Autor Tema: moment kljuc (koji raspon sile)?  (Posjeta: 4567 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline unknown_H

• Senior member
moment kljuc (koji raspon sile)?
« : 29 Siječnja, 2011, 14:23:29 »
evo doslo vrjeme da napokon uzmem posteni moment kljuc jer mi je pun  k.... stalno vise trckarat i posudjivat okolo i zicat svako malo  kad zatreba,pa je odluka pala na kupnju toptulovog,e sad nastaje dilema  kojeg uzet s obzirom na doljnje i gornje granice sile jer ima manji koji  je 10-80Nm i veci 40-210Nm  

ja sve nekako racunam da bi ovaj manji bio sasvim dovoljan,jer se  uglavnom sarafi po autima,a dosta toga je stegnuto i na manje od 4kgm pa  onda ovaj veci kljuc i nece bas imat efekta  a bas sam malo prolistao i manual pa vidio da je recimo na B seriji hondinoj (kakvu trenutno imam) sve  uglavnom ispod 8 kgm,zamasnjak je na nekih 12kgm i glavcine su oko 12,al su to jedni  od rjedjih sarafa na preko 10kgm

koja su vasa misljenja odnosno kakve vi moment kljuceve imate?

Offline Chaser

• Antique Member
    • psychobrothers garage
« Odgovori #1 : 29 Siječnja, 2011, 17:19:57 »
meni osobno za slagat mašinu treba od 10-100 Nm za konzole, zamašnjak.... a za ostatak auta mi dobro dođe od 40-210Nm.

Najbolje je imat oba, ali puno više koristim ovaj veći ključ...

Offline coverdale

« Odgovori #2 : 29 Siječnja, 2011, 17:23:11 »
Mislim da će ti za auto trebati jači ključ (baš zbog ovih vijaka koje si spomenuo) ali mi se privlačnim učinio uniorov ključ od 5 pa mislim do nekih 110 Nm ..je da je čudan raspon ali mi se proizvođač čini dovoljno dobrim ..Inače kupio ga je jedan frend kod Cometa u Novom marofu i platio oko  650 kn.. Ako neko zna za povoljniji ključ od 5 do cca 40 Nm ili sl. neka napiše jer i mene zanima jer mi treba za radove na motoru... Inače koristim nekog divljaka 35-120 Nm , i mislim da ne laže previše u usporedbi sa  gedore rahsolom s posla ..

Offline unknown_H

• Senior member
« Odgovori #3 : 29 Siječnja, 2011, 17:33:40 »
pa u planu je jednog dana imat cijeli onaj ormar od toptula  :D

u ovom trenutku mogu kupit samo jedan radi love i vjerovatno ce bit manji iako bi radje ovog veceg al me muci sto cu sa velikim kad moram stezat ove sarafe recimo po gornjem dijelu glave sto sada radim a sve je to 1-4kgm a on je tu beskoristan :(

Offline ledeni09

« Odgovori #4 : 29 Siječnja, 2011, 17:58:26 »
Jedno iskustvo sto ja imam radeci oko mehanike i ostalih stvari bolje ti je uzet dva kljuca jedan od 20 do 150Nm i drugi uzmes do 300Nm (al smatram da ti tako velik nece trebat ako budes samo aute radio).Al opet bolje da se nađe,razlog ovog sto ti pisem je taj zato sto veci moment kljucevi nisu precizni na malim mjerama zatezanja.To nemora znacit da su neispravni.A opet je na tebi sve ovisi koliko ga koristiš.Ovo govorim iz iskustva i nemora se nitko slozit samnom.I jos samo zadnja stvar ako kupis kljuc koji kosta puno novaca (npr Hazet,Gedorin ili Forchov) nemoj ga posuđivat okolo jel ima majstora koji zaborave ga raspustit odnosno nulirat pa ostane tako i padne im na pod oslabi opruga i mozes ga bacit skoro.
Popravak vilicara motornih i elektricnih,paletara kao i hidraulike i lpg sistema..tel:098/926-3694

Offline unknown_H

• Senior member
« Odgovori #5 : 31 Siječnja, 2011, 13:05:59 »
tnx na informacijama,odluka je pala na jedan treci model isto toptulov 19-110Nm
ovaj veliki mi je za sada nepotreban jer ne sarafim nista bas sto trazi preko 100Nm,a onog od 10-80 nemaju vise u ponudi,sad je najmanji model 6-30Nm a to je stvarno za sitnice tako da je ovaj "srednji" bio najbolja opcija.....

inace ako kog zanima cijena je 513kn za onog velikog 40-210Nm (za ove ostale nisam popamtio vise)
i dozivotna garancija na toptulov alat eto tolko o kvaliteit :)

Offline DS71

• Antique Member
« Odgovori #6 : 31 Siječnja, 2011, 13:16:50 »
pa feljuge se ti več zatežeju više od 10 kila ;)
..THERE WILL NEVER BE ANYTHING LIKE THEM AGAIN...the NOISE...the SPEED...the POWER...the GROUP B...

Offline Gear

• Počasni član
  • Antique Member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: VW Bug & Bus
« Odgovori #7 : 31 Siječnja, 2011, 15:34:56 »
za sve sto je bitno, trebat ce ti ovaj manji do 100Nm,   stvari kao zamasnjak, glavcine, alu. kotaci, itd  mozes stegnut i bez moment kljuca, glavno da imas osjecaja da ih stegnes dovoljno jako.

Offline unknown_H

• Senior member
« Odgovori #8 : 31 Siječnja, 2011, 16:16:18 »
Citat: Gear;213307
za sve sto je bitno, trebat ce ti ovaj manji do 100Nm,   stvari kao zamasnjak, glavcine, alu. kotaci, itd  mozes stegnut i bez moment kljuca, glavno da imas osjecaja da ih stegnes dovoljno jako.

da to i je bio razlog odabira manjeg ovog,iako cak i lugnutsi koje imam za alufelge se stezu na 100Nm,a sad zamasnjak i glavcine to su vec pravi komadi sarafa koji se daju stezat,al recimo po glavi neke manje kakvih ima ic ono odoka sto se kaze zatezat nije bas nikako pametno,vidio sam x puta do sada kako je ekipa to popucala od pretezanja pa onda sranja sa vadjenjem toga itd

iako kad se opet skupi koja kuna vrlo vjerovatno ce se kupit i veci taj moment kljuc i jos neke stvarcice od ovog profi alata koje se koriste,iako i sad vec ima brdo toga jos sto je stari nabavljao davnijih dana dok je on sarafio po motorima i autima :)
« Zadnja izmjena: 31 Siječnja, 2011, 16:18:51 unknown_H »