Autor Tema: malo povijesti EX YU autoindustrija - cakule  (Posjeta: 105342 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Online krntija

malo povijesti EX YU autoindustrija - cakule
« Odgovori #165 : 02 Lipnja, 2012, 22:20:17 »
:vecernji: Moram jos nadopunit povjest Ficinog kombija u Jugoslaviji! :sok: Sad cete se svi zacudit, ali bili su planovi , tamo kraj 60-tih da se u Zagrebu rade Zastave 750 T , i to u Dubravi u halama TAZ-a . To je informacija iz prve ruke jer sam imao i originalne nacrte u rukama, s njima sam suradjivao u 90-tima i malo kopao po arhivima! Valda je politika presudila da proizvodnja kombija ode u Sombor!!  A naisao sam tamo i na projekte o sklapanju MOTO-GUZZI-ja! Isto ostalo samo na papiru!:(
++++ PRODAJEM TVORNICKE PROSPEKTE ZA SVE MARKE AUTOMOBILA kao i KATALOGE GODISNJAKE ; POGLEDATI U Ponuda/Potraznja http://oldschoolhr.com.hr/forum/index.php?topic=15429.825

SCARY

• Gost
« Odgovori #166 : 02 Lipnja, 2012, 22:27:23 »
interesantan podatak...
da, kad su direktivom sredili tmz, onda su nekaj morali ponuditi kao kompenzaciju - koja, normalno, nije realizirana...

Offline zoranR

• Antique Member
« Odgovori #167 : 03 Lipnja, 2012, 19:46:34 »
Kad me drug u plavom lizalicom zaustavi i među ostalim šablon pitanjima sumnjičavo priupita;Jeli vam kompletna prva pomoć?Ja slavodobitno otvorim ovo;

da nema zajeba,datum na zavoju iz 1974.S ovim previjam samo susjede.Omiljene:D
low & slow...

Offline igor136

« Odgovori #168 : 03 Lipnja, 2012, 22:00:38 »
Citat: zoranR;320918
S ovim previjam samo susjede.Omiljene:D
Zorane, skroz si popizdija:D
1-2-4-5-3                             [   ]==0000==[   ]

Offline zoranR

• Antique Member
« Odgovori #169 : 04 Lipnja, 2012, 07:15:27 »
To je već povijest:D
low & slow...

Offline starodobni

• Oldschool member
još malo auto-industrije
« Odgovori #170 : 04 Lipnja, 2012, 13:26:30 »
Čini mi se da nitko nije spomenio "Silu-Rapid", do pretvorbe vrlo uspješnu tvornicu u Zagrebu koja je radila dijelove za Yu program ali i za izvoz.

U Osijeku je "Analit" proizvodio plastične posudice za ulje za Zastavin program, danas je od prozvodnje ostao samo simbolični asortiman plastične buradi.
 U Belom Manastiru je postojao pogon IMVa, ne znam što su tada radili ali danas je na tom mjestu pogon "Starco" (ili "Starko").Nisam siguran da li rade felge ili strojeve za gumarsku ind. (auto-gume), nešto od toga se radi i u Belišću, u pogonu koji je bio dio kombinata Belišće provjeriti ću pa dopuniti informaciju

Offline starodobni

• Oldschool member
« Odgovori #171 : 04 Lipnja, 2012, 13:41:21 »
Krajem sedamdesetih u osječkom "Standard"-u htjeli su uspješnu suradnju sa "Hondom" osim u proizvodnji 4taktnih motora za strojeve proširiti i na montažu motocikala, mislim da su u planu bili CB 250 i CB 400, navodno da političari nisu dali zeleno svijetlo.
"Dalit" Daruvar je prije rata dio asortimana radio za auto-industriju a mislim da nitko nije spomenio ni"Tvornicu autodijelova" (TAD) Bjelovar.
U Srbiji "Prva Petoletka" Trstenik i danas proizvodi dijelove za hidrauliku i pneumatiku na vozilima.
Nisam siguran je li spomenuto "Borovo" radilo je klinasto remenje i gume za privredni program.

Offline romyo

« Odgovori #172 : 04 Lipnja, 2012, 14:17:14 »
Tako je, Starodobni.... :gosp:
Kolko nam je toga promaknulo....
Vrijeme radi svoje, činjenica.

Sjetio si me sad Honda motokultivatora iz naše Slavonije.
Ili sam ja to nešto pomiješao ?

Kako stoje stvari sa "Tomo Vinković" firmom ?

Offline MarxRi

• Antique Member
« Odgovori #173 : 04 Lipnja, 2012, 14:17:31 »
Lista tvornica i njihovih proizvoda se malo po malo dopunjava.  Bilo bi lijepo moci na kraju posloziti sve to u jednu preglednu tabelu kako bi bilo preglednije onima koji nisu toliko upuceni.
SUTO BAGNA\' - SEMPRE TACA\' - NEVE IAZO  - STESO CAZO

Offline goran16v

« Odgovori #174 : 04 Lipnja, 2012, 14:46:46 »
Da, da Honda MIO Standard Osjek, iz zaborava izronila davno zaboravljena reklama...

Offline gundevaj

• Senior member
« Odgovori #175 : 04 Lipnja, 2012, 15:07:46 »
bilo je priće o IMVu, evo nešto sa dva rezervara... poz..!

« Zadnja izmjena: 04 Lipnja, 2012, 15:10:39 gundevaj »

Offline starodobni

• Oldschool member
« Odgovori #176 : 04 Lipnja, 2012, 15:55:08 »
Ima dva rezervoara jer ima(o je) benzinski motor a grijanje mu je webastom na naftu.
Tomo Vinković je privatiziran i dosta dobro radi pod nekakvim njemačkim imenom (ali mislim da je vlasnik domaći čovjek), Standard je sada MIO Osijek i mislim da više sastavlja a manje proizvodi.
Netko je prije spomenio FAP "Dubrava". Sjećam se TAZovih buseva "Dubrava" sa FAPovim motorima, da sjećam, i vozio sam se njima. Mislim da FAP nije imao svoj model toga naziva ali provjeriti ću.
Da, radilo se nekada puno više ali... FAP 1620 ("glumac") plaćao se 100% avansno a čekao min. 2 godine, o dodatnoj opremi moglo se samo sanjati...Vjerovali ili ne ,80-ih se prodavao model Z-101 SNO ("sedala na obaranje",dodatna oprema), opravdanje za poskupljenje jednog od "101" bilo je uvođenje "posebnih poklopaca točkova za manji otpor vazduha.." a poznanik je zalio somborski asvalt sa 20ak litara regulara 86/88 jer na potuno novom kombiju Z-AK 435 nije bilo cijevi između otvora za utakanje i rezervoara...auti su isporučivani uz 3,4 mjeseca čekanja...ako ste imali debelu vezu ili nekoga potplatili...ali ni tada niste dobili željenu boju...aute iz uvoza ste mogli platiti samo u devizama (plus bar još toliko davanja u din.) koje nigdje niste mogli legalno kupiti..a bilo je i bonova i "par-nepar"..dobra stara vremena

Offline goran16v

« Odgovori #177 : 04 Lipnja, 2012, 18:28:20 »
Jao, jao, kakvi se detalji izvlace... Par - ne par, poslije toga Milka Planinc i stabilizacija, pa gorivo na bonove. Mater kupuje '83 godine Z 55 GTL, sjecam se da je bilo petljavine oko kupovine za devize da bi se sto prije doslo do auta. Mater i vozac od oca isli zajedno da sa lagera izaberu jednog koji ima najmanje felera. Mater zamisljala teget plavog sa 5 vrata, a vratila se sa smedjim sa 3 vr. Iako su se trudili da pronadju najboljeg na osovm se ispostavilo da su oba desna sjedala i da su metalne karambolke bile bez zastite pa su za 3 mjeseca korodirale. U Sarajevu bila nestasica Proba pa je auto kuci dovezen sa slovenskim Preizkusenje (nisam siguran da li se tacno tako kaze), kako zasto - pojma nemam. Tih dana je kruzila urbana legenda da su ljudi dobivali stojadine se nezarafljenim vratima i ceduljucom u pretincu "Kakva meni plata - takva tebi vrata".

Offline romyo

« Odgovori #178 : 04 Lipnja, 2012, 18:34:05 »
Preizkušnja ... Na Slovenski PROBA .

Lukava ekipa iz mog kraja, a često o tome mlatimo praznu slamu u mom kafiću di kafenišemo,
išla bi u Kragujevac po auto. Na vlak pa čiri čiri...
I tamo su izabirali aute sa velikog lagera. Naravno nakon uplate.
Em što je puno veći izbor robe, em one nedostatke bi odmah dobili na izlazu iz tog lagera,
I na vlak zajedno sa autom i za Zagreb, pa dalje Rijeka....

U konačnici, prolazili bi dosta jeftinije.

Offline goran16v

« Odgovori #179 : 04 Lipnja, 2012, 18:46:44 »
Kad se tek pojavio u Sarajevu (a gdje bi drugo) Golfa 2 su zbog oblika zadnjeg dijela prozvali "Guzonja".
Ispred kapije TAS-a, gdje bila i tvornica i lager, je bio cuveni restoran Golf (koji i danas postoji), u kojem su se obavezno zaljevali tek  kupljeni Golfovi.
Navodno su radnici TAS-a hapali skupe i velike djelove iz tvornice tako sto su ih (ne pitajte me kako i kako upakovane) potokom koji je prolazio kroz krug fabrike spustali izvan ograde.
Zastavu, odnosno Fiata 125p su osim "Pezejac", ljudi zvali "Poljak" ili jednostavno " 125 Pe" ili samo "Pe"
TAM-ovi 4500 i 5000 su naravno bili Dajcevi