V10 Porsche Carrera GTI poslije dužeg vremena da završim ovaj serijal, i to sa jednim Porscheovim motorom. Ovdje se radi o malo neobičnoj konfiguraciji za Porsche, o V10, koji je svoje mjesto našao u jednom od najboljih superauta ikada, Carreri GT. Naravno da nemam i vjerojatno neću nikada imati nikakvih iskustava s njim, ali evo nekih mojih impresija vezanih uz ovaj fantastični motor. Priča o njemu počinje još početkom devedesetih kada se trebao ugraditi u Formulu 1. Spletom nesretnih i nespretnih okolnosti završio je na arhivskim policama Porschea. Par godina poslije je izvađen i prerađen za Porscheov LeMans prototip 9R3. Testovi su obećavali. I konstruktori i test vozači su bili oduševljeni, ali projekt je naglo zaustavio financijer, VW uprava i V10 je opet pao u zaborav. Drugi put su ga izvadili iz arhive kada se u Zuffenhausenu odlučuju napokon predstaviti dostojnog nasljednika legendarnog 959, Carreru GT. Voditelj cijelog projekta je bio Michael Hölscher. Za motor je bila zadužena ekipa pod vodstvom Bernda Ramlera, inače AMG-Mercedes čovjeka kojem je ovo bila jedina epizoda u Porscheu. Sve ih je koordinirao neponovljivi Walter Röhrl bez čijih povratnih informacija i test vožnji ovaj auto ne bi postojao u ovom obliku. U početku je razvojni tim u prosjeku bio jako mlad i Walter je odvezavši prve kilometre sa testnim autima počeo sumnjati u cijeli projekt. Zatražio je uključenje starijih, iskusnijih inženjera i test vozača, na prvom mjestu Rolanda Kussmaula. I tada se nešto pokrenulo na bolje. Auto je predstavljen 2000. godine u Parizu.

Sam motor je od onoga V10 trkaće konfiguracije prerađen da bi odgovarao cestovnom superautu. Kubikaža je povećana sa 5,5 na 5,7 litara, vrtio se na max. 8400 okretaja, a najveću snagu od 612 ks je postizao na 8000. Najveći moment je 590 Nm na 5750 okretaja, a stupanj kompresije je 12:1. Motor se sastavljao sa 6-brzinskim mjenjačem u Stuttgartu i onda se slao na "vjenčanje" sa karoserijom u Leipzig gdje se Carrera GT dovršavala. Sa 1282 proizvedena auta Carreru GT možemo nazvati rijetkim autom. Ali zanimljivo je da stotine njenih V10 motora danas krase nečiju sobu kao donji dio stola ili kao polica za deset boca vina. O čemu se radi? Sam blok i glave motora su lijevani kod dobavljača, stuttgartske firme Mahle za koju smo vjerojatno svi čuli i vjerojatno se mnogi vozimo sa njihovim dijelovima motora. Za Carreru GT su izlili oko 5000 blokova motora od aluminijske legure. Po njihovim kriterijima većina izlivenih blokova su bili vrlo dobri. Ali u Porscheu su imali svoju ideju o tome što je vrlo dobro i poslije njihove grube kontrole tek 2200 odlijeva su bili ok. Kad su blokovi fino obrađeni i stavljeni pod rendgensko snimanje, kontrolu čvrstoće, tvrdoće itd, prošlo ih je tek 1500. I tek u trećoj fazi odabira kada su se tražile najmanje greške, odabrano je 1282 bloka. Višak motora koji nisu prošli kontrolu kvalitete su završili u kontejnerima za ponovno lijevanje ili kod radnika Mahlea kojima je bilo dopušteno da ih nose kući kao uspomenu na najzahtjevniji period njihovog radnog vijeka u firmi. U Mahleu kažu da zahtijevniji projekt do tada nisu imali. U isto vrijeme su lijevali V8 i V10 motore za VW grupaciju (Audi, Lamborghini) i kažu da su bili neusporedivi sa kvalitetom motora Carrere GT.
Prije ca. 18 godina smo otac i ja naišli u Zuffenhausen do Porschea da vidimo dokle su došli radovi na muzeju. Parkirali smo u dvorištu prodajnog centra gdje su im u prizemlju smještene i radione. Odjednom čujemo paljenje nekog auta. Pogledali smo se i složili se da ne zvuči ni kao boxer ni kao V8. Približivši se vidim kroz garažna vrata Carreru GT wuppertalskih tablica. To mi je bio prvi put da uživo čujem ovu zvijer. Drugi susret je bio prije možda dvije godine kad sam nedjeljom ujutro vozio liniju 106 jednim dugim pravcem kroz šumu. U busu par putnika, monotono, borim se sa snom... A onda buđenje kao polijevanje hladnom vodom koje nikada neću zaboraviti. Urlik V10 odjekuje šumom, obilazi me Carrera GT pod punim gasom. Napravljeno je dosta top lista o tome koji je najbolji zvuk nekog motora ikada. Puno je kandidata: Matrin F1 motor, Lexus LFA, Mazdin trkaći Wankel, Lamborghinijevi V12 i mnogi drugi. Često se na tim top listama nađe i V10 iz Carrere GT. Najčešća je usporedba s njim V10 iz Lexusa LFA, a mišljenja su podijeljena. Meni Japanac zvuči preciznije, čistije, ali je i nekako predvidiv. Porscheov V10 uvijek ponovo iznenadi, mislim da nema motora koji je sličniji glasanju neke životinje, tako je prirodan. Ako bih morao birati najbolji zvuk novijih auta, to bi bio ovaj.