Autor Tema: Limarenje  (Posjeta: 34458 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline 2slow

• Senior member
Limarenje
« Odgovori #60 : 01 Prosinca, 2010, 18:25:49 »
1. kemikalija za otklanjanje hrđe... nanijeti direktno na hrđu, pričekati da se osuši, preporučljivo očistiti drotkefom, zatim nanijeti primer
2. preporučljivo ju je skinuti (obrusiti) i nanijeti kvalitetan primer direktno na lim, zatim šprickit. Može se ostavit ali će prije prohrđat.
3.primerom... zatim se poslije varenja ušprica vosak ili jeftinija varijanta staro ulje

Offline dvojka

• Antique Member
Limarenje
« Odgovori #61 : 17 Siječnja, 2011, 20:53:10 »
sve se reklo a na kraju nista, jel ima neko neugodna iskustva sa tehnikom:

var, reaktivna temeljna, vlak.kit, cement kit, sprickit, filler, lak

evo cujem u zadnje vrijeme svi se majstori otvorili i zale se kako im nabubri jako jako brzo

i sad kaze ovaj jedan od renomiranijih, da se vise ne zajebava s time, povari rubnjak, ocisti var, direkt gore kit s vlaknima i nema problema ko do sad

jel biti pametan ili ne, jel nekome rastvarao kit 2k reaktivnu, razumijem ja da je ovaj NOVOL vlak. polyester kit antikorozivan i sadrzi to svojstvo, no opet na goli lim pa da je bolje, jel to moguce
vucna sluzba,najjeftiniji prijevozi: 098/9043 358

Offline deda

• Antique Member
Limarenje
« Odgovori #62 : 17 Siječnja, 2011, 22:13:30 »
Upravo tako,najbolje drži na goli lim,ali mora biti čisti.

Offline dvojka

• Antique Member
Limarenje
« Odgovori #63 : 17 Siječnja, 2011, 22:55:36 »
to pakne drzi vodu, tako kaze narodna izreka, ali opet ta voda...kit treba odjeliti od lima, za to se do sada koristila temeljna, no ne vjerujem vise nikom kad sam cuo ovih dana mnogo prica jer smo se bas svi pozalili na temelj... kolega na M-B VITI radio pragove, ocistio sve komplet do lima, naspricao reaktivnu temeljnu, zastitu pa lak, i za 2 tj, nabubrilo...2rugi put opet tako napravi za 10 dana nabubrilo, potom se naljutio jer mu vec 3eci put kombi iz austrije dolazi na reklamaciju...oslajfao sve do limaignorirao reaktivnu i sve 5 dan danas

Offline deda

• Antique Member
Limarenje
« Odgovori #64 : 17 Siječnja, 2011, 23:55:09 »
Nekada davno sam radio u Končaru,a tamo smo radili gusjeničare transportere s raketama zemlja-zrak, za vojsku,(na sreću svi su završili u našoj vojsci,uspjelo ih se sve drpiti prije nego ih je JNA uzela),sve površine koje su se farbale reaktivnom bojom,"morale" su se u roku sat vremena ponovno pofarbati  nitro temeljnom,jer ako je ostalo duže reaktivna boja je upila previše vlage iz zraka i dolazilo je do ljuštenja kompletno svega.Imali smo i posebne testove za ispitivanje prionljivosti boje,jer su lakireri nekada zabušavali pa otišli na gablec prije nego su zaštitili reaktivnu boju.

Offline dvojka

• Antique Member
Limarenje
« Odgovori #65 : 18 Siječnja, 2011, 00:24:18 »
ne znam sto bih rekao, reaktivnu koriste u brodogradnji i u tolikoj vlaznosti i soli, ne stite je,...ja sam testiranje napravio u 5.mjesecu 2010. godine, promjenjeni rubnjak na jednom autu sam pobrusio po varovima (puni var) prosao ferosanom, i premazao na tanko rektivnim prajmerom, evo i dan danas nakon vise od pola godine, tako namazan rubnjak na autu stoji vani na svim ovim uvjetima...na mjestu gdje je mjenjan, varen, premazan, nema niti jedne naznake korozije, dapace sve je ok, i kako sada biti pametan

Offline 2slow

• Senior member
Limarenje
« Odgovori #66 : 18 Siječnja, 2011, 21:08:30 »
Ja osobno na zdrav lim uvijek stavljam prvo kit, zatim na njega primer, šprickit... to su mi i preporučili neki od boljih lakirera koji isto tako rade...
A ne znam što ste tako zapeli za tu reaktivnu? Ima i drugih kvalitetnih premaza... ja bi se rađe odlučio na dvokomponentni epoksi primer na koji sigurno može ići i kit i sve ostalo...

Offline dvojka

• Antique Member
Limarenje
« Odgovori #67 : 18 Siječnja, 2011, 21:30:33 »
epoxy prajmer, e pa vidis mojim kolegama je i to probijalo jako brzo

ja sam lud ili sta al meni jos do sad nije nista probilo ni na jedan nacin, ma kit na gol lim nemre i nek mi neko dokaze da je 5 godina izdrzalo mu da nije nabubrilo, ili popucalo

Offline pajo_patak

• Veteran member
Limarenje
« Odgovori #68 : 19 Siječnja, 2011, 00:30:58 »
Citat: dvojka;209872
ne znam sto bih rekao, reaktivnu koriste u brodogradnji i u tolikoj vlaznosti i soli, ne stite je,...ja sam testiranje napravio u 5.mjesecu 2010. godine, promjenjeni rubnjak na jednom autu sam pobrusio po varovima (puni var) prosao ferosanom, i premazao na tanko rektivnim prajmerom, evo i dan danas nakon vise od pola godine, tako namazan rubnjak na autu stoji vani na svim ovim uvjetima...na mjestu gdje je mjenjan, varen, premazan, nema niti jedne naznake korozije, dapace sve je ok, i kako sada biti pametan

krivo razmišljaš, ne služi primer da bi bia antikorozivna zaštita...već samo da se naknadni slojevi ulove za metal i ne nastane nikakvih nuspojava...
lancia-klub.com
Život je prekratak da bi ga trošili na ružne žene i aute koji malo troše

Offline dvojka

• Antique Member
Limarenje
« Odgovori #69 : 19 Siječnja, 2011, 11:14:40 »
jasno da zato sluzi prajmer, no naveo sam ti slucaj da sluzi i kao antikor....nije li antikorozivan ako stiti od prohrdjavanja gol lim vec vise od pola godine

Offline deda

• Antique Member
Limarenje
« Odgovori #70 : 19 Siječnja, 2011, 12:17:58 »
Ne služi za zaštitu od atmosferskih utjecaja i kisika,nego za povezivanje metala s bojom.Ta farba je hidriskopska i zato ne smije biti pod utjecajem zraka,nego se na nju mora nešto našpricati.

Offline dvojka

• Antique Member
Limarenje
« Odgovori #71 : 19 Siječnja, 2011, 13:13:32 »
no no, ali praksa je drugo, komad lima stoji pola god i vise na svim vanjskim uvjetima i ni kap hrdje, to govori da 1. stadij posla je odlican, sada treba naci daljnu stavku koju bi nanosio a da imam povjerenje u to, ne znam, kazu da polyester se ne podnosi sa reaktivnom bas naj naj, kao da je glavna stvar nagrizanje i da se jednostavno odljepljuje, hmmmm

SCARY

• Gost
Limarenje
« Odgovori #72 : 19 Siječnja, 2011, 18:51:59 »
@2
ne hrđa ti zato jer je ferosan odradio svoje tj napravio sloj željeznog fosfata koji i štiti osnovni materijal od korozije i sam je po sebi zaštitna prevlaka... taman da si ga premazao i polikolorom na ferosan nebi došlo do korozije;)
to iskustveno govorim zato jer u dvorištu imam jedan profil koga sam za probu prije 1,5 godinicu premazao antirustom i koji dalje ne korodira iako je cijelo vrijeme izložen svim mogućim atmosferilijama...

btw, antikorozin, antirust, ferosan, antioksidin - sve su to trgovački nazivi za istu stvar: fosforna kiselina

Offline dvojka

• Antique Member
Limarenje
« Odgovori #73 : 19 Siječnja, 2011, 21:57:23 »
ja u zadnje  vrijeme izbjegavam antikor. tog oblika jer vise stete limu neg pomazu

Offline deri valdez

• Antique Member
Limarenje
« Odgovori #74 : 19 Siječnja, 2011, 23:38:13 »
bas je neki dan pao razgovor na ovu temu zakljucak je da su nekaj pohebali s reaktivnom temeljnom.2005 sam radio vrata na garazi.sve zelezo je ocisceno namazano jednu ruku s reaktivnom onda je krenuto rezat.ono kaj je ostalo je baceno sa strane ak zatreba za nekaj.stajalo je na zemlji nepokrito 5 godina i nigdje nije pohrdjalo osim na krajevima di nije bilo pofarbano.a sad namazes nekaj jednom pokisne i vec izbija:eek: