih dimenzija sigurno nemaju istu širinu "đona". Uostalom, u tablicama postoje podaci: širina gume i širina gaznog sloja iz kojih se vide razlike u širini.
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #21 : 28 Prosinca, 2012, 15:17:40 »
Sada da bi to sve bilo jasno,morao bi preslikavati strućnu literaturu od proizvođača i napraviti dvosatno predavanje,zašto,kako i ćemu što služi,a to je nepotrebno ljudima koji se ne bave profesionalno automobilima i prodajom guma.

Offline vinc

« Odgovori #22 : 28 Prosinca, 2012, 22:07:22 »
stretch samo dobro zgleda tj fora nekome.
Panta Rei

Offline sarmaguru

« Odgovori #23 : 29 Prosinca, 2012, 00:10:12 »
hvala deda za detaljno objasnjenje, sad mi je zao sto nisam slikao tu usporedbu dok sam imao oba profila ali me jako iznenadilo! bok uz bok 175 i 195 a identicna sirina gazne povrsine.. mozda marketinski trik? jer 175/50/13 bi trebala imat poprilacan strech na 13x7 a ove nemaju pa skoro nista, tj isto kao i 195/50/15 na 15x7

Offline raketenMISKO

• Antique Member
« Odgovori #24 : 29 Prosinca, 2012, 12:07:50 »
Citat: OVERDOSEDSPEEDJUNKIE;361057
Ako u zavojima uspiješ spigat gumu toliko da odereš slova s boka neznači da je to gazni dio gume

to je donekle gazni dio gume i kao takav mora biti pojačan, zamisli da svakome tko uleti žešće u zavoj pukne bok uzdužno li se skine guma s felge... druga priča su niskoprofilne gume kod kojih je poprečna deformacija svedena na minimum
Go hard or go home.

Offline Lugburz

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Octavia 1 1.6 lpg
« Odgovori #25 : 29 Prosinca, 2012, 14:19:54 »
Citat: sarmaguru;361218
hvala deda za detaljno objasnjenje, sad mi je zao sto nisam slikao tu usporedbu dok sam imao oba profila ali me jako iznenadilo! bok uz bok 175 i 195 a identicna sirina gazne povrsine.. mozda marketinski trik? jer 175/50/13 bi trebala imat poprilacan strech na 13x7 a ove nemaju pa skoro nista, tj isto kao i 195/50/15 na 15x7
bilo je vec prica o tome,kako nijedna 175/50-13 nije 175 sirine nego dosta vise

Offline sarmaguru

« Odgovori #26 : 29 Prosinca, 2012, 15:47:52 »
Citat: Lugburz;361280
bilo je vec prica o tome,kako nijedna 175/50-13 nije 175 sirine nego dosta vise

e to to, to sam i ja čuo, kao marketinške fore.. ne smeta mi nego samo sam htio razbit misterij oko toga :)

Offline Lugburz

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Octavia 1 1.6 lpg
« Odgovori #27 : 29 Prosinca, 2012, 20:10:08 »
ma nisam ja nista lose mislia ako si ti tako shvatia :D

Offline Marko8

« Odgovori #28 : 30 Prosinca, 2012, 03:26:48 »
vidim nisu ljudi zadovoljni s toyom, nisam ni ja s firestone-om, nove sve 4 zimske gume, ali imam osjećaj da su mi savice eskimo prošle zime 3 godine stare bile upravljivije i po snjegu i po kiši i po masnoj cesti

Offline ivmatic86

« Odgovori #29 : 30 Prosinca, 2012, 13:44:28 »
Ja san Toyon bija prezadovoljan 1. godinu, kako je vrime prolazilo zadovoljstvo je opadalo, a nisan sa njimapriša veliku kilometražu. Stari mi na svon autu ima nove Toyo zimske i isto su odlične. Materijaltih guma jednostavno prebrzo stari. Sava me ugodno iznenadila. Stavija san ih kad i Toyo, samo nazad jer su malo šire. I nakon 3 godine kad povučen ručnu po kiši ne odnese me,nego stanen :o
Yugo je više od vozila, to je statusni simbol!