ARAN je skracenica tvornice Aleksandar Rankovic iz Rijeke. Da li je to bilo u sklopu Torpeda ili zasebni pogon morat ce pojasniti netko bolje potkovan.
btw, i kod nas jos pile drva sa tim motorima :)
He he he... ;) Torpedo - moj ponos i dika... :to:Puno ljudi ne shvaca i ne zna koliki je utjecaj na povijest, ne samo ovoga kraja,
nego na covjecanstvo uopce :sok: :sok: imala tvornica Torpedo Rijeka. I ne, nije ovo neko pretenciozno naklapanje.
Nazalost - zbog nekih drugih obaveza ne stignem sjesti i napisati malo o nekim stvarima vezanim za Torpedo. A vjerujte - ima se sta reci. :to:
Sto se tice ovog ARAN motora te je li bio zaseban pogon ili ne...
Nakon rata, nakon obnove tvornice i proizvodnje tvornica je nosila naziv ''jadran''. Nedugo nakon toga, doslovce dve-tri godine poslije rata su poceli sa proizvodnjom vlastitog diesel motora (neko ce reci da je to po licenci...) - to je ono klopotavo cudo koje ide tuf-tuf-tuf jos dan danas po Jadranu, po Savi i po Dunavu... Pocetkom pedesetih, i to bas tocno 1950. godine ako se ne varam - tvornica mijenja ime u ''Tvornica motora Aleksandar rankovic'' ili ''Poduzece Aleksandar Rankovic'' (nisam bas ziher, a necu sad Googlati - pricam ono sto znam, onako - sad i u ovom trenu) i pod tim imenom se rade motri ARAN tamo negdje do '52.-53.-'54. Tada se opet mjenja ime tvornice u Torpedo kojeg nosi sve do devedesetih kada sva ta prica zavrsava kako zavrsava i - sve prekriva prasina i zaborav.
Inace - prica o Torpedu, kao tvornici te prica o samom torpedu kao oruzju mi je oduvijek bila interesantna. Tek kad sam malo ozbiljnije to poceo proucavati shvatio sam u biti kolika je vaznost i uloga te tvornice (namjerno ne spominjem samo naziv ''Torpedo'') bila.
Dovoljno je reci da se radilo o vrhunskoj, mozda tada i najrazvijenijoj tehnologiji u svijetu, da su se, definitivno bez premca, proizvodili tehnicki najingeniozniji proizvodi toga doba. To je, vjerovali ili ne, kao da se danas spoji izrada spaceshutla i onog Bog-te-pitaj-cemu-sluzi-osim-sto-se-ljudi-boje-da-ne-eksplodira-svjet-kakvog-danas-znamo ubrzivaca cestica u Švicarskoj.
Takoder je potrebno naglasiti da u ono vrijeme nije bilo kineskih elektronickih komponenti uopce, a kamoli - jeftinih kineskih komponenti.

Takoder, gospodo draga... Prepoznajete li ovaj motor na slici?

To je The ''onaj'' prvi diesel motor sto ga je napravio Rudolph Diesel. Ovaj je izlozen u Tehnickom muzeju u Muenchenu. Prvi prototipovi nisu bili uspjesni jer im cilindar nije izdrzavao naprezanja te se cak razmisljalo o izradi manjeg motora jer, eto - ne moze se i gotovo. Tada je odluceno da se izlije novi cilindar u tada najmodernijoj ljevaonici sa najrazvijenijom tehnologijom kako samog lijevanja - tako i strojne obrade. Pa ko ide - ide... A ako ne ide - onda se ne moze. To se napravilo upravu u ''Torpedu'' - odnosno ne znam kako se tada to tocno zvalo jer su mijenjali ime tvornice vise puta nego sto se na televiziji pojavljivivao bracni par Gotovac.