Autor Tema: Kaj su vozili nasi stari !!!  (Posjeta: 404471 )

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline chaos

Odg: Kaj su vozili nasi stari !!!
« Odgovori #1365 : 09 Veljače, 2016, 00:27:16 »
Da se mehanika razvijala brzinom elektronike, čovik bi odavno bija na Misecu !
ko' nemoš popraviti ćekičem ... sigurno je problem sa letrikom!

Offline Darjan

« Odgovori #1366 : 09 Veljače, 2016, 00:42:32 »
Da ne bi vidoviti Milani Oldschool foruma razbijali glavu što je Oldtimer, a što ne, kriterij je (zasad) veoma jednostavan-granica od 30 godina.
Nekad je neki deda govorio kako auti iz šezdesetih godina nikad neće postati oldtimeri jer imaju samonosive karoserije, disk kočnice, isto kao što danas vlada mišljenje da sve što nema kromirane branike i karburatore nije vrijedno spomena.

Osobno mi je zanimljiviji moderni klasik koji je svojim tehnološkim rješenjima, dizajnom i performansama obilježio klasu, nego Oldtimer kakvih ima na svakom koraku i koji jedino zbog godišta pripada istima, ali svakome svoje.
"Ovdje postolar uči kirurga kako operirat slipo crivo, kirurg fudbalera kako igrat fudbal, a fudbaler postolara kako radit postole."

Offline TomoIM

• Senior member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: vw buba '67,vw buba cabrio '71,vw buggy '71,mercedes 420 sec '89,kadett c '77
« Odgovori #1367 : 09 Veljače, 2016, 02:05:54 »
Nakon 15 stranica prepucavanja gdje nitko nista konkretno nije rekao nego izvlacio citate iz knjiga CVH-a i pravio se pametan,moze li mi netko ukratko i onako laicki bez nepotrebnih rijeci koje nista neznace(samo doticni misle da ostavljaju dojam da su pametni)odgovoriti na par pitanja jednostavno i sturo?

1.Ako je golf bezlicno govno koje je skupo,nekvalitetno i nije donjelo nikakve tehnoloske novitete i koje samo na balkanu i kod nas seljaka koji nista neznamo budi emocije ko je onda kupio ostalih 26500000 komada i zasto?

2.Navedite 1 cinjenicu zbog koje je fico,z101,tavrie,dacie,simce i ostali poluproizvodi kojima se divite bolji od recimo golfa 1 1.1 iz "77 a da to nije nostalgija za bivsom drzavom

3.Dali znate da je prvi einspritz motor u toj klasi ugradjen u golf 1 1.6 gti "76 sa 110 ks u kompaktnu klasa sto je do tada bilo nezamislivo

4.Sta je to Lancia delta koja se tretira kao sveta krava osim integralke i evo modela da bi opce bila vrijedna spomena?Pa auto se raspadao nakon 10 godina dizajnerski je jednako los kao golf a najkvalitetniji dio mu je bila plastika.
Jedini naklon zasluzuje zbog uspjeha na rallyu i to navedena 2 modela.
Ako cemo tako gledati onda je i novi polo sigurno buduci klasik ima vise pobjeda od delte.Pa jel vidite vi gdje to vodi?

5.Nemoze se u isti kos trpati:
  Golf 1 gti '77 i golf 1 diesel 82 tas
  Golf 2 1.3 88 i golf 2 rally g60 kojih je napravljeno 5000 komada a pogotovo
  Golf 2 limited 16vg60 sa 210 ks kojih je napravljeno 70 za kojeg velika vecina vas nije ni cula.
6.Samo da se zna da nisam nikakav zagovornik nijedne marke da volim vidjeti svaki stariji auto bilo francuski,talijanski,britanski,njemacki.Samo nevolim neopravdano pljuvanje i nametanje svog misljenja bilo kome.

Tu smo iz drugih razloga,bar bi tako trebalo biti.
 :smajlold: :klinac: :drinks: :dance4: :rofl:
Svaka budala ima svoje veselje!

Offline Igor V.

• Antique Member
    • OTK Ivanić
  • Vozilo:: AR Giulia 1300 TI ; Fiat 128 Sport Coupe ; Autobianchi A112 ELITE
« Odgovori #1368 : 09 Veljače, 2016, 07:17:28 »
Sve je to golf izmislio.
Srecom da je to alfa imala prije inace bi sad golf staja na trgu bana jelacica.

1750 GTV and 2000 GTV cars which were fitted with fuel injection. Competition models featured cylinder heads with twin spark plugs. Common to all models was also a 5-speed manual transmission and disc brakes on all four wheels

Air conditioning and a limited slip rear differential were optional on the later models

Evo malo citata pa sad mozda skuzis zasto su neki auti cijenjeni  a neki nisu.
To ti je kad je iphone stavio "mms" na telefon kao opciju dok su drugi imali vec 5 godina ali svi su cijenili iphone.
Danas imas boljih telefona od iphona ali ljudi i dalje ga kupuju zbog imena.
Mada mi nije jasno zasto ali eto.
Po mom misljenu takav stav ce odrzati i golfa 3 kao oldtimera.

AR Giulia 1300 TI ; Fiat 128 Sport Coupe ; Autobianchi A112 ELITE

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #1369 : 09 Veljače, 2016, 07:38:44 »
Je,je,ovi u Golfu su svašta zmislili,pardon prekopirali,da im nije PSA konstruirao motore još bi dan danas vozili u tim škatuljama zrakomlate iz Buba.Kad su tak pametni kaj si ih nisu sami napravili,odnosno jesu pametni,jer im je njemačka privreda omogučila da isforsiraju masovnu proizvodnju auta koji je za narodnu masu,da konačno u tom segmentu imaju zamjenu za zaostalu tehnologiju bube.Lova čuda radi,pa tako ispalo i čudo zvano Golf sa kojim se toliko sada kurče.Kada imaš love ne treba ti ni pamet ni brige.
To kaj si naveo da je Golf napravio,sve to su odavno imali drugi automobili,po ćem je sad taj auto prepoznatljiv osim kaj na njemu piše Volks wagen ili na hrvatski- seljački auto,upravo to i je koliko god njegovi vlasnici žele iz tih seljačkih opanaka uči u cipele salonke.

Offline linoleumboy

« Odgovori #1370 : 09 Veljače, 2016, 08:36:22 »
najbolje mi je kad netko izvali da je golf i opcenito vw nesto novo izmislio....ustvari je....kak proci na eko testu
If I could get all the money back I ever spent on cars, I'd spend it on cars

Offline goran16v

« Odgovori #1371 : 09 Veljače, 2016, 09:13:04 »
Gorane frende, nije stvar sto ja shvacam ili ne shvacam. Odlicno shvacam tvoju recenicu, ali ona cak niti po pravilniku u RH ne stoji. Nije da nesto drzim do kvalitete tih pravilnika (mislim da se vrlo dobro slazem s Issigonisom po tom pitanju), ali radi se o zakonskom terminu, a ne o mojem ili necijem stavu o necemu.

S druge strane moram citirati tvoju recenicu jer iz nje proizlazi isto sto i ja govorim i sto kaze zakon: “Modeli Golf I i II jesu oldtimeri, ali to ne znaci da su svi auti Golf I i II oldtimeri“. Ukoliko je jedna vrsta nesto (u ovo slucaju oldtimer) onda je logicno i svaki pripadnik te vrste isto, a sam kazes da pripadnik ne mora biti isto (u ovo slucaju oldtimer) sto je u suprotnosti s prethodnom tezom.

Pa gledaj, i da vjerujem komisiji za oldtimere kojoj ne vjerujem, ne mogu ih dovuci doma i pokazati dijelove auta koji stoje po policama u garazi i traziti ih da mi izdaju certifikat.

Znaci to jesu „u saraf“ svi dijelovi vozila nekakvog modela stari 50 godina koje bi moglo biti oldtimer, ali to nije oldtimer. Certifikat bih mogao dobiti tek kada slozim to vozilo.

Znaci vozilo ili model u bilo kojem stanju ne mozemo tretirati kao oldtimer sve dok to isto vozilo ne stekne uvjete da bude certificirano (od strane nekog kvalificiranog/kompetentnog procjenitelja). Tako je bar u svijetu, a moram priznati i po nasem drzavnom pravilniku.

A ako smatras da su neka izlaganja ovdje „misljenja“, onda nerado moram dati i link na ono o cemu neki od nas govorimo, a to je zakonski okvir termina. Dakle i taj zakon kaze da su godine jedan od kriterija, a ne nikako jedini:
http://www.propisi.hr/print.php?id=9248

I da Mosquito ne misli da mu napadam Đoleta II ... ma neka misli, bar cemo imati materijala da se kvalitetno porazgovaramo kao i uvijek  :drinks: .

Po tvom tumacenju nijedan model automobila ne moze imati status oldtimera jer ne postoji model automobila ciji svi prezivjeli primjerci zadovoljavaju kriterije da budu oldtimer.

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #1372 : 09 Veljače, 2016, 09:49:14 »
Nakon 15 stranica prepucavanja gdje nitko nista konkretno nije rekao nego izvlacio citate iz knjiga CVH-a i pravio se pametan,moze li mi netko ukratko i onako laicki bez nepotrebnih rijeci koje nista neznace(samo doticni misle da ostavljaju dojam da su pametni)odgovoriti na par pitanja jednostavno i sturo?

1.Ako je golf bezlicno govno koje je skupo,nekvalitetno i nije donjelo nikakve tehnoloske novitete i koje samo na balkanu i kod nas seljaka koji nista neznamo budi emocije ko je onda kupio ostalih 26500000 komada i zasto?

Pravi model, na pravome mjestu, u pravome vremenu... Konkurencija je zabrljala, Golf procvao. S tim da... Golf je nacrtao Talijan, osmislio Talijan, a gle - na osnovi ''poluproizvoda'' odnosno ''Stojadina'', odnosno - FIAT-a 128. Vojska talijanskih inžinjera je imala plaćeni put i smještaj prilikom realizacije ''njemačkog das auta''. S tim da je slgan ''Das auto'' u biti - Opelov.

2.Navedite 1 cinjenicu zbog koje je fico,z101,tavrie,dacie,simce i ostali poluproizvodi kojima se divite bolji od recimo golfa 1 1.1 iz "77 a da to nije nostalgija za bivsom drzavom

Znači... Golf je nastao na bazi FIAT-a 128. Znaaaam, znaaaam... Teško je to shvatiti jer povijest seže malo dublje od osamdesetih. Navodno su nekad i neki dinosaurusi, oni kao u filmovima, hodali zemljom.

3.Dali znate da je prvi einspritz motor u toj klasi ugradjen u golf 1 1.6 gti "76 sa 110 ks u kompaktnu klasa sto je do tada bilo nezamislivo

Za ovo mogu samo reći  :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: a kad me popusti upala mišiča od smijanja, mogu početi ozbiljno.
I ministar Hasanbegović kaže da je antifažizam floskula. Gle - nije to baš tako. Ti govoriš o kraju sedamdesetih, a ja ti mogu reći da ima barem desetak modela koji su koristili taj eeeeeiiiiiiinnnn zwaaaaiiiiii draaaaiiiiii špric.
I za kraj... Ne, ne.. neee mogu sooryyyyy...  :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
Revidiranje prošlosti vlastitim kreacijama i interpretacijama... Ajjjj mi samo, srećo moja mila, još reci da je ''taj Golf'' izmislio i teedeeeiiii motore.  :P :P :P :P :P

4.Sta je to Lancia delta koja se tretira kao sveta krava osim integralke i evo modela da bi opce bila vrijedna spomena?Pa auto se raspadao nakon 10 godina dizajnerski je jednako los kao golf a najkvalitetniji dio mu je bila plastika.
Jedini naklon zasluzuje zbog uspjeha na rallyu i to navedena 2 modela.
Ako cemo tako gledati onda je i novi polo sigurno buduci klasik ima vise pobjeda od delte.Pa jel vidite vi gdje to vodi?

Smotaj ošto volan lijevo desno u nekom S zavoju pa ćeš vidjeti zašto je Delta - Delta, kao i što je Ritmo - Ritmo, a Golf - Golf. Da si samo jednom vozio Deltu, bilo ''običnjavu'', bilo ''Evo'' ili ''Intregrale'' - shvatio bi da ''konji za utrku'' nekad ne dolaze samo iz motora, nego i iz ovjesa. Primjer... Uno Turbo i.e. i Petica GTT. Kome jasno - jasno. Kome nije - taj će uvijek misliti da je tajna dobrog ležanja ''ukrkaj ga u zemlju, reži federe, tvrdo puni motrizere, gewinde brale, strečaj gume, rokaj točkove u minus...''
Naravno - Niko Pulić i Otokar Kramsky su bili svjetli primjeri kako se dobiva Evropsko prvenstvo u brdu - samo su stavili gewinde, Kvocić je odrezao federe i u Vulcalu su kupili broj-dva manje gume.  :read:  :read:

5.Nemoze se u isti kos trpati:
  Golf 1 gti '77 i golf 1 diesel 82 tas
  Golf 2 1.3 88 i golf 2 rally g60 kojih je napravljeno 5000 komada a pogotovo
  Golf 2 limited 16vg60 sa 210 ks kojih je napravljeno 70 za kojeg velika vecina vas nije ni cula.

Istina da ne možeš. Ali...  :scratch_one-s_head:  :scratch_one-s_head:  :scratch_one-s_head: Ne kužim tu tvoju poveznicu ukiseljene zimnice kad u istu kacu trpaš ribani kupus, kupus glavice, zeleni paradajz, punjene paprike sa ribanim kupusom i turšiju...  :dntknw:

6.Samo da se zna da nisam nikakav zagovornik nijedne marke da volim vidjeti svaki stariji auto bilo francuski,talijanski,britanski,njemacki.Samo nevolim neopravdano pljuvanje i nametanje svog misljenja bilo kome.

Volite ''vi'' vidjeti druge aute, ali, eto... Golf izmislio aaaajnjjjccc, cvaaaaajjj, draaaaajjjjjj špric.  :rofl:  :rofl:  :rofl:  :rofl: Sooooryyyyyy, jače je od mene.  :blush2:  :blush2:  :blush2:
I to ''nećemo pljuvati, ali Golf je najbolji'' je uvijek teza kao kad se posvađaju muž i žena pa kaže žena:''Gle, glupo je da se svađamo - složimo se da sam u pravu pa da završimo svađu.''  :meeting:

''Da, draga... Golf je izmislio start boba četverosjeda - aaaaaaaaaajjjjjnjcccc, cvaaaaaajjjjj, draaaaaajjjjjj špric...  :rofl:  :rofl:  :rofl:
Gle, faaaakat sorry, ali...  :blush2:  :blush2:  Suzdržavam se koliko mogu. Jače je od meine...  Pfffffrrrrffrrr aaahahahahaha  :rofl:  :rofl:  :rofl:

Tu smo iz drugih razloga,bar bi tako trebalo biti.
 :smajlold: :klinac: :drinks: :dance4: :rofl:

''Da, draga... U pravu si... Svadimo se bezveze...''

...
...
...
...
NOOOOOOOOT!!!! Idemo opet, aaaaaaaajjjjnjjjcccc, cvaaaaiiiiiiiiii, draaaaaaaajjjjj špric...  :rofl:  :rofl:  :rofl:  :rofl:  :rofl:
« Zadnja izmjena: 09 Veljače, 2016, 10:04:27 frik-ri »
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline stressman

• Antique Member
    • stress photography
  • Vozilo:: scirocco mk2 / kadett C
« Odgovori #1373 : 09 Veljače, 2016, 09:59:28 »
 :koo-koo: :lol: :lol: :lol: ;D ;D ;D :drinks: :drinks: :drinks: :anal: :anal: :anal: :biggrin: :biggrin: :biggrin: :disobedient: :disobedient: :disobedient: :fucka: :fucka: :fucka: :lol: :lol: :lol:
as vintage as it gets

http://gordanperkovic.wix.com/stressphoto

'84. Rocco D - daily beater
'74. Kadett C - art project

Offline krntija

« Odgovori #1374 : 09 Veljače, 2016, 10:05:02 »
 :rofl: :rofl: :rofl: :kokice: :kokice: OVA rasprava i misljenja zasluzuje novu temu u OFFU ili slicno da ne prljamo ovu ljepu temu sa raznolikim pogledima na OLDTIMER !  :kokice:
++++ PRODAJEM TVORNICKE PROSPEKTE ZA SVE MARKE AUTOMOBILA kao i KATALOGE GODISNJAKE ; POGLEDATI U Ponuda/Potraznja http://oldschoolhr.com.hr/forum/index.php?topic=15429.825

Offline TomoIM

• Senior member
  • Vozilo:: vw buba '67,vw buba cabrio '71,vw buggy '71,mercedes 420 sec '89,kadett c '77
« Odgovori #1375 : 09 Veljače, 2016, 10:38:12 »
Vw nije izmislio nego prvi ugradio u kompaktnu klasu einspritz.
Kad odgovarate onda odgovarajte na sve ne samo ono sto vam odgovara i izvlacite iz konteksta ono sto vam pase.
Logirajte se na njemacke forume koji imaju po 500000 clanova pa njima tumacite vase teze i saznanja o ficama i zastavama.
Talijani su izmislili tdi motore ali kao sve drugo napravili su to polovicno pa im je audi uzeo ideju i napravi o toga svi znamo sta.
Sto se tice auta koja imam i koja sam imao poprilicno sam uvjeren da je to bar 10 puta vise nego bilo koji od vas i na temelju toga i iznosim svoje stavove.
Jer sam ta auta kupio,vozio,odrzavao i sve to placao i netreba mi nitko govoriti kako se vozi lancia jer sam imao 7 od toga 3 integralke.
Vecina vas je imala 2-3 auta i sljepo vjeruje da je to naj,a o drugim markama i modelima pricate na temelju toga sto vas je provozao sogor od sestricne 300 metara.
Kupite vozite odrzavajte i sve to masno platite onda iznosite stavove
Svaka budala ima svoje veselje!

Offline goran16v

« Odgovori #1376 : 09 Veljače, 2016, 10:41:34 »
Je,je,ovi u Golfu su svašta zmislili,pardon prekopirali,da im nije PSA konstruirao motore još bi dan danas vozili u tim škatuljama zrakomlate iz Buba.Kad su tak pametni kaj si ih nisu sami napravili,odnosno jesu pametni,jer im je njemačka privreda omogučila da isforsiraju masovnu proizvodnju auta koji je za narodnu masu,da konačno u tom segmentu imaju zamjenu za zaostalu tehnologiju bube.Lova čuda radi,pa tako ispalo i čudo zvano Golf sa kojim se toliko sada kurče.Kada imaš love ne treba ti ni pamet ni brige.
To kaj si naveo da je Golf napravio,sve to su odavno imali drugi automobili,po ćem je sad taj auto prepoznatljiv osim kaj na njemu piše Volks wagen ili na hrvatski- seljački auto,upravo to i je koliko god njegovi vlasnici žele iz tih seljačkih opanaka uči u cipele salonke.

Da, da, standardni balkanski rezon, on je bogat jer je glup, ja sam siromasan jer sam pametan! Jos samo da objasnis da li se ovi seljacki opanci (postoje li neseljacki opanci?) odnose na svih onih 29 miliona ili koliko vec one su kupili Golfa ili samo na one na podrucju ex drzave kojih je vjerovatno ispod 1%?  :hi:

Online OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #1377 : 09 Veljače, 2016, 10:47:27 »
Oldtimer - starac, starodobnik, netko nešto iz starih vremena  :scratch_one-s_head:
Ako po tome oldtimer nije svako vozilo staro 30+ godina onda ni svaki balavander nije punoljetan na svoj 18-i rođendan, a svaki matorac nije starac na svoj 65-i rođendan. Druga stvar je što 18godišnjak može biti lišen poslovne sposobnosti, a 65godišnjak nemora bit umirovljenik.
Po meni, svaki auto 30+ godina star je oldtimer, ali nije nužno povjesno vozilo, klasik, 100% original, netaknut......
Već sam to naveo, dali pravi oldtimer mora imati tvornički ugrađene gume, tvornički ulivena ulja i maziva, i gorivo možda?  ;D Gdje je granica izvornosti? Gdje je granica masovnosti? Gdje je granica tehnoloških inovacija koje model treba imati da bi mu se priznalo da je oldi?
Nije li dovoljno što neka limenka uopće postoji 30 godina, pogotovu u današnje potrošačko 6 mjeseci pa baci doba?
Ako ćemo po povjesnoj važnosti, koliko oldija možete nabrojati? Prvi sa benz motorom, prvi sa diesel motorom, prvi sa prednjim pogonom, prvi sa pogonom na 4 kotača, prvi s anlaserom, prvi sa disk kočnicama, prvi sa taklima na struju......
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline Jerry

• Antique Member
  • Vozilo:: BMW E21
« Odgovori #1378 : 09 Veljače, 2016, 10:51:22 »
Nevezano za golfa ili ostale modele, ali vezano za oldtimere i pojam oldtimer; otkad su u njuskalu uveli placanje oglasa u oldtimer rubriku, vidi cuda, odjednom svi ti "rijetki" "cijenjeni" "resturirani" "restorirani" "ol'tajmeri" vise nisu oldtimeri nego hrpa starih osobnih automobila u drugoj rubrici...  :biggrin2:
« Zadnja izmjena: 09 Veljače, 2016, 10:53:14 Jerry »
” Low mileage original cars are for collecting. High-mileage restored cars are for driving. Low mileage restored cars are for avoiding, because something or several somethings are not right.”

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #1379 : 09 Veljače, 2016, 10:56:22 »
Aaaaaaaaajjjnjjjjjjjj... Cvaaaaajjjj... Draaaaaajjjjjj špriiiiccccc...  :rofl:

Vuuuuššššššš... Tajna uspijeha. Prvo avto sa ajnjšpricom. Das Kola.  :drinks:  :drinks:  :drinks:

https://en.wikipedia.org/wiki/Kugelfischer

:drinks:
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?