Autor Tema: malo povijesti EX YU autoindustrija - cakule  (Posjeta: 105339 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline AlfaZD

malo povijesti EX YU autoindustrija - cakule
« Odgovori #180 : 05 Lipnja, 2012, 00:12:11 »
Citat: starodobni;321013
Čini mi se da nitko nije spomenio "Silu-Rapid", do pretvorbe vrlo uspješnu tvornicu u Zagrebu koja je radila dijelove za Yu program ali i za izvoz.

U Osijeku je "Analit" proizvodio plastične posudice za ulje za Zastavin program, danas je od prozvodnje ostao samo simbolični asortiman plastične buradi.
 U Belom Manastiru je postojao pogon IMVa, ne znam što su tada radili ali danas je na tom mjestu pogon "Starco" (ili "Starko").Nisam siguran da li rade felge ili strojeve za gumarsku ind. (auto-gume), nešto od toga se radi i u Belišću, u pogonu koji je bio dio kombinata Belišće provjeriti ću pa dopuniti informaciju

od '84te imam masivnu hidrauličnu radioničku dizalicu na 4 kola, deklarirane nosivosti 2 tone, a s njom sam kao od šale podizao puno teže terete (npr. brodove i kioske pri utovaru na sklopive prikolice), proizvedenu u IMV-ovom pogonu Beli Manastir. sad je u mirovini, crkla joj je pumpa pred par godina. nakon 20+ godina rada. mogu sutra i sliku nabaciti. a koliko se sjećam, tamo su proizvodili i osovine za kombije.  

Citat: romyo;321019
Tako je, Starodobni.... :gosp:
Kolko nam je toga promaknulo....
Vrijeme radi svoje, činjenica.
...........
Kako stoje stvari sa "Tomo Vinković" firmom ?

od Tome Vinkovića su nastale 2 tvornice, Prima Tvornica Traktora (i namještaja), koja se na netu da naći po namještaju......
i Tvornica Traktora Hittner:   http://hittner.hr/

ipak, obje rade.
Alfe u srcu, Alfe u garazi, u Alfi na cesti

Offline MarxRi

• Antique Member
« Odgovori #181 : 06 Lipnja, 2012, 21:19:25 »
Sta znate o TAS-u i o njihovoj aferi sa VW-om ? Kako se ta ljubav rodila i razvijala ?
SUTO BAGNA\' - SEMPRE TACA\' - NEVE IAZO  - STESO CAZO

Offline goran16v

« Odgovori #182 : 07 Lipnja, 2012, 17:04:32 »
Citat: MarxRi;321579
Sta znate o TAS-u i o njihovoj aferi sa VW-om ? Kako se ta ljubav rodila i razvijala ?

UNIS-ova (Udruzena Namjenska Industrija Sarajevo) fabrika PRETIS (Preduzece Tito Sarajevo) jer 1963. sa NSU-om potpisala ugovor o proizvodnji motocikala NSU - Pretis, a kasnije u NSU Prinza do 1969. kada NSU prelazi u vlanistvu VW grupe i kada UNIS PRETIS postaje glavni uvoznik VW-a za Yu. 1970. godine VW koncern i UNIS stvaraju zajednicko preduzece UNIS TAS (Tvornica Automobila Sarajevo) sa vlasnickim udjelom 49% VW - 51%1 UNIS.

Kad smo vec kod TAS-a, evo interesantan podatak koji mozda mnogi ne znaju:
Prva generacija VW Caddy pod tim imenom je zapravo bio autenticni bosanski proizvod TAS-a. 1978. godine VW za Ameriku je zbog potreba lansirao pick-up verziju Golfa Mk1 pod nazivom Rabbit Pick up koji se u Pensilvaniji proizvodio od 1979 do 1982. godine i koji po tim imenom se nije prodavao u Europi. Ime VW Caddy se pojavilo prvi put u Europi 1982. godine kad zapocinje njegova proizvodnja u TAS-u i traje do sve do rata 1992. godine u toku koje se izvozi na sva eurposka trzista. Prakticno svaki VW Caddy prve generacije tj na platformi Golfa 1 je bio Made in TAS Sarajevo - BiH1

Offline ivor

• Oldschool member
« Odgovori #183 : 08 Lipnja, 2012, 13:50:22 »
Odlična i zanimljiva tema. Možda nije toliko poznato, ali Đuro Đaković je imao u Županji tvornicu kombajna od 1982. godine, a koristili su Deuzt-Fahr-ovu tehnologiju. Tvornicu je od ĐĐ 2005. godine kupila grupacija Same Deutz-Fahr (SDF), pa danas proizvode kombajne pod njihovim imenom.

Više:
http://www.samedeutz-fahr.com/croazia/hr-HR/deutzhr.html
http://www.agrozemlja.net/ratarstvo/mehanizacija/zupanja-centar-proizvodnje-kombajna/
http://www.deutz-fahr.com/germany/de-DE/entwicklung_und_fertigungde.html

alan

• Gost
« Odgovori #184 : 24 Lipnja, 2012, 20:19:01 »
Meba Zagreb- pumpe za točenje goriva 1956!!!!!

Danas vjerojatno nitko nebi mogao napraviti ni šlauh za istakanje

Motocikl SEVER 8, mada ih je napravljeno samo 22 komada, al su iz Zagreba.  http://lin12.mojsite.com/~motopuls/images/stories/TESTOVI/T086/086PO_Sever_ZG-80.pdf

Ajd barem danas babe izlažu na trgu pekmeze i ajvare domaće proizvodnje:njam:, naravno od mađarskih šljiva i makedonskih paprika
« Zadnja izmjena: 24 Lipnja, 2012, 20:25:28 alan »

Online krntija

« Odgovori #185 : 24 Lipnja, 2012, 20:38:22 »
:sok: Nisam ni znao da netko ima ove prekrasne pumpe! Malo sam ih potrazio i gle cuda; umjesto da ih netko ima u Zagrebu, ili bar Tehnicki muzej; imaju ih nasi prijatelji u Beogradu, cak i jedan prijeratni model, proizveden u Zagrebu!!!!!:rofl:

http://www.automuseumbgd.com/muzej_automobila/gledaj.php
++++ PRODAJEM TVORNICKE PROSPEKTE ZA SVE MARKE AUTOMOBILA kao i KATALOGE GODISNJAKE ; POGLEDATI U Ponuda/Potraznja http://oldschoolhr.com.hr/forum/index.php?topic=15429.825

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #186 : 24 Lipnja, 2012, 21:50:33 »
Nama ništa ne treba radit,neki dan sam ćuo da jedan veliki proizvođač šampinjona i glavni snabdjevač Konzuma odavno više ne uzgaja gljive na svoj farmi nego sve uvozi,a danas sam ćuo da isto jedan poznati proizvođač čajeva i kojekakvih mješavina uvozi kamilicu,a na našim livadama je ima kolko hoćeš,e jebemti vladu i politiku kada dozvoljava da svako radi kaj hoće i gura nas na dno,glavno da je pojedincu dobro i jebe mu se za sve ostalo. Nabijem ih na ono:"kupujmo domaće",kad i kamilicu moram piti iz radioaktivne Ukrajine,jer je tam jeftina.

opel1961

• Gost
« Odgovori #187 : 30 Lipnja, 2012, 00:57:26 »
Interesantna tema posebno zato sto su info koje slabo ko zna, steta sto odlazi polako u zaborav.

Citat: deda;324911
Nama ništa ne treba radit,neki dan sam ćuo da jedan veliki proizvođač šampinjona i glavni snabdjevač Konzuma odavno više ne uzgaja gljive na svoj farmi nego sve uvozi,a danas sam ćuo da isto jedan poznati proizvođač čajeva i kojekakvih mješavina uvozi kamilicu,a na našim livadama je ima kolko hoćeš,e jebemti vladu i politiku kada dozvoljava da svako radi kaj hoće i gura nas na dno,glavno da je pojedincu dobro i jebe mu se za sve ostalo. Nabijem ih na ono:"kupujmo domaće",kad i kamilicu moram piti iz radioaktivne Ukrajine,jer je tam jeftina.

Pa da iskoriste ono dobro "djubrivo" kad su ga vec bacili :rofl:
Al znam kako je, nasi uvoze beli luk iz kine jer je jeftinije nego da ga sami uzgajaju :(

Offline borut

• Oldschool rookie
« Odgovori #188 : 22 Srpnja, 2012, 19:30:33 »
par slik prikolic Vozila gorica

Offline borut

• Oldschool rookie
« Odgovori #189 : 22 Srpnja, 2012, 19:31:18 »

Offline borut

• Oldschool rookie
« Odgovori #190 : 22 Srpnja, 2012, 19:32:43 »

Online krntija

« Odgovori #191 : 22 Srpnja, 2012, 22:27:51 »
Dobre su bile te Gorice!! Uvjek smo bili iza njih na auto-putu za Ljubljanu i vrebali trenutak kad cemo ih preteknut na nekoj uzbrdici gdje su milili 30 na sat (70-tih i 80-tih godina)!!
A Mack-ove sam uvjek gledao sa strahopostovanjem jer su dosli na nase ceste iz one daleke Amerike! Zelja mi je uvjek bila da imam onog malog kromiranog BULDOGA ispod sofersajbe! Nakraju sam ga kupio pred neku godinu na nekom sajmu u Njemackoj !:ghh:
« Zadnja izmjena: 22 Srpnja, 2012, 23:12:28 krntija »
++++ PRODAJEM TVORNICKE PROSPEKTE ZA SVE MARKE AUTOMOBILA kao i KATALOGE GODISNJAKE ; POGLEDATI U Ponuda/Potraznja http://oldschoolhr.com.hr/forum/index.php?topic=15429.825

Offline romyo

« Odgovori #192 : 23 Srpnja, 2012, 00:34:40 »
Odlicne slike.... :gosp:

Sjecam se kao klinac ovih SLO cisterni, od ove firme koji se kamioni vide na zadnje dvije slike,
kako su te cisterne sibale po Petrolejskoj cesti (iznad Rijeke) pune goriva iz Urinja prema SLO.
Uvijek su isli po trojica, cetvorica, vozili su hebeno brzo, a kao violina.

I uvijek su imali strasno dobre kamione. :gosp:

Bajdvej, i Rijecka firma Autopromet imala je Mackove u svom voznom parku.

Offline spale124sport

« Odgovori #193 : 23 Srpnja, 2012, 07:08:15 »
do domovinskog rata u Belom Manastiru radili su sjedala za renault 4 i 5.pouzdano znam jer sam radio do tada u Novom Mestu u imv.

Offline OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #194 : 23 Srpnja, 2012, 09:53:18 »
MACK-ove sam svake dodine viđao na Fruškoj gori, 2 okeržuta boldoga, vukli neke cisterne:njam:
Krntijo, stavi sliku buldogića, šta se sramiš:D
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.