Autor Tema: Regulator broja okretaja  (Posjeta: 12033 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ivan L

• Antique Member
Regulator broja okretaja
« : 11 Lipnja, 2010, 19:16:47 »
Trebao bih sklop kojim bi mogao regulirati broj okretaja busilice, brusilice i sl. uredaja koji nemaju tvornicki ugraden potenciometar za reguliranje broja okretaja. Postoji li negdje gotov za kupiti ili moram sam izraditi? Shema i popis potrebnih dijelova dobrodosli.
    www.youtube.com/ivanRACINGvideo

kljišča, fergić, karbić, jugić, svićice, lipnik puvalica, volan sa trubicom, turnić, kondić, đirometar, lendić, klišta, kavić, štangica, piganje,

SCARY

• Gost
Regulator broja okretaja
« Odgovori #1 : 11 Lipnja, 2010, 19:26:19 »
probaj sa reostatom za rasvjetu... svaka bolje opskrbljena trgovina elektromaterijalom ga ima u ponudi;)

Offline Ivan L

• Antique Member
Regulator broja okretaja
« Odgovori #2 : 14 Lipnja, 2010, 14:21:13 »
Kako ga povezem s uticnicom? Elektrotehnika mi nije jaca strana pa mozda moje pitanje glup zvuci.

kljišča, fergić, karbić, jugić, svićice, lipnik puvalica, volan sa trubicom, turnić, kondić, đirometar, lendić, klišta, kavić, štangica, piganje,

miniV8

• Gost
Regulator broja okretaja
« Odgovori #3 : 14 Lipnja, 2010, 14:39:22 »
kupi potencijometar u bilokojem elektrodućanu, i onda fino prereži žicu od brusilice i crnu ili sivu ili smeđu ovisi kaj je unutra u žici nju pusti preko potencijometra a plavu samo spoji nazad na plavu sa stezaljkom i dobro izoliraj....

pazi kad kupuješ da bude barem za 10A da ti ne izgori......

ako trebaš shemu javi se pa ću ti nacrtati....

Offline Ivan L

• Antique Member
Regulator broja okretaja
« Odgovori #4 : 14 Lipnja, 2010, 14:54:31 »
Negdje sam vidio uredaj u obliku pravokutnika koji je na sebi imao potenciometar i uticnicu za uredaje. Da li je bio izraden u kucnoj radinosti ili tvornicki ne sjecam se. Takav uredaj u obliku kocke bi mi bio prakticniji jer imam par uredaja na kojima bi ponekad trebao reducirati okretaje.

miniV8

• Gost
Regulator broja okretaja
« Odgovori #5 : 14 Lipnja, 2010, 15:08:40 »

By null at 2010-06-14

ovo ti je shema ako očeš na brusilicu, a ako očeš na utičnicu onda prekineš fazu na dolazu na utičnicu pa ju pustiš preko potencijometra, možešškupiti i nadžbukni potencijometar u kutiji pa ga smontirati uz utičnicu koju bi želio regulirati.....

javi ako treba pojasniti

ili si na neki produžni kabel smontiraj potencijometar isto ovako kao što sam nacrtao za brusilicu tako i na produžnom možeš....

Offline Looka-zg

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Hillman Avenger mk1 1971.
Regulator broja okretaja
« Odgovori #6 : 14 Lipnja, 2010, 17:05:42 »
ivan L progugal forum ... bila je tema kolko se sjecam sa shemom materijalom potrebnim za izradu ... scan iz SAMa

Offline dr. Damba

• Antique Member
  • Vozilo:: zastava 750 84.g. zastava 750 77.g. i pratece pile
Regulator broja okretaja
« Odgovori #7 : 14 Lipnja, 2010, 22:44:23 »
Citat: miniV8;166069
(Image removed from quote.)
By null at 2010-06-14

ovo ti je shema ako očeš na brusilicu, a ako očeš na utičnicu onda prekineš fazu na dolazu na utičnicu pa ju pustiš preko potencijometra, možešškupiti i nadžbukni potencijometar u kutiji pa ga smontirati uz utičnicu koju bi želio regulirati.....

javi ako treba pojasniti

ili si na neki produžni kabel smontiraj potencijometar isto ovako kao što sam nacrtao za brusilicu tako i na produžnom možeš....

shema je zakon ja ocu takav regulator u svojoj garazi
Scuderia ABARTH By Damba

miniV8

• Gost
Regulator broja okretaja
« Odgovori #8 : 14 Lipnja, 2010, 22:55:01 »
kaj nisi prije rekel dok smo ti struju delali.... jebate ćuk

Offline Ivan L

• Antique Member
Regulator broja okretaja
« Odgovori #9 : 14 Lipnja, 2010, 23:04:10 »
@ Looka: Potrazio prije sam postavio temu, ali nisam nasao, a u temi "Sam svoj majstor" niti jedna slika nije vidljiva. Lako moguce da je post izgubljen kada se prelazilo na noviju verziju foruma.

Offline dr. Damba

• Antique Member
  • Vozilo:: zastava 750 84.g. zastava 750 77.g. i pratece pile
Regulator broja okretaja
« Odgovori #10 : 14 Lipnja, 2010, 23:14:56 »
zato jer nisam znal da se to da napraviti sa potenciometrom za svetla prigusiti ja sam mislio da je to neka nauka jer moj jedan prijatelj ima nekaj slicnoga i ima cjelu kutiju pa sam mislio da je komplicirano a sad vidim da je jednostavno
Scuderia ABARTH By Damba

Offline mattax

• Antique Member
Regulator broja okretaja
« Odgovori #11 : 14 Lipnja, 2010, 23:58:30 »
@ Ivan L

meštre, bolje daj nekom elekričaru da ti to spoji. Nije pametno čeprkat po struji ako nemaš iskustva. Ove sheme koje su postane zapravo reguliraju napon od utičnice do trafa u bušilici/brusilici, a zapravo treba regulirati napon od trafa prema motoru...

ili sam pobrkao?
...DNK rulz...

Offline Ivan L

• Antique Member
Regulator broja okretaja
« Odgovori #12 : 15 Lipnja, 2010, 00:02:04 »
Iskreno, nisam ni namjeravao sam praviti. Ali zelim prikupiti informacije i koju shemu i onda dati nekome da mi to napravi.

Offline Turbak

• Veteran member
  • Vozilo:: Z-850 85., VW T4 00., BMW 1500 63.
Regulator broja okretaja
« Odgovori #13 : 03 Srpnja, 2010, 00:18:56 »
---- takva tiristorska regulacija sa potenciometrom za svijetla i nije baš najsretnije rješenje jer ona reže napon .... što znaci da bi motor koji se gonipreko tog potenciometra ako nije za to predviđen mogel se grijati i izgorjeti ......

toliko je moje iskustvo .... :D :D ;) ako griješim nek me neko ispravi ...
Tražim felge od mercedesa 123 5 krakova 5x112 16"  098-181-3436

Offline gogot4

• Veteran member
Regulator broja okretaja
« Odgovori #14 : 15 Travnja, 2011, 14:45:27 »
Znači na produžnom kabelu prerežem žice i spojim potenciometar, i onda brusilicu uključim u taj kabel i mogu regulirati okretaje?