Autor Tema: Auto mojih roditelja  (Posjeta: 205625 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline krntija

Odg: Auto mojih roditelja
« Odgovori #285 : 26 Kolovoza, 2013, 21:27:04 »
konacno da sam upoznal i tvoju cetverotockasku i dvonoznu porodicu!!  :cajkas: dobro da nastavljas Francusku tradiciju  :mafia:
++++ PRODAJEM TVORNICKE PROSPEKTE ZA SVE MARKE AUTOMOBILA kao i KATALOGE GODISNJAKE ; POGLEDATI U Ponuda/Potraznja http://oldschoolhr.com.hr/forum/index.php?topic=15429.825

Offline vinc

« Odgovori #286 : 26 Kolovoza, 2013, 22:39:58 »
malo je reci,maloo
Panta Rei

Offline Looka-zg

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Hillman Avenger mk1 1971.
« Odgovori #287 : 26 Kolovoza, 2013, 22:46:15 »
Sudjena mu je 4ka bila, na svakoj drugoj slici jedna Katra iz prikrajka gleda i biljezi sve o Friku  :biggrin2: hahahah strasnooo

Interesantna boja na AMIu, nisam znal da je i u tim bojama izlazil  :perfeto:

Offline davx

• Oldschool rookie
« Odgovori #288 : 27 Kolovoza, 2013, 15:41:41 »
1978.

Offline vlatko vk

• Veteran member
  • Vozilo:: '74 Taunus
« Odgovori #289 : 28 Kolovoza, 2013, 08:47:31 »
Punac i njegova pila, 1957.god.

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #290 : 28 Kolovoza, 2013, 11:37:09 »

Interesantna boja na AMIu, nisam znal da je i u tim bojama izlazil  :perfeto:

To je glanc-glanc novi Ami8 kojeg je otac kupio tamo početkom osamdesetih ili krajem sedamdesetih,ako se ne varam. Stari ga je uzeo jer se više nisu proizvodili  :)) a htio je ''novi auto''.  :)) Pa, eto... Da ne ostane ''bez auta''.  :)) Onaj bijeli sa ''trkačim crtama''  :)) je bio tamo negdje početak/sredina sedamdesetih. Ja sam rođen '77. i bijeli je bio u obitelji tamo do početka osamdesetih. Sa bijelim je stari imao saobraćajku na tzv. ''petrolejskoj cesti'' - cisterna koja je sjekla zavoj ga je opandrčila po cijelom boku. Auto je bio popravljen u Cimos servisu u Rijeci (ulica Dolac, danas je to ex Beretić) i nedugo nakon toga je otac naručio novog.
Ova boja, koliko se sjećam nije ''originalna'' nego je auto farban ''naknadno'' ali ne u nekoj privatnoj režiji, nego je tata izričito htio crnog te je auto lakiran u Cimosovom servisu. E sad... Da li zato jer crnog ''nije bilo na lageru trenutno'' ili nije bilo uopće crnih - ne znam.
Znam samo da je boja bila faaaaantazija. Još se dan-danas sjećam, što bi se reklo ''kao da je bilo danas'' da je auto bio nekako ''prozirno crn'' odnosno sjajio se doslovce ko da je staklom prekriven i znam da su uvijeeeeeeek bile spike kako auto ''loše ispada na slikama''  :)). Stari je inače bio baš ''the pozer'' što se slika tiče. Nije što mi je ''čača'' ali na svim, ali SVIIIIM slikama stari je kao maneken.  :cool: :)) Starog još dan danas ''bodu'' moje slike kad nešto slikam pa mrmlja sebi u bradu:''Sto...sl..ka ima...n..jdn... ozb..ljna...''  :)) :))
Taj smo auto imali cijeeeeele osamdesete, onog bijelog se sjećam ''kao kroz san'' i to mi je nekako ''mutno'' i nikad ne mogu sam sa sobom raščistiti da li sam to umislio ili se zbilja sjećam tih stvari jer sam ipak imao dve i po'... Tri godine.
S tim smo autom skoro svaaaaaaaakeee godine imali ''tour de Jugoslavija'' i preko ljeta smo znali ići na godišnji odmor na relaciji Rijeka ---> Bled/Bohinj ---> Hrv.Zagorje ---> Bosanska gradiška kod maminih ---> Beograd/Senta kod tatinih ---> Prizren kod tatinih ---> Crna gora (Boke i onih planina i prijevoja i maminog kukanja iz godine u godinu ''Hoćemo li...Nećemo...Ju ju ju... Hocemo li..Necemo li...''  :)) se još dan-danas jasno sjećam  :)) ) ---> Dubrovnik ---> Mostar ---> Lika ---> Rab kod tetke. I doma za Rijeku.
Stari je taj auto mazio, pazio, uredno ga je sve te godine servisirao SAMO JEDAN JEDINI majstor, stanoviti Abdullah - Arapin koji je radio u Cimos servisu. Sjećam ga se da je bio crn kao Morčić  :)) :)) jaaaaako jako simpatičan čovjek koji me je znao ''plašiti'' kad je ''radio ozbiljne face'' i starci su me plašili kad nisam bio dobar (čitaj: STALNO!!!  :rofl: :rofl: ) ''E kad tata bude radio auto drugi put - odnesti će te Abdullah...''  :rofl: :rofl: Navodno je bio ''doktor'' za Citroene i po pričama mog oca bio je u stanju ''u mraku sa jednom rukom sa povezom preko očiju rastaviti i sastaviti bilo kojeg Citroena'' a samo po ''zvuku'' je znao ''šta je s autom'' i to ono ''bez da ga pogleda''.
Taj auto nije imao niti jedan jedini kvar   :thmbup: :thmbup: a znam da ga je stari voziooooooo kao da ga je ukrao.  :)) Gume - ''original mišelinke''  ::) je uzimao (čitaj: ''švercao''  :secret:  :P ) u Italiji i znam da su te gume bile duplo, ako ne i troduplo skuplje od ''naših guma'' koje si mogao kupiti ''kod nas''. Stari se još dan danas ''kune u te gume''. Mokro-suho...Snijeg... Taj je auto uvijek išao bez problema.
Redovito smo išli na Plitvice, tamo smo bili ''skoro pa kao doma'' i još dan-danas se sjećam nekih ''snježnih scena'' kako bi rekli stariji ljudi ''onda dok su zime bile jake''  :)) i oooooogroooomnih količina snijega kroz Liku.  :shok:
Auto je ''prodan'' u proljeće '91. obiteljskom prijatelju uz dogovor ''čim Astra stigne - auto je tvoj.''
Naručena je bila glanc-glanc nova 1,7TD karavan Astra. Sjećam se da smo imali ''obiteljsko'' vijećanje koju boju odabrati, koji paket opreme, gume,felge... Pao je odabir na crvenu karavan verziju sa ''GSI paketom opreme'' - Recaro sjedala, alu felge, elektro paket... Upisani smo na ''listu čekanja'' u 5 mjesecu, u sedmom mjesecu te iste godine mi pogiba brat u jednoj glupavoj prometnoj nesreći te umjesto šajni nju femili kar kupujemo kubik mramora u obliku obitelske grobnice na Centralnom gradskom groblju Drenova.
Ami je doslovce poklonjen tom čovjeku te u njegovim rukama nije doživio '93. Game over - amen.  :sad2:
Stari se još uvijek sa nostalgijom sjeća svih putovanja i obiteljskih druženja iz onih minulih vremena. Vremena keša, izobilja, radosti, smijeha. Na polici u dućanu su bile dve čokolade - i bio si sretan. Na polici u dućanu su bile dve vrste praška za veš - i bio si sretan. Jelo se keksa svakakvih - ali Domaćica je bila ''za goste.''  :)) Bombonjera je bila univerzalni svesvemirski ''ključ za sve probleme''. Nerijetko si nakon godinu-dve dobio nazad istu bombonjeru koju si ti poklonio nekom drugome. Nisi se žalio jer si i ti - napravio to isto.  :))
Naš Ami 8... Zvijer od auta. Da sam bio malo stariji i da su bile drugačije okolnosti - ostao bi u našoj obitelji zauvijek.  :sleep:
« Zadnja izmjena: 28 Kolovoza, 2013, 11:45:05 frik-ri »
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline dmj

• Antique Member
« Odgovori #291 : 28 Kolovoza, 2013, 12:51:44 »
Ami, smrt u bizarnoj prometoj... Prilično podsjeća priča na riječko-fužinski dio moje porodice...
Via Ciro Menotti 322

Offline krntija

« Odgovori #292 : 28 Kolovoza, 2013, 21:51:42 »
FRIK, odlicno si odradil opis rodnog voznog parka, pa znamo i sretne i zalosne trenutke tvog djetinjstva; inace ni ja nis nikad srel crnog AMIJA pa je vjerojatno tak tvoj stari nabacil svoju zeljenu farbu na njega, kad vec nije crna MECKA, da je CRNI AMI!!  :cajkas:  :bubnjar:
++++ PRODAJEM TVORNICKE PROSPEKTE ZA SVE MARKE AUTOMOBILA kao i KATALOGE GODISNJAKE ; POGLEDATI U Ponuda/Potraznja http://oldschoolhr.com.hr/forum/index.php?topic=15429.825

Offline Boxer

• Administrator
  • Antique Member
    • http://alfa-corse.com
  • Vozilo:: Ponovo Alfa Romeo Sprint QV
« Odgovori #293 : 28 Kolovoza, 2013, 21:52:57 »
Moj stari je imao crnog AMI-a 8 karavana.... kasnije ga je pofarbao u onu tamić plavu i taman kad je uredio lim na njega se prevrnuo kamion s ciglama :(
Hrđa bez granica

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #294 : 28 Kolovoza, 2013, 22:20:35 »
inace ni ja nis nikad srel crnog AMIJA pa je vjerojatno tak tvoj stari nabacil svoju zeljenu farbu na njega, kad vec nije crna MECKA, da je CRNI AMI!!  :cajkas:  :bubnjar:

Jaaaaaaoooo crrRrrRni Krntijooo - da te sad moj babooo čujeee, joooj al' bi te udaviJo golim rukama  :)) :)) :))
On ne bi svog Amia ONDA dao ni za cijelu tvornicu Mercedesa. I danas sam spreman dati ruku u vatru da mu daš na izbor koliko toliko pristojnog Amia i glanc novu Mečku ne znam koje klase - da bi bez razmišljanja sjeo u Amia.
Spomenuto farbanje (naknadno, iz bilo kojeg razloga da li radi ''stanja lagera'' ili radi ''ponude'') je bilo toliko skupo da su se svi čudili zašto je išao farbati (napominjem - NE u nekoj privatnoj li la lakirnici ''kod Đure'') glaaaaaaaaanc glaaaaanc novi auto. S tom je lovom mogao kupiti neki sasvim solidan i polovni auto.
Možda čak i radi te boje mije taj auto ostao u nekom ''aristokratskom sjećenju''.
Evo - i sada su mi ful žive  scene pred očima - autoput prema Beogradu i one velike kartice za naplatu - bijele kartice sa nekim plavim slovima i koje su izbušene na ''meni nikad shvatljiv način'' ... I one ''deve'' kako sam ih ja zvao - odnosno one naftne crpke uz autoput...
A to ''mečka'' i ''ne mečka'' - ponavljam.. Stari je to vozio kao da ga je ukrao  :spiteful: Evo, da sada pitaš moju mamu reka bi ti da se je ''nakočila'' u životu nogama po suvozačkom limu ma za pet života dovoljno. Da se razumijemo  nikad nije sjekao zavoje i ulazio u skare, ali da ga je ''držao na zaletu'' i po zavojima ''skidao'' kudikamo brže i jače aute.. Oooooo bome je  ;D Ma na mene je taj moj čača...  :don-t_mention: :good:  :rofl:
A kad uhvatim malo vremena ću poskenirati još neke oldschool slike  ;) kad je stari ''palio i žario'' 60-ih i 70-ih po Grobinščini i široj okolici.  :cool:
« Zadnja izmjena: 29 Kolovoza, 2013, 08:26:28 frik-ri »
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline krntija

« Odgovori #295 : 28 Kolovoza, 2013, 23:47:36 »
 :girl_witch: :crazy: FRIK; znao sam da ces tak reagirat i branit cast ljuljavih Francuza , zato sam i nabacil CRNU MECKU kao simbol trulog kapitalizma i socijalistickog direktora na brdovitom balkanu!  :cajkas:

Offline goran16v

« Odgovori #296 : 29 Kolovoza, 2013, 10:54:23 »
@friki-ri kreni s blogom i posalji link!
« Zadnja izmjena: 30 Kolovoza, 2013, 22:47:51 goran16v »

Offline krntija

« Odgovori #297 : 30 Kolovoza, 2013, 22:24:47 »
1978.

(Image removed from quote.)

zanimljiv je ovaj VOLVO 144, cini mi se da je srebrna boja, sjecam ih se dosta iz Jugoslavije , ali nikad nisam vidio srebrnog, a i ovaj znak na maski mi je uvek bil enigma, valda oznaka motorizacije ...  :wink2:

Offline boscha

• Senior member
  • Vozilo:: BMW 315 E21
« Odgovori #298 : 31 Kolovoza, 2013, 07:18:15 »
Pljevlja - 1985. Ja (s leve strane) i komšija pored očevog 315. Kupljen nov 1983 u Tehnounionu, Ljubljana. Živeli smo u Crnoj Gori. Išlo se u predstavništvo Tehnouniona u Beogradu da se uplati, a preuzimanje vozila u Ljubljani.
Pitao sam oca koliko je koštalo auto, i zanimljivo je da je tada carina bila 100%. Platiš cenu auta u devizama + još toliko u dinarima za uvozne dažbine.

Offline davx

• Oldschool rookie
« Odgovori #299 : 02 Rujna, 2013, 10:49:24 »
zanimljiv je ovaj VOLVO 144, cini mi se da je srebrna boja, sjecam ih se dosta iz Jugoslavije , ali nikad nisam vidio srebrnog, a i ovaj znak na maski mi je uvek bil enigma, valda oznaka motorizacije ...  :wink2:
Stari kupio Volva 1974. na licitaciji na carini u Rijeci. Volvo je bio slupan (bio završio na krovu) pa ga je stari sam samcat sredio. Inače, bio je u vlasništvu nekog talijanskog lovca koji ga se, nakon što ga je slupao, odrekao. Bilo ih je dosta srebrne boje po Italiji.
Oznaka na maski je B20, oznaka motora. Ovaj je imao 2000 kubika, 75KS sa jednim SU HS6 karburatorom. Bila je i verzija 144s (1,8 i 2,0 motori) sa duplim SU ili Zenith-Stromberg karburatorima.
Pa, u ime starih dana, nabavio si ja obje verzije: 144s iz '68. i 144 iz '69. i čekaju restauraciju  ;D
Ovaj je Volvo 1970. godište , zadnja serija sa takvom maskom.
« Zadnja izmjena: 02 Rujna, 2013, 10:54:48 davx »