Autor Tema: Kromiranje branika  (Posjeta: 18207 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline TG-48

• Antique Member
Kromiranje branika
« Odgovori #30 : 15 Veljače, 2010, 14:12:27 »
Citat: zoranR;139261
Nemojte se zajebat ko ja i dat onome kod Sinja da vam kromira sa starim kiselinama i strojevima.Bačena lova u vitar.Šest miseci i ljušti se ko naranča.
Imam kontakt sa čovjekom u Rogoznici kod Šibenika koji je nabavio nove kiseline i alate ali nemam povratnu inf. kako radi.Ko je zainteresiran evo mob. 091 565 2917 (Gordan).
cuja san i ja za toga!To je on odnedavno pocea radi!?
Posljednji pogon!!

Offline brackor

• Junior member
  • **
Kromiranje branika
« Odgovori #31 : 15 Veljače, 2010, 18:46:50 »
Covjek se vise ne bavi time

Offline zoranR

• Antique Member
Kromiranje branika
« Odgovori #32 : 15 Veljače, 2010, 21:38:59 »
Onda nije ni počinja.Priča je cca godinu dana stara.
low & slow...

Offline brackor

• Junior member
  • **
Kromiranje branika
« Odgovori #33 : 16 Veljače, 2010, 13:58:21 »
gotova je onda i ova prica,ajmo dalje sa korisnim informacijama

Offline Marko 250 ce

• Junior member
  • **
Kromiranje branika
« Odgovori #34 : 18 Veljače, 2010, 00:26:22 »
ovaj u srimi kod vodica., je radio samo cincanje...

ajmo vidjeti tko moze nabaviti tu boju???

Offline brackor

• Junior member
  • **
Kromiranje branika
« Odgovori #35 : 18 Veljače, 2010, 17:02:03 »
ja sam za.

Offline zoranR

• Antique Member
Kromiranje branika
« Odgovori #36 : 18 Veljače, 2010, 21:36:14 »
Zvao sam Meglaja i gospon ne radi te stvari,ajmo dalje,u Ljubljani imam trag ma nemogu naći kontakt...
low & slow...

SCARY

• Gost
Kromiranje branika
« Odgovori #37 : 18 Veljače, 2010, 21:52:16 »
dečki... probajte kontaktirati udruženja obrtnika i urede za gospodarstvo - oni bi trebali znati tko se s čime bavi;) a možda i nekome sine nakon dobivenih imena;)

Offline zoranR

• Antique Member
Kromiranje branika
« Odgovori #38 : 18 Veljače, 2010, 22:15:14 »
U Splitu tu ekipu zaboli kurac za takva pitanja.Odgovori su tipa;Znate,nemamo točne podatke jer nemamo kabel za kompjuter u kojega se ionako razumije samo kolegica koja je stalno na porodiljnom,...pametnom dosta.
Pitao sam neki dan u poglavarstvu za prostor koji bi bio za udrugu.Pola njih koji tu rade nisu znali gdje bi me poslali osim eventualno u pm jer im se hladi burek.
low & slow...

Offline ruggine

• Veteran member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Ford Taunus 1974, Zastava 750 1984
Kromiranje branika
« Odgovori #39 : 18 Veljače, 2010, 22:26:30 »

Offline brackor

• Junior member
  • **
Kromiranje branika
« Odgovori #40 : 19 Veljače, 2010, 11:27:14 »
ne rade.provjereno. dobi sam od njih broj od chrom-zg koji se bave time i eto nazvao ih i dobio informaciju. sve zaviosi o stanju branika. cijena je od 5000-12000 kuna,pa ko voli nek izvoli

Offline mattax

• Antique Member
Kromiranje branika
« Odgovori #41 : 19 Veljače, 2010, 11:55:55 »
da li je to cijena za Niklovanje ili Chromiranje????  Chromiranje ne smije biti skupo, zato što se radi Chrome Plating odmah nakon savršenog poliranja površine.

Za Nickel Plating mora biti savršeno poliranje, onda ide Copper Plating ( bakrenje), zatim ponovno poliranje te bakrene površine i tek onda niklovanje....

Da se ne bih tko uvrijedio, nemojte miješati Chrom i Nickel, jer je postupak različit kako u izradi, tako i u cijeni...

da nabrzinu objasnim situaciju : U firmi gdje radim, za primjer uzimam Silicij kao materijal, na kojem nakon poliranja ili Lappinga izvodimo Chemical Etching ( sistem sa kiselinama), gdje materijal dobiva na čvstroći, završnom sjaju, težini i završnoj kvaliteti površine ( cca 2-5 mikrona-govorim o inčima)

Znači, to je isti sistem kao i za kromiranje, samo što se kromiranjem branika ili bilo kojeg metalnog dijela ( uz kiselinu i savršeno poliranu površinu) koristi i prah ( koji se ubaci u tu kiselinu, na bazi kroma), i nakon određenog vremenskog intervala, površina je etchana krom prahom ( kromirana).

Niklovani dijelovi se ljušte, jer je to tanki sloj zaštite ( ajmo napisati folija), koji se vremenom ljušti (ako nije dobra priprema) i ispod njega se vidi bakreni sjaj ( primjer je moj Kadett C).

Kod kromirane površine nema nikakvog ljuštenja, zato što tim procesom nema nikakve tzv. zaštitne folije kao kod niklovane površine.

postoji još i ReChrome proces, koji se koristi u zadnjih par godina ( zadnji krik mode, i kiseline nisu otrovne kao kod kromiranja prije 20 i više godina)... rezultat ovisi o poliranoj površini, a ne o zadnjoj fazi ( kromiranje ili niklovanje)
« Zadnja izmjena: 19 Veljače, 2010, 12:07:49 mattax »
...DNK rulz...

Offline dejanR

Kromiranje branika
« Odgovori #42 : 19 Veljače, 2010, 12:25:49 »
Znači poanta je da kod nas nemaš gdje kromirati branik i druge stvari.

Offline mattax

• Antique Member
Kromiranje branika
« Odgovori #43 : 19 Veljače, 2010, 12:39:09 »
ima kod nas čuda, ali većina firmi koja se bavi kromiranjem, bromiranjem, cinčanjem, niklovanjem ili bilo kojim postupkom galvanizacije, su vezani za druge kooperante i rade sa drugim materijalima, pa ne žele ubacivati nečije branike, poklopce motora, felge itd...
zato što svi ti dijelovi moraju prije završne obrade u kiseline ( koje uklanjaju svu nečistoću i masnoću), a to onda uhebe proces jedne firme... Možda bih bio pametan izbor kontaktirati novije firme koje se bave prvenstveno auto dijelovima (a ne transformatorima, ogradama itd) ili priupitati tko radi Anodize plating ili Powder coating, jer vjerujem da oni mogu nabaviti i odraditi posao kromiranja ( ReChrome)
...DNK rulz...

Offline mattax

• Antique Member
Kromiranje branika
« Odgovori #44 : 19 Veljače, 2010, 12:42:10 »
pročitajte malo na http://www.caswellplating.com

ima jako dobrih stvari ( neke ne shipaju avionom!)

ja sam dosta stvari naručivao od njih, ali samo za poliranje
...DNK rulz...