Autor Tema: T: firmu koja urezuje navoje u glavi bez skidanja  (Posjeta: 5275 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

imported_Gear

• Gost
T: firmu koja urezuje navoje u glavi bez skidanja
« : 03 Ožujka, 2008, 16:39:50 »
Vidio sam jednom davno reklamu za neku firmu koja urezuje navoje od svijecica na motoru bez skidanja glave.

jel zna itko gdje je to?
hvala.  ;)

Offline Smola

« Odgovori #1 : 03 Ožujka, 2008, 18:18:11 »
ja sam isto to vidio, ali se ne sjecam gdje. neki stari SAM casopis je imao tu reklama. ali mi nije jasno, kako spena ne ude u kompresijski prostor?
potrebno je piksiranje i urezivanje navoja. s cime otpad usisu?
Old Audis never die, they just drive fast

Offline AlfaZD

« Odgovori #2 : 03 Ožujka, 2008, 19:38:13 »
Veæ sam jednom nekome odgovorio na ovo pitanje, ali ne znam to sad naæi.
Špena nije problem, klip se spusti u dolje, ventili zatvoreni, nakon narezivanja zrakom se ispuše špena van, upotrebi se pistolj s dugom cijevi, koja uðe skroz do klipa.
Svaka firma koja radi  strojnu obradu glava motora mora imati i alat za popravak navoja, a i mnoge autoradione ga imaju.

Postoje dva naèina, jedan je narezivanje veæeg navoja, u koji se onda zavida (uz Loctite) veæ pripremljena tvornièka piksa, i to je obièno sasvim u redu........ (ukoliko se ne naðe koji konj, pa divljèki pretegne svijeæicu, i kasnije se ona odvida skupa s piksom). Te garniture prodaju Wurth, Beru (ja sad imam Beruovu), a vjerojatno i drugi.
Kod drugog naèina se umjesto pikse u  navoj zavida spirala, i to je apsolutno nepoderivo. Sistem se zove Heli-Coil (po originalnom Amerièkom proizvoðaèu).

našao sam i slike, slijeva: piksa, nareznica za veæi navoj, nareznica za proèišæavanje standardnog navoja

Alfe u srcu, Alfe u garazi, u Alfi na cesti

imported_Gear

• Gost
« Odgovori #3 : 03 Ožujka, 2008, 20:26:55 »
ma mislim da nije potrebno ugradjivanje pikse jer navoj nije toliko ostecen da je skroz poglodan, samo se neda svjecica ravno zavidat,  trebalo bi samo ocistit navoj sa standardnom nareznicom, ali je problem spena.

ja sam razmisljao o nastavku za usisavac koji ide u rupu, to bi trebalo sve pobrat.

hvala.  :)

Offline AlfaZD

« Odgovori #4 : 03 Ožujka, 2008, 21:28:45 »
Navoj svijeæice je M 14 x 1,25 pa naði nareznicu, ili ovakvu kao gore, ili jednostavno obiènu - treæu iz std garniture (onu najfiniju), to ima svaki tokar.
Za špenu, dok narezuješ,  postavi klip u donju mrtvu toèku, s ventilima zatvorenim. zatim,  na crijevo  kompresora stavi bilo kakav TANKI  nastavak (može fleksibilni) i nakon narezivanja gurni kroz rupu svijeæice  što dublje  u cilindar, pa udri zrakom, sva špena æe izletiti van kroz rupu svijeæice   :D   isprobano, uvijek dijeluje
Alfe u srcu, Alfe u garazi, u Alfi na cesti

Offline marin

• Antique Member
« Odgovori #5 : 25 Studenoga, 2008, 22:49:42 »
alfaZD je u pravu sve van je tako kako je reka
to bi triba znat svaki automehanicar samo ti to tako napravi
samo ti triba alat i odgovarajuca piksna
POCETAK JE TEZAK ,A KRAJ JOS TEZI