Autor Tema: pocinčavanje šasije da ili ne?!  (Posjeta: 18661 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline petak

pocinčavanje šasije da ili ne?!
« Odgovori #15 : 28 Veljače, 2011, 12:51:36 »
Citat: deda;220440
O kakvim to šasijama pričate,koji su to auti,Spačeki,Warbrurzi,ili neki od prije II s.r.,ili kamionima?
Ja konkretno razgovaram o šasiji od Renaulta 4.
Lim od kojeg je napravljena nije deblji od 1mm.
Sve skupa šasija nema preko 100kg.
Sam ju nosam na ramenu po garaži

Evo i primjer kako je to netko odradio, ali neznam da li je u pitanju vruće cinčanje ili neki drugi postupak.
Neznam ni gdje je rađeno. neznam ništa samo imam sliku
« Zadnja izmjena: 28 Veljače, 2011, 12:59:13 petak »
R5 GTE 1.7i 69kW C409 F3N-702 JB3-033   R4 GTL 1.1  25kW 1128 688D7/12   Laguna II 1.6 16V 79kW KG0A K4M-710 JH3-005   Espace IV 2.0 dci 127kW JK03 M9R-760 PK4-005   NO LOGO je najpoželjniji logo jer sugerira da prave vrijednosti prepoznaju samo oni najupučeniji

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #16 : 28 Veljače, 2011, 12:57:00 »
Aha,sad kužim,ali zašto se zamarati time,ako je ova originalna izdržala ofarbana toliko dugo.Pa nećeš valjda auto imati još 100 godina,a što sa svim ostalim dijelovima,onda?

Offline petak

« Odgovori #17 : 28 Veljače, 2011, 13:02:26 »
Citat: deda;220444
Aha,sad kužim,ali zašto se zamarati time,ako je ova originalna izdržala ofarbana toliko dugo.Pa nećeš valjda auto imati još 100 godina,a što sa svim ostalim dijelovima,onda?

Uopće se ne zamaram!

Ali ispitujem mogućnosti.

Ako je postupak izvediv i ne skup zašto ne.

Ostali dijelovi su potrošna roba.

Nego Deda: kako to radi ekipa sa spačekima? Da li radi uopće?
R5 GTE 1.7i 69kW C409 F3N-702 JB3-033   R4 GTL 1.1  25kW 1128 688D7/12   Laguna II 1.6 16V 79kW KG0A K4M-710 JH3-005   Espace IV 2.0 dci 127kW JK03 M9R-760 PK4-005   NO LOGO je najpoželjniji logo jer sugerira da prave vrijednosti prepoznaju samo oni najupučeniji

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #18 : 28 Veljače, 2011, 13:14:32 »
Staru šasiju,ili karoseriju je nemoguće očistiti do golog lima,ne postoji naćin,odnosno postoji,ako se uroni u neku kemikaliju koja će odljepiti svu moguću hrđu,smolu,masnoću i farbu,a i onda je nemoguće znati jer je baš sve očišćeno u šupljinama,a dovoljno je samo da nešto ostane i sva ona površinska zaštita gubi smisao.Šasije od A serije  Citroena se ne mogu pocinčati isto kao bilo što drugo staro,ima za kupiti nova šasija koja je pocinčana,a to je druga stvar.A po meni je apsurdno kupovati pocinčanu šasiju,kada su ove farbane uz tehnologiju kilave zaštite od prije 50 godina toliko izdržale.A koliko tek onda mogu izdržati sa današnjom tehnologijom zaštite.To je isto kao kada staviš al felge,što time dobiješ,osim šminke,baš ništa,osim što daš više love.

Offline petak

« Odgovori #19 : 28 Veljače, 2011, 13:41:29 »
Citat: deda;220448
Staru šasiju,ili karoseriju je nemoguće očistiti do golog lima,ne postoji naćin,odnosno postoji,ako se uroni u neku kemikaliju koja će odljepiti svu moguću hrđu,smolu,masnoću i farbu,a i onda je nemoguće znati jer je baš sve očišćeno u šupljinama,a dovoljno je samo da nešto ostane i sva ona površinska zaštita gubi smisao.Šasije od A serije  Citroena se ne mogu pocinčati isto kao bilo što drugo staro,ima za kupiti nova šasija koja je pocinčana,a to je druga stvar.A po meni je apsurdno kupovati pocinčanu šasiju,kada su ove farbane uz tehnologiju kilave zaštite od prije 50 godina toliko izdržale.A koliko tek onda mogu izdržati sa današnjom tehnologijom zaštite.To je isto kao kada staviš al felge,što time dobiješ,osim šminke,baš ništa,osim što daš više love.

Jasna mi je tvoja usporedba ali htio bih ispitati tumogučnost. Mislim da se za malo novaca (cca 400kn bi koštalo cinčanje šasije od R4) dobije daleko bolja zatita.
Naravno ako postupak zahtjeva neke druge stvari na koje ja nemogu utjecati onda se to neće odraditi.

Za sad se samo raspitujem i želja mi je dobiti kvalitetnu i točnu informaciju

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #20 : 28 Veljače, 2011, 14:00:14 »
Evo na onim slikama o restauraciji onog BMWa,se nigdje ni ne spominje cinčanje,ima daleko boljih i jednostavnijih naćina zaštite od cinčanja.

Offline dejanR

« Odgovori #21 : 28 Veljače, 2011, 14:42:42 »
Ja sam dosta razmišlajo o cinčanju, i moji su zaključci ovakvi:

Samo vruće cinčanje daje trajnu zaštitu od hrđe, a postupak nije primjenjiv na karoseriju ili šasiju automobila. Čuo iz više izvora i od različitih majstora koji se bave cinčanjem.

Ja sam deltu radio tako da sam je pjeskario, nakon toga otvorio sve šupljine koje sam mogao (pragovi) ponovno pjeskario, dobro zaštitio dvokomponentnim epoksi temeljem i naravno dobro nafilao voskom sve šupljine.

Ja sam sačmario, cinčao i plastificirao samo manje djelove tipa ramena, glavčine i drugo.

Kod BMW-a, nakon rastavljanja, stavljam ga na roštilj, učvrstim šasiju, otvaram sve šupljine (pragove, mulde...) i onda ide kompletno pjeskarenje pa zaštita.

Offline Bartol

• Senior member
« Odgovori #22 : 28 Veljače, 2011, 16:37:25 »
Citat: veky;220425
Ja bi šasiju odnesao na vruće cinčanje i ja mislim da se ništa neće savinuti, jer da je tako onda bi svi brodski traileri bili spigani ko banane, i još 100 sitnica.
Galvansko cinčanje to je ukrasni sloj a ne baš neka zaštita od vremenskih uvjeta.
Galvansko cinčanje mi je za šerafe u kokpitu i unutrašnjosti auta.
JA bi SEBI dao pocinćati i limenu šasiju.

bez ljutnje. ali dali si ti ikad nesto vece vruce cincao??

ja se bavim kovanim ogradama cca 10 god, zadnjih 5 god ih vruce cincamo...i znaju se vratit tako smotane da covijek nebi vjerovo da temperatura to radi, tako da vruce cincanje zaboravi ;)

i galvanizacija nije ukras, vec zastita, ali puno tanja ( nekoliko puta) od vruceg c.
..:: Bravarija Bartoniček ::..

izradujemo od željeza sve sto si mozete zamisliti...
posjetite nas sa povjerenjem

www.bartonicek.hr

Offline pepo

• Antique Member
« Odgovori #23 : 28 Veljače, 2011, 17:01:26 »
negdje u okolici Križevaca firma pocincava sve sto stane u kadu od 3m..Tu jedino dolazi u obzir mini ili fičo :-))
Life is to short to drive a new car.

Offline Boxer

• Administrator
  • Antique Member
  • Spol: Muški
    • http://alfa-corse.com
  • Vozilo:: Ponovo Alfa Romeo Sprint QV
« Odgovori #24 : 28 Veljače, 2011, 18:02:12 »
U Sv. Heleni imate cinčaonu Helena, ja sam htio njima dati sprinta na cinčanje pa su me odgovorili jer su radili za probu par puta to i svaki put je šasija bila za otpad
Hrđa bez granica

Offline Boxer

• Administrator
  • Antique Member
« Odgovori #25 : 28 Veljače, 2011, 18:03:27 »
Citat: pepo;220507
negdje u okolici Križevaca firma pocincava sve sto stane u kadu od 3m..Tu jedino dolazi u obzir mini ili fičo :-))

U Križevcima rade galvanizaciju:palac:uz bakrenje niklanje i slične djelatnosti i rade odličan posao:palac:

http://www.galvanizacija.com/
Hrđa bez granica

Offline MantaFan

« Odgovori #26 : 28 Veljače, 2011, 19:14:52 »
Procitaj prije sta pise pod napomenom....:)
HEAVEN IS A PLACE ON EARTH

Offline Boxer

• Administrator
  • Antique Member
« Odgovori #27 : 28 Veljače, 2011, 20:13:29 »
Napomena im ne stoji, radili su i manje stvari recimo branike i tak dalje...
Hrđa bez granica

sedmica

• Gost
« Odgovori #28 : 01 Ožujka, 2011, 22:20:58 »
Trenutno NEMA bolje zaštite od cinčanja,pa može pričat ko šta hoće.
Naravno ako se to dobro odradi,al tu i nastaju problemi.
Kod nas nema mogućnosti kvalitetno cinčat šasiju/karoseriju upravo zbog spomenutih šupljina.
Jedino kiselina (i to više vrsta kiselina tijekom postupka pripreme metala za cinčanje)to može odradit,odlično i brzo očistit,a kod nas toga nema.

Nemogu se otvarat grede,pragovi i druge šupljine i čistit vosak i boja,pogotovo na spojevima gdje su spojena kod nekih auta i do 7 limova jedan preko drugog,pa onda ponovo varit i krpat,to uzima previše vremena jer se goli lim mora činčat u ROKU OD 3h ili kreće korozija i ajmo ispočetka.
Razne kiseline uklone i hrđu i boju i masnoću,te se zavuku svugdje u spojeve limova gdje ništa osim nje nemože očistit do lima.

U postupku ima i kiselina u koju se uroni predmet,te ona na predmetu stvori podlogu na koju cink hvata.-znači opet kiselina je bitna.

Znači bez kiseline >>NEMA<< ni kvalitetnog cinčanja.

Što se tiče vrućeg cinčanja,slobodno nek proba ko misli da može,al to će bit zadnje što su napravili na tom autu!!
Čak i neke konstrukcije i cijevaste šasije maloserijskih auta se tijekom vrućeg cinčanja izvitopere za par milimetara,a kamo li lim od 1mm ili 0.8mm.

A hladno cinčanje nije samo ukras već kvalitetnija zaštita od bilo koje boje na svijetu.I debljina može varirati sa obzirom na želju (al nevalja predebelo)
Pod cink se ne "zavlači" hrđa kao pod svaku boju,i postoji više postupaka pri cinčanju-na neke dijelove ide i zaštita da se ne ošteti cink (žućkasto zlatna boja na krajnjem proizvodu)
Također cink je temperaturno otporan preko 300 celzija,i otporan na 90% kiselina i tekućina,lužina.

Npr. golf 4,komplet cinčan,i od 1998 pa do danas nema niti naznaka hrđe,a i ako ima na tom mjestu je mehaničkim putem oštećen cink ili se radi o popravku auta iza prometne.
A ti tvornički miksovi cinka su znanstvena fantastika i pitaj boga šta je tu sve umješano,jer oni u pogonima sigurno ne koriste običan cink što se cinčaju ograde sa njim.

Problemi nakon cinčanja je da se moraju uzimati posebne temeljne boje i premazivati cijelu karoseriju,ili tamo gdje se misli lakirati,jer inače lak filer i 80% gitova ne ostaju na cinku.

Sve u svemu-skupo,komplicirano,neizvedivo,ne kvalitetno(bar kod nas).
Boja je tvoje rješenje. Jedino ako se ne preseliš u USA,jer tamo ima sve šta ti duša poželi u vezi tvog pitanja.
:gosp: