Prošlo je neko vrime, pa da updejtamo malo situaciju. Otkad se je auto vratio od mehaničara i dok sam prolazio kroz cili proces registracije, atesta i sveg toga, auto nije bio kako triba.
Nažalost, malo vrimena imam za hobije jer život goni, kao i sve nas. Bez obzira što je maleni motorić sa samo 75 ks, nije se osječalo kako triba, auto nije iša kako triba, čak ni za 75 ks.
Kako san vata vrimena, tako san se pokušavao pozabavit sa tim, al svaki put bez rezultata.
Prvi znak mi je triba bit to šta "meštar", iako san mu dva tjedna prije donio kompletno repariran karburator, nije se uopće potrudio naštelovat smjesu i kut paljenja dok san ja doša pokupit auto, i još me nakon svih novih navodno ugrađenih dijelova pita jesan li donio konop da odvučem auto kući. Da bi kako san počeo riješavat sitnice se svaki put nanovno zaprepastio.
U toku rada ostavio je glavni plus, skupa sa crijevima od vode da "odmaraju" na grani auspuha. Oboje je prije toga bilo na svom mjestu, daleko od nje prije toga.
Srećom skuženo je prije nego je napravljena trajna šteta, prije nego su pukla crijeva i motor zakuhao, ili prije nego se kompletno otopila izolacija glavnog plusa i auto se zapalio.
Zašto su crijeva vode bila tu pitate se? "Meštar" je išao promijeniti mali kiler (koji je na Sierri stvarno jednostavno zamijenit), u pola posla, i nakon šta je pokidao plastične vodove od ventilacije, odlučio je da mu se to neda radit i samo prispojio cijevi. Da napomenem, mali kiler nije puštao, već se pretpostavljam djelomično začepio pa nije dovoljno dobro grijao.
Vakuumi koji su trebali biti spojeni na karburator su slobodno visili sa strane motora. Motor nije bio ufažen kako treba.
Ispušnu granu je car skinio da bi promijenio dihtunge, koje je u procesu zaboravio stavit i još za dobru miru nije uopće zatega ispušnu na trećem i četvrtom cilindru. Dihtung usisne se uopće nije zamara da promine.
Ali jučer sam se tek zaprepastio. Nakon šta san bezuspješno pokušava naštelat auto da radi kako triba, bezkrajnog primištanja vakuuma, i na kraju kompletne zamjene karburatora, odveo sam auto drugom meštru.
Čovik kad je skinio poklopac zupčastog otkrio je da zupčasti uopće nije našpanan. Osim šta u startu auto nije bio u fazi još je dodatno dva zuba priskočio meni tokom vožnje.
Prvi put u životu sam dobio video na whatsapp od mehaničara, i nisan bio sritan kad san ga dobio. Srićom, pinto 1.6 je takav motor da se ne mogu susrest klip i ventil.
Zaključak je, ako se ikad osječate namagarčeni, sitite se mene i bit će vam odma bolje.
Nisam konfliktna osoba, a i smatram da sad nakon koji misec da nema smisla bilo šta govorit ili radit jer samo more ispast problem.
Ostavio sam auto čoviku jer je inače na jako dobrom glasu, al eto mene je očito potrefilo da je ima 2 loša miseca (koliko je auto bio kod njega).
S pozitivne strane, ofarba je poklopac ventila (iz nekog razloga)❤️
Sada će se to riješit, pa sa velikim olakšanjem idemo dalje.
Evo i jedna slika sa stranice Ford Hrvatska da nije sve samo zid teksta😁