Ljudi, problem je u terminologiji i klasifikaciji. Brigu oko toga (na kraju krajeva i oko edukacije) je trebao obaviti nadlezni Savez koji je kod nas HROS, ali oni to nisu napravili kako treba.
I one koje smeta rangiranje vozila, u stvari ne smeta pojam klasifikacije nego smeta klasificiranje koje je kod nas nedefinirano.
Nije svaki stari auto oldtimer. Oldtimer je status vozila, a ne vozilo samo po sebi. Odnosno, ne mozemo reci da je Golf (ili neki drugi auto) oldtimer samo zato jer ima preko 30 godina starosti. Mozemo reci da je odredjeni Golf, Ficek, Wartburg, bilo sta... oldtimer, a taj status se dobiva s kategorijom uredjenja. Jedno vozilo koje nam se u dijelovima nalazi po coskovima garaze ne mozemo nazvati oldtimerom, koliko god vozilo bilo staro. To je krama koja ima mogucnost da mozda jednom postane oldtimer.
Isto tako se kod nas za svaki limarijski popravak auta govori „restauracija“. Restauracija je dovodjenje vozila u sto blize stanje tvornickom. Znaci popravak limarije neoriginalnim dijelovima ili metodama nije restauracija. A restauracijom vozilo dovodimo do stanja sto blizeg tvornickom, odnosno do odredjenog statusa oldtimera. Ne volim uzimati kao parametar Wikipediju, ali da ne objasnjavam, evo sto oni kazu u pogledu konzervacije i restauracije bastine, a oldy vozila spadaju u bastinsku kategoriju:
https://hr.wikipedia.org/wiki/Konzervacija-restauracijasto se tice Ficeka, Spaceka, Buba... tocno je da se na njih gleda (kod nas i vani) kao na recimo 2. klasu oldtimera. I kod nas je do prije par godina bilo „nepozeljno“ doci s takvim vozilom na oldtimer susret. Da bi se i ta vozila vratila u neki okvir oldtimera i da bi se i na njih skrenula paznja u tom okviru, pokrenuti su Desanti. Oni su sada tokom vremena postali normalni sudionici svih oldtimer skupova. Ipak, moramo reci da su to vozila koja zbog svoje hiperprodukcije vise spadaju u neko fan-klupsko okruzenje gdje su ljudi tolerantniji na prerade. A ta fan-klupska scena se kod nas vrlo dobro i odrzava vec godinama.
E sad, gdje je razlika izmedju masovno proizvedenih vozila tipa Bube, Spaceka, Ficeka, Minija... i ovih novijih nakon cca 1970. Razlika se ne moze mjeriti u kolicini proizvedenih, nego u znacenju tih vozila u vremenskom okviru.
Oni prije sedamdesetih su bili vozila koja su masovno motorizirala razne nacije i drzave (masovna i relativno nagla evolucija od pjesaka do motorizacije), dok su ona novija vozila bila masovna, ali nisu imala toliko znacenje u motorizacijskoj „revoluciji“. Recimo da je to nesto kao industrijska revolucija. Svi pamte parni stroj kao pokretaca industrijske revolucije, ali ostale kasnije strojeve nitko ne spominje u tom svjetlu iako su neki bili vrlo znacajni.
Znaci, da ne duljim, Golf ne moze biti oldtimer, ali to moze biti odredjeni Golf. S druge strane klasik moze biti i neko vozilo koje je proizvedeno u novije vrijeme, a da nije oldtimer.
I ovo sto govorim nije misljenje nego su to pojmovi koji su prihvaceni u oldtimer svijetu, a kao sto sam na pocetku rekao, nas nadlezni savez nije radio na edukaciji ljudi pa se tu koriste krivi termini i svatko tumaci stvari onako kako on hoce. Iako su ti termini u odredjenim drzavama s tradicijom ovog „sporta“ vrlo egzaktni.
Ovdje su i kategorije oldtimera po kojima se ravnaju u Njemackoj (uredjenoj zemlji s uredjenom oldtimer scenom) tako da se ne moze subjektivno i proizvoljno govoriti o nekim terminima. A sve ove kategorije govore o vozilima ciji vlasnici pretendiraju na to da im vozilo postane oldtimer, ne o vlasnicima koji imaju vozilo staro 30 godina i ne brinu previse o originalnom uredjenju:
http://www.kfz-wert.info/oldtimer-zustand-ermitteln.htmlZnam, mozda ce se netko naci povrijedjen jer nema misljenje sukladno tome da se tezi tvornickom originalnom izgledu, ali i ta drugacije uredjena vozila imaju svoje jednako vrijedno „mjesto pod suncem“, ali (ponovno krivnjim nadleznog saveza) za njih nemamo kategoriju/terminologiju pa se svi hvataju za termin „Oldtimer“.
Jedna hrdjava „dropana“ Lada Ziguli nece biti dobro prihvacena na oldy susretu, pa se niti vlasnik tamo nece dobro osjecati. Da postoji susret takvih vozila, mozda se susret ne bi zvao „Oldtimer susret“, ali bi ona kao takva bila tamo odlicno prihvacena.
Zato vlasnik takve Lade ode npr. u Njemacku ili neku drugu drzavu koja ima uredjenu scenu i kategorizaciju, dodje na specijalizirani „drop-ratlook-...“ susret i osjeca se kao svoj na svome. Zasto? Jer je svoj na svome, a ne na susretu ljudi koje ne zanima njegovo uredjenje niti njega zanima originalno stanje drugih vozila. Dakle opet se vracamo na mijesanje pojmova koji kod nas uopce nisu regulirani nego se za jedini parametar uzima starost od 30 godina.
Kod nas niti osiguranja nisu na cisto s tim koja kategorija dobiva popust. Sada popust dobivaju vozila starija od 30 godina, a ne vozila koja su oldtimeri. To je razlika koja nam svima odgovara, ali je cinjenica da „Oldtimer“ status nije kod njih reguliran i da je uvjet starost vozila i posjedovanje jos jednog za „svakodnevnu upotrebu“.
I osobno imam vozila preko 40-50 godina starosti koja sam sebi ne priznajem za oldtimere, ali za neka koristim popust. Zasto? Jednostavno jer mogu. Ali se jednog dana ne budem ljutio kada mi kazu da to moje vozilo ne spada u kategoriju za koje se daje popust.
A odnos prema starosti vozila definitivno spada u nekakvu subjektivno-generacijsku kategoriju i nekom ko ima 80 godina auto iz sezdesetih mozda nece biti interesantan kao oldy dok ce nekome od 15 godina s punim pravom auto iz 2000 biti jezivo star jer je „stariji od njega“. Ali to je drugi par rukava i osjecaj prema nekome ili necemu nije mjerljiv zakonskim propisima. A i kao sto Goran kaze, vrijeme ce napraviti selekciju.
Osobno mislim da za niti jedno povijesno vozilo ne mozemo reci da je „drek“ iako neke preferiram, a od nekih bjezim.
Zasto se nekome nesto svidja je njegov/njezin subjektivni sud (nostalgija, sminka, ekonimiicnost, rijetkost, jednostavnost.. milion razloga postoji), ali za nesto sto ja imam i sto me veseli ce netko reci da nije spomena vrijedno, dok cu ja mozda za neko vozilo koje vrijedi pol miliona eura isto tako reci da je bezvezno vozilo. I jedno i drugo su povijesna vozila sa svojim mjestom u auto-moto povijesti koja mozda u vrijeme proizvodnje ne bih niti pogledao kao upotrebno vozilo, ali sada kao igracke za upotrebu u slobodno vrijeme su mi jako pozeljni.
Sorry na malo duzem postu, nisam ni skuzio da toliko pisem