Autor Tema: Autogeno varenje  (Posjeta: 15899 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mario1300

Autogeno varenje
« : 20 Ožujka, 2010, 17:27:53 »
ljudi,trebam pomoc...zanima me sta se puni u drugu bocu(co2 ili acetilen)??koja je razlika u izmedu co2 ili acitelena prilikom varenja;mozda razlika u cijeni punjenja?koliko otprilike kosta punjenje velike boce?gdje se moze napuniti u zg-u?boce imaju atest...

hvala
...Dude,This car will kick some Kardashians size ass...

Offline dr. Damba

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: zastava 750 84.g. zastava 750 77.g. i pratece pile
Autogeno varenje
« Odgovori #1 : 20 Ožujka, 2010, 17:41:41 »
koju bocu bjelu ili plavu ako je plava onda ti ide u nju kisik a ako je bjela onda ti ide acitelen a   razlika izmedu acitelena i co2 ti je velika ne samo u cjeni co2 ne gori vec ti se on koristi kod varenja kao zastitni sloj kod vara a acitelen gori
Scuderia ABARTH By Damba

Offline mario1300

Autogeno varenje
« Odgovori #2 : 20 Ožujka, 2010, 17:52:14 »
bijela je prazna...znaci unutra ide samo taj acitelen?moze neka otprilike cijena punjenja...?dali postoji neki mix acitelena i co2?

a112

• Gost
Autogeno varenje
« Odgovori #3 : 20 Ožujka, 2010, 18:02:48 »
Malo razmisli samo kakav je CO2 po svojoj prirodi i gori li,sve će ti bit jasnije.

Offline mario1300

Autogeno varenje
« Odgovori #4 : 20 Ožujka, 2010, 18:25:13 »
Citat: a112;148198
Malo razmisli samo kakav je CO2 po svojoj prirodi i gori li,sve će ti bit jasnije.

istina,malo sam bedast ispao:p... ako bi mi mogli odg.na druga pitanja:gosp:

SCARY

• Gost
Autogeno varenje
« Odgovori #5 : 20 Ožujka, 2010, 18:44:25 »
ak imaš atest i papire najbolje u zaprešiću - messer...
imaš i u sklopu bivšeg tpk - na glavnu portu pa ravno do kraja... onda u sklopu bivše zagrepčanke na heinzelovoj... pa na koledovčini (iza elke)...

Offline Deki

• Junior member
  • **
Autogeno varenje
« Odgovori #6 : 20 Ožujka, 2010, 20:09:16 »
Sve zavisi kolika je boca,punjenje ide po kilogramu,zavisi koliko staje u bocu
Kod nas(Beograd) boca od 7 kg dodje oko 35 evra,punjena u Meseru,ne verujem da je tamo skuplje

Offline deri valdez

• Antique Member
Autogeno varenje
« Odgovori #7 : 20 Ožujka, 2010, 23:48:31 »
Citat: goldilox;148188
ljudi,trebam pomoc...zanima me sta se puni u drugu bocu(co2 ili acetilen)??koja je razlika u izmedu co2 ili acitelena prilikom varenja;mozda razlika u cijeni punjenja?koliko otprilike kosta punjenje velike boce?gdje se moze napuniti u zg-u?boce imaju atest...

hvala
u plavu bocu se puni kisik u bijelu acetilen(plin koj se dobija od karabita).osim toga kad doneses bijelu bocu niko ti mudro sutis i samo velis napunite stricek zna kaj ide u nutra.siva boca je co2 i ona nejde za autogeno varenje u nijednoj kombinaciji.acetilen je skup i atestiranje boce je skuplje nego za kisik ili co2 jer je na velikim tlakovima jako zajeban i boca nije prazna kao za druge plinove.prije nije bilo boce za acetilen nego su koristeni isparivaci.stvar zgleda ko rezervar od hidrofora unutra se stavi karabit zatvori ima pipa pusti se malo vode ima vuru za pritisak i siguronosni ventil koj je ispusto visak plina van.znalo je doc do zapaljenja i bio je problem jer su trebala dva covjeka za varenje,jedan je vario drugi pusto vodu i zato cim se otkrio nacin skladistenja acetilena u boce majstori su ih objerucke prihvatili.u zagrebu imas vise mjesta ja uzimam u buzinu utp bani 96.i na kraju kad sam ti sve tak lijepo napiso bio bi red da ti zadovoljis moju znatizelju.kaj mislis radit s tim

Offline coverdale

Autogeno varenje
« Odgovori #8 : 21 Ožujka, 2010, 10:10:25 »
Daj nađi nekog tko zna raditi s time (limar, bravar, centralaš ili bilo koji drugi majstor), da te uputi u osnove rada sautogenim  zavarivanjem ,jer je ipak riječ o opasnosti od požara ili čak eksplozije, i to ne samo od acetilena već i kisik može burno reagirati s masnoćama, a i treba se snać ak slučajno popusti crijevo pa dođe do vatre na krivom mjestu (u ovih petnajstak godina staža sam se nagledao svaćega ), boce su inače relativno sigurne , ali opasnost može vrebati i od zapaljenja auta (uvijek pogledaj kaj imaš s druge strane lima kojeg variš , svako se ponekad zezne vjeruj mi ),  i nek ti majstor naštima radne tlakove na reducir ventilima,(vjerojatno nećeš koristiti velike plamenike za grijanje i rezač za debljine od npr 30mm ili više , pa ih poslije nećeš trebati dirati) ,ako bilo što neznaš pitaj , već ti bude neko pomogao, puno ljudi zna s tim raditi....ps. nemoj autogeno variti iz grabe ,a da nemaš mogućnost brzog izlaska i bar još nekog da pripazi na drugu stranu lima.....

Offline mario1300

Autogeno varenje
« Odgovori #9 : 21 Ožujka, 2010, 12:48:12 »
hvala na odgovorima:gosp:...vario sam ja par puta sa autogenim,tako da znam opcenito:vecernji:

PREDSJEDNIK

• Gost
Autogeno varenje
« Odgovori #10 : 06 Lipnja, 2010, 13:59:20 »
... i ako zavaruje sa MIG/MAG aparatom u grabi prilikom zavarivanja iz pištolja zajedno sa žicom izlazi i zaštitni plin CO2, a CO2 je teži od zraka i graba ako nema ventilaciju sve više se puni sa CO2 i majstor se samo sruši-zaguši-pogine!

Offline dr. Damba

• Antique Member
  • Vozilo:: zastava 750 84.g. zastava 750 77.g. i pratece pile
Autogeno varenje
« Odgovori #11 : 06 Lipnja, 2010, 17:21:18 »
ili dobro se podrigne
Scuderia ABARTH By Damba

Offline osijekdd

Autogeno varenje
« Odgovori #12 : 06 Lipnja, 2010, 17:27:38 »
Ne znam gdje se može u Zg puniti boce, a cijena ovisi o veličini boce. Imaš ih nekoliko veličina (ja sam vidjeo 3).  U Osijeku je puno Vodovod Osijek, ali su prodali punionu, tako da mi sad samo doneseš prazne (atestirane boce), platiš kisik oko 85 kn, a plin oko 425 kn i dobiješ pune. Mislim da se pune negdje u Karlovcu. Što se tiće boca acetilinska je puna kremene zemlje i nešto razređivaća u dnu, tako da je relativno sigurna od eksplozija (mada je sve moguće). Vidio sam i da se ljudi služe kominacijom  boce butana (standardna boca za kućanstva) i boce kisika za varenje, ali ja se osobno ne bih igrao s tim. Butan je puno eksplozivniji plin od acetilina. Mada i ova boca od kisika može biti zaje.... Ne voli mast na ventilu. Pritisak može biti u njoj i do 150 atmosvera pa se ti misli što se sve može dogoditi ako recimo boca padne i slomi ventil! Negdje sam čitao prije dosta godine da je u kamionu koji je prevozio boce sa kisikom na neku foru nekoliko njih puklo. Kamijonske djelove su pronalazili stotinama metara u okolo. Mislim da se njom treba jako oprezno.

Offline osijekdd

Autogeno varenje
« Odgovori #13 : 06 Lipnja, 2010, 17:31:44 »
Citat: damir novoselec;164695
ili dobro se podrigne
Dobar!!! :D

Offline Senad

• Senior member
Autogeno varenje
« Odgovori #14 : 08 Studenoga, 2010, 20:34:07 »
Acetilen je jako eksplozivan plin.Nestručno rukovanje može biti jako opasno.

http://www.youtube.com/watch?v=Wg5CgNx_sJI&feature=related