Autor Tema: Kaj su vozili nasi stari !!!  (Posjeta: 404260 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline marin_k

Odg: Kaj su vozili nasi stari !!!
« Odgovori #1170 : 11 Siječnja, 2016, 15:46:52 »
Duce je imao ljepši auto.  :cofee:

provokatoru  :mad:

Offline salsoul

• Antique Member
  • Vozilo:: NB, R107, CS1
« Odgovori #1171 : 11 Siječnja, 2016, 16:52:18 »
Duce je imao ljepši auto.  :cofee:

I ja se slažem, ako ćemo uspoređivati vozne parkove totalitarnih sistema...

Offline bubuleja

« Odgovori #1172 : 12 Siječnja, 2016, 07:18:04 »
ako ti ne vidiš ništa loše u toj fotografiji, onda tko sam ja da te učim nešto o povijesti NAŠIH krajeva..živio !!

p.s.

tek sad vidim da ti još uvijek živiš u Fiume...dakle još jednom isprike na pokušaju da se shvatimo...
« Zadnja izmjena: 12 Siječnja, 2016, 07:20:20 bubuleja »
Adio mare

Offline dmj

• Antique Member
  • Spol: Muški
« Odgovori #1173 : 12 Siječnja, 2016, 09:26:32 »
Razumijevanje povijesti je stvar obrazovnog sustava i kućnog odgoja. Kod nas nažalost i jedno i drugo često zakazuje, pa dovodi do veličanja fašizma ili njegovog izjednačavanja s nacionalnim.

No bubuleja, tvoja reakcija ovdje mi je isto neprimjerena. Ovo je rubrika namijenjena prikazivanju slika iz naše povijesti, snimljenih na ovim prostorima - ako je ova slika snimljena u Rijeci, onda joj je i mjesto ovdje. Da je objavljena u rubrici „auto mojih roditelja“ donekle bih razumio reakciju, ali ovako je besmislena. Podsjeća me na skandal otprije nekoliko godina kada su u jednom mediju napali maketarsku izložbu zbog veličanja ustaštva - ono, ako radiš makete vojnih vozila iz tog razdoblja, na njima moraju biti oznake vojske kojoj su pripadale.

Drugi primjer: danas na Zapadu ne možeš regularno kupiti model trkaćeg automobila na kojem su naljepnice s reklamama proizvođača cigareta. Uglavnom kolekcionari onda kupuju prazan model i iz Kine naručuju naljepnice... Ako želim u kolekciji imati Sennin McLaren ili Ickxov Porshe, hoću da na njima piše McLaren ili Rothmans, kako je i bilo na stvarnim utrkama. To su pretjerivanja, neovisno o dobroj i ispravnoj izvornoj namjeni zakona o zabrani reklamiranja.
Via Ciro Menotti 322

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #1174 : 12 Siječnja, 2016, 09:39:57 »
Nemreš poistovječivati Rothmans i kukasti križ ili slovo U,pa da je neznam što.Jedno je komercijalna zabrana a drugo je isticanje simbola krvoločnih zvjeri iz povjesti,pa da to na bilo koji način predstavlja neko razdoblje u bilo kojem pogledu.
Nije tu stvar u zabranjivanju,nego u dostojanstvenom ljudskom ponašanju.

Offline dmj

• Antique Member
« Odgovori #1175 : 12 Siječnja, 2016, 10:08:13 »
Ne povlačim paralelu među značenjem simbola/natpisa, nego o besmislenosti nasilnog brisanja povijesti. Da je salsoul na ma koji način pohvalno komentirao pozdrav Duceu prvi bih ga napao. No napad na čovjeka zbog postavljanja slike koja je povijesni dokument jednog razdoblja smatram neopravdanim.
Via Ciro Menotti 322

Offline salsoul

• Antique Member
  • Vozilo:: NB, R107, CS1
« Odgovori #1176 : 12 Siječnja, 2016, 11:15:42 »
Baš to - na kraju pameti mi je veličati ikakav režim ili vlast, kao što mi je isto na kraju pameti prešućivati povijest, kakva god ona bila i svidjela se ili ne nekome.

S obzirom na veliki vremenski odmak od nastanka fotke, kako ju gledati nego samo dokumentaristički, tko se može uzbuđivati 2016g oko toga?

Simple as that.

I da, živim u Sankt Veit am Flaum, u Riki, Rijeci kao i Fiume, jednom od naziva koji inicijalno i veliku većinu svog postojanja nema baš veze sa fašizmom, koliko god ga neki "poznavatelji povijesti" ekskluzivno žele vezati uz taj režim.

Offline OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #1177 : 12 Siječnja, 2016, 12:12:45 »
Ako želim u kolekciji imati Sennin McLaren ili Ickxov Porshe, hoću da na njima piše McLaren ili Rothmans, kako je i bilo na stvarnim utrkama.

McLaren valjda piše, misliš na MaliBoro možda? Gledah Sennin JPS Lotus, košta ko regani auto, a natpis ko da je izrezan, čak su crte isprekidane  :no:
Neznam dali modele Štuke prodaju bez svastike i križa?
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #1178 : 12 Siječnja, 2016, 12:13:46 »
Naravno,nema veze sa dotičnom slikom,uostalom povijest je povijest,kakva god ona u određenom trenutku bila.

Offline dmj

• Antique Member
« Odgovori #1179 : 12 Siječnja, 2016, 14:55:20 »
McLaren valjda piše, misliš na MaliBoro možda? Gledah Sennin JPS Lotus, košta ko regani auto, a natpis ko da je izrezan, čak su crte isprekidane  :no:
Neznam dali modele Štuke prodaju bez svastike i križa?

Da. Krivo sam napisao i modele aviona prodaju bez nazi oznaka.

Dokle ide paranoja govori da sam svojedobno od frenda, Bosanca koji živi u Austriji, kupio 1/43 model Hitlerovog Mercedesa 770K s pripadajućim zastavicama striktno preko privatne prepiske, nije želio nigdje oglasiti model na prodaju jer se plašio da bi mu zbog toga mogli ukinuti radnu dozvolu!
Via Ciro Menotti 322

Offline Jerry

• Antique Member
  • Vozilo:: BMW E21
« Odgovori #1180 : 12 Siječnja, 2016, 20:59:03 »
Jedno je fotografija iz nekoga vremena koja prikazuje tadasnje trenutno stanje i znakovlje, a drugo sadasnje prikazivanje, prodaja itd. necega iz tog vremena. Mislim da je neprimjereno, a i nema smisla paranoicno reagirati na obicnu fotografiju iz nekog vremena koja je prikazana cisto zbog automobila na slici. A ovo drugo o cemu pricate, pri prodaji bilo cega sto na sebi ima znakovlje totalitarnih rezima, trebalo bi prekriti znakovlje; ALI, znakovlje svih totalitarnih rezima. Dok sam prodavao militariju i antikvitete, prekrivao sam sve vrste znakovlja, kojem god oni rezimu pripadali.
” Low mileage original cars are for collecting. High-mileage restored cars are for driving. Low mileage restored cars are for avoiding, because something or several somethings are not right.”

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #1181 : 12 Siječnja, 2016, 21:05:47 »
Po tome bi trebalo sa svih američkih auta poskidati sve njihove bijele zvjezde i zastave.

Offline Jerry

• Antique Member
  • Vozilo:: BMW E21
« Odgovori #1182 : 12 Siječnja, 2016, 21:13:59 »
Po nekoj logici s obzirom da su pobili vise ljudi nego ijedan rezim, da. Ali naravno, uvijek postoje dvostruka mjerila, tko je "dobar", a tko "loš" i sto se "smije i "ne smije" ili sto bi "trebalo" ili ne... Opet cemo zaci u mracnu sumu Politiku...
” Low mileage original cars are for collecting. High-mileage restored cars are for driving. Low mileage restored cars are for avoiding, because something or several somethings are not right.”

Offline dmj

• Antique Member
« Odgovori #1183 : 12 Siječnja, 2016, 22:18:14 »
Imao sam i "civilni" 770K, ali je u jednom rezanju kolekcije završio kod prijatelja u okolici Trogira. Impozantan automobil, ali privlači me i ta tema automobila poznatih osoba. Zanimljivo, najatraktivniji modeli koje imam s tom temom zapravo su prikaz vozila ljudi o čijoj povijesnoj ulozi imam negativno mišljenje, od Hitlera preko JFK-a do Ivana Pavla II. (Ne na isti način negativno, niti je riječ o ma kakvoj vrijednosnoj usporedbi tih ljudi, da ne bi bilo nejasnoća.)
Via Ciro Menotti 322

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #1184 : 13 Siječnja, 2016, 08:45:57 »
Tito nije posjedovao ni bicikl,a kamoli Mercedes 600,to je bitna razlika između njega i njemu sličnih i ovih današnjih.