Razumijevanje povijesti je stvar obrazovnog sustava i kućnog odgoja. Kod nas nažalost i jedno i drugo često zakazuje, pa dovodi do veličanja fašizma ili njegovog izjednačavanja s nacionalnim.
No bubuleja, tvoja reakcija ovdje mi je isto neprimjerena. Ovo je rubrika namijenjena prikazivanju slika iz naše povijesti, snimljenih na ovim prostorima - ako je ova slika snimljena u Rijeci, onda joj je i mjesto ovdje. Da je objavljena u rubrici „auto mojih roditelja“ donekle bih razumio reakciju, ali ovako je besmislena. Podsjeća me na skandal otprije nekoliko godina kada su u jednom mediju napali maketarsku izložbu zbog veličanja ustaštva - ono, ako radiš makete vojnih vozila iz tog razdoblja, na njima moraju biti oznake vojske kojoj su pripadale.
Drugi primjer: danas na Zapadu ne možeš regularno kupiti model trkaćeg automobila na kojem su naljepnice s reklamama proizvođača cigareta. Uglavnom kolekcionari onda kupuju prazan model i iz Kine naručuju naljepnice... Ako želim u kolekciji imati Sennin McLaren ili Ickxov Porshe, hoću da na njima piše McLaren ili Rothmans, kako je i bilo na stvarnim utrkama. To su pretjerivanja, neovisno o dobroj i ispravnoj izvornoj namjeni zakona o zabrani reklamiranja.