Autor Tema: Najveći monofazni kompresor?  (Posjeta: 11956 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mattax

• Antique Member
Najveći monofazni kompresor?
« Odgovori #15 : 06 Rujna, 2010, 15:01:39 »
glede monofaznih kompresora, ima ih u Pevecu, 200 L, ne znam koliko druka i koliki je max. protok, ali ja ću sebi uzeti takav pa javim detalje i da li uopće valja te novce. Bila je priča oko 4.500,00 kn. Nije nekaj posebno, ali je nov, ima garanciju i ako ima dobar izlazni volumen, onda je ok za tu lovu
...DNK rulz...

MMARIN

• Gost
« Odgovori #16 : 07 Rujna, 2010, 21:27:03 »
Citat: fuzzy;178302
Adapter za uticnicu trofazna-u-jednofaznu ti nece omoguciti da trofazni asinkroni motor vrtis na jednofaznu mrezu. Taj adapter se obicno koristi za uredjaje gdje nije potrebno okretno polje (npr. aparat za varenje), a proizvodjac dozvoljava prikljucivanje na manji napon.

KAKO??? Pa što su ovi kolege onda davali bez veze nekakove izjave kao gotovu stvar? Dali ima jedan neutralan električar da sada presudi:o

Flash411

• Gost
« Odgovori #17 : 07 Rujna, 2010, 22:53:09 »
Trofazni motor se moze spojiti na monofaznu mrezu,ali ne preko kabla,tako se mogu spojiti
samo aparati za varenje kojima je svejedno dali dobiju 380V medjufazno ili 220V monofazno,
i to je lako rijesiti kablom. Trofazni motor treba spojiti u trokut,tako da odgovara naponu
od 220V i na jednu fazu odn. namot spojiti kondenzator koji ce sluziti za zalet i namot sa
pomaknutom fazom zbog okretnog polja. Izgubit ces cca. 30% snage motora,a za
kondenzator ti treba 8-10μF/kW. Ali to nemoj sam raditi,nego prepusti nekom elektricaru,
to ti je poslic za 10-15min,i nije neki problem.

Offline deri valdez

• Antique Member
« Odgovori #18 : 07 Rujna, 2010, 23:25:29 »
jedan moj frend ima u radioni dizalicu sa velikim trofaznim motorom.naravno nema trofaznu struju.ima na zidu neku kutiju s hrpom gumbi i ta kutija regulira struju.e sad kutija ima vise kanala objasnjavo mi je da se mora za svako trosilo po snazi regulirat.nisam se bas ni trudio skontat posto kod mene struje kakve hoces i kolko hoces pa ja sve sibam  na trofaznu.budem se zaletio do njga da poslikam i pitam kak se zove to

Offline gvx

« Odgovori #19 : 11 Rujna, 2010, 21:36:50 »
Pozdrav! Prvi put se javljam na taj forum. Evo ti odgovor iz prve ruke. Isti problem sam imao i ja. Ono sa stavljanjem kondenzatora na trofazni motor ti nikako neće ići. Kad to napraviš ostaje ti samo trećina snage iz razloga jer za rad koristiš samo trećinu namotaja. Kad sam ja sebi radio kompresor onda sam trofazni motor od 5,5 kW premotao na jednu fazu i uz to na njega stavio radni kondenzator od 40 mikro i još zagonski od nekih 150, jer jednofazni motori imaju vrlo slab pokretni momenat. Sad kad sve to starta trese se kuća. Tako da se ti stvar prilično izkomplicira.
Ako ne riješiš drugčije onda ti mogu ja taj svoj prodat jer sad imam tri faze pa mi ne treba više. Cijena neće bit velika a preko granice je već išlo nešto takvog starog željeza bez problema.
Problemu treba dat težinu!

Offline Števa 071

« Odgovori #20 : 11 Rujna, 2010, 23:31:41 »
Svaki trofazni motor ide na jednu fazu sa kondenzatorom,i snaga je manja za 30 % ,provjereno nekoliko desetaka puta.
elektrika i mehanika ,Ex Volvo servis.   http://www.autoklima-hrastinski.hr

Offline sportiva.t35.com

« Odgovori #21 : 17 Rujna, 2010, 01:06:08 »
Evo, bio u Pevecu. Ima monofaznih od 200 (5500kn) i 300 (8000kn) litara. Samo da još imam toliko novaca :D