Autor Tema: Limarenje  (Posjeta: 34391 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Merida50

• Antique Member
Limarenje
« : 28 Svibnja, 2010, 22:51:46 »
Pozdrav! Imam u planu slagati limariju na yugu... iako to nikada nisam sam radil... vrijedi pokusat.... pa mi trebaju neke smjernice.... zanime me do koje mjere se treba smirglati auto... nije trul nigdje tako da necu trebati mjenjati djelove lima i sl. , moze li nakon toga odma primer na auto pa boja i onda lakiranje , ili sam nesto izostavio....

tnx

lp
Be fast or die trying

Offline ma men

• Antique Member
Limarenje
« Odgovori #1 : 29 Svibnja, 2010, 10:54:30 »
Svaka čast na otvaranju teme... :palac:

Ovo me potaklo da dadem prijedlog da se otvori tema ''Osnove Limarenja'' di pojedini meštri foruma objašnjavaju nama neiskusnima koji nikad nismo to radili, a želimo iskušat svoju preciznost i spretnost ruku na našim karoserijama, kojim sredstvima/materijalima i kako se najlakše i najkvalitetnije to radi (po mogućnosti uz određenu fotodokumentaciju)... :)

I tema da ide pod sticky naravno, a možete i ovu bacit pod sticky i preimenovat da ne otvarate novu...
BMW/OPEL unija

www.opelfanclub.com

Offline Meta

• Junior member
  • **
Limarenje
« Odgovori #2 : 29 Svibnja, 2010, 11:31:18 »
Citat: Merida50;163346
Pozdrav! Imam u planu slagati limariju na yugu... iako to nikada nisam sam radil... vrijedi pokusat.... pa mi trebaju neke smjernice.... zanime me do koje mjere se treba smirglati auto... nije trul nigdje tako da necu trebati mjenjati djelove lima i sl. , moze li nakon toga odma primer na auto pa boja i onda lakiranje , ili sam nesto izostavio....

tnx

lp

Ako nema nikakvih oštećenja tipa udubine i sl. onda ga trebaš samo matirati ,možeš prvo sa 500 papirom na suho,onda ti ide 800 (vodobrusni) pa 1200 vodobrusni.Onda očistiš sav talog šta se skupio od brušenja na vodu.Ne treba ti nikakav primer prije pituravanja.Ako već sam to radiš onda bi ti ja u svakom slučaju preporučio da pituraš sa akrilnom bojom,jer baza + lak nije za amatere.Ovo ti je slučaj kada je karoserija u idealnom stanju (znači bez da moraš kitovati,pa stavljati filler...)

Offline Merida50

• Antique Member
Limarenje
« Odgovori #3 : 29 Svibnja, 2010, 13:32:00 »
hmm... kitati moram na par mjesta ali nesto sitno.. tipa maknuti rupe od znakova i na haubi od emblema... moze li se farbati direktno na kit ? posto ce biti stvarno malo kitanoga..
Be fast or die trying

Offline Merida50

• Antique Member
Limarenje
« Odgovori #4 : 30 Svibnja, 2010, 22:55:53 »
pitanje i dalje stoji... jos me zanima koliko cca boje trebam za pofarbati juga ?
Be fast or die trying

Offline ledeni09

Limarenje
« Odgovori #5 : 30 Svibnja, 2010, 23:53:35 »
Ovak sam ja radio,fino šmirgl od 400 do 500 gradacije za početak onda nagitujes ako imas koju neravninu za poravnat ili ako si vario na vidljivom mjestu (al bi ti preporucio prije gitanja dijelova karoserije gdje je varena da uzmes nitro temeljnu i da prebojas sa vanjske strane a sa unutarnje ako mozes doci do vara onda da uzmes diht masu za varove i prevuces sa njom),nakon toga sve zavisi kojom bojom ces ici 1komponentnom,2k ili 3k a sad imas i boje na vodenoj bazi uzmes filer za tu boju sa kojom ces prebojat karoseriju ali prije samog bojanja nabolje bi bilo prvo uzet voštanu krpu i prebrisat cijelu karoseriju i onda preči antisilom zbog toga da ti se nepojave one kao dlake u boji i da se uklone one fine četice nečistoče koje neskuzis dok neobojaš auto
.Nakon toga kad si prešpricao karoseriju filerom fino se sve posuši uzmes šmirgle opet sve zavisi kojom ces bojom ici sto je boja bolja ide ti bolja priprema odnosno bolja gradacija šmirgle znaci od 800 do skoro 2000 netko radi i sa njom.E onda nakon toga kad si sve pripremio sljedi bojanje,ako budes i to sam htio radit ja da sam na tvom mijestu isao bi sa dvije ruke nebi vise danasnje boje jako dobro zatvaraju i kod samog bojanja samo dobro preklapat špricanjem.I jos jedna stvar jako dobro moras paziti na uglove da neides previse sa bojom da se nebi pojavilo curenje boje .Evo ako sam pogrijesio nek me netko ispravi,inace mi nije to struka al sam tako bojao svoj prvi auto i dosta auta jos nakon toga i sve je super ispalo.
Popravak vilicara motornih i elektricnih,paletara kao i hidraulike i lpg sistema..tel:098/926-3694

Offline Merida50

• Antique Member
Limarenje
« Odgovori #6 : 31 Svibnja, 2010, 00:30:41 »
hvala ledeni .. sad me zanima.... kada matiram auto.. sada je bijeli i ostati ce bijeli dalje... pokitam te sitnice sto imam ... variti necu nista.... mora li ici filer ili mogu direktno sa bojom ?
Be fast or die trying

Offline kile

Limarenje
« Odgovori #7 : 31 Svibnja, 2010, 08:38:40 »
Ne može boja direktno na kit.
Vidjet će se kasnije fleka na tim mjestima, jer kit jače upija boju.
Znači preko kita obavezno ušpricat filer.

Offline Meta

• Junior member
  • **
Limarenje
« Odgovori #8 : 31 Svibnja, 2010, 10:19:12 »
Citat: kile;163655
Ne može boja direktno na kit.
Vidjet će se kasnije fleka na tim mjestima, jer kit jače upija boju.
Znači preko kita obavezno ušpricat filer.

Kao što ti je Kile napisao,kit je porozan i trebaš dati filer.

Offline Merida50

• Antique Member
Limarenje
« Odgovori #9 : 31 Svibnja, 2010, 10:29:28 »
hvala na savjetima.... nisam jos to radio.. pa samo da jos pitam... kada pospricam filerom , moram li ponovno smirglati ?
Be fast or die trying

Offline detroit

• Senior member
Limarenje
« Odgovori #10 : 31 Svibnja, 2010, 10:32:17 »
moras
...diy or die...

Offline ledeni09

Limarenje
« Odgovori #11 : 31 Svibnja, 2010, 12:06:22 »
Citat: Merida50;163640
hvala ledeni .. sad me zanima.... kada matiram auto.. sada je bijeli i ostati ce bijeli dalje... pokitam te sitnice sto imam ... variti necu nista.... mora li ici filer ili mogu direktno sa bojom ?

Ja bi ti toplo preporucio da ides sa filerom a ne direktno bojom na boju.Jer bit svakog bojanja ti je da se savršeno pripremi podloga kad si pripremu dobro napravio vec si 90% posla odradio.
Popravak vilicara motornih i elektricnih,paletara kao i hidraulike i lpg sistema..tel:098/926-3694

pboskovicyu

• Gost
Limarenje
« Odgovori #12 : 08 Srpnja, 2010, 18:50:32 »
Kakva je procedura ako se karoserija peskira, tj skida do golog lima, pa jos i ako se pojave neke neravnine koje treba gitovati? Koliko sam ja razumeo na lim ide najpre neka 2K epoxi osnovna boja pa potom git.... Da li ima tu istine?

Joe

• Gost
Limarenje
« Odgovori #13 : 09 Srpnja, 2010, 00:01:07 »
Ide temeljna,epoxi su dobre jer su vrlo postojane.Ja kupio neku haubu za caprija koja je prebojena epoxidnom bojom,neverovatno koliko tvrda boja,varnice lete kad pokusavam da je skinem.Ovde majstori imaju obicaj da git nanose na goli lim.Problem je sto je git hidroskopan,u prevodu upija vodu i onda pocne korozija na limu ispod.
Posle toga ide git (ili kit kako ga vec ko zove),zavisno od neravnina,ako su vece ide vlaknasti pa onda dalje.
Bitno kod gitovanja,nanositi git u sto tanjim slojevima,sacekas da se osusi pa sledeci.Ako se nanese predebelo puci ce kad tad.A da i izbegavati Body (grcki gitovi)jer nisu nesto.Kod nas su najzastupljenijii najjeftiniji,mada za iste pare ima i Mipa i Car system.

Offline Wheeler

• Antique Member
Limarenje
« Odgovori #14 : 10 Srpnja, 2010, 19:23:12 »
Super tema! :)

Znam da je Joe već preporučio epoxi temeljnu ali opet bi pitao:

Koja je najbolja temeljna za stare aute sa nepocinčanim limom, i gdje ju nabaviti? Također gdje nabavljate diht mase, kitove i filere? (okolica Zagreba)
Limarenje, ključevi i sva ta super sranja// N <3