Ajoj... U biti je skinuti staklo ''pis of kejk'' i traje doslovce dve-tri minute duze nego sto se postavlja, a postavlja se brze nego kazeš rumpelštinski supernatural abiliti...

Barem dog gledas profesionalca... :o
Poanta je da se sa tankim limićima, ili špatulama iznutra odvoji onaj dio gume (nadam se da mislimo na isto kad ti kazes ''keder'' ) koji ''drzi'' rub karoserije. Odnosno, onaj dio ''kedera'' koji ''grize'' rub karoserije gdje je - sofersajba.
Guma u presjeku ima dva utora, ajmo tako reci... U jedan utor ''sjeda'' staklo, a drugim se utorom drzi za spomenuti rub karoserije - odnosno ''otvor'' gdje dolazi sama šofersajba.
Poanta je da iznutra lagano odvajas gumu od karoserije, mic-po mic... I tako ju skidas... Bilo bi dobro da imas ''jos nekoliko ruku'' koji ce pridrzavati staklo izvana kad dodes do faze da si ju skoro skinuo...
Za montiranje nazad... Ma ''pis of kejk''... :palac: Trebas samo gumu lijepo ocistiti, gumu navući na staklo... U onaj utor koji ''grize'' karoseriju stavis jedan cvrsti konop debljine 5-6 mm a sam utor prije no sto konop stavis lijepo i obilno namazes glicerinom i/ili sapunicom...
Lagani ''hint'' ;) - Kako je to posao koji slici penetraciji bez erekcije :D u taj utor ces spagicu puuuno puno lakse nagovoriti da ''uđe'' ako koristis onaj tuljac sa silikona, recimo. kroz taj tuljčić provuces spagicu i onda potezom ''kao da silikoniras'' vrhom tuljca utiskujes spagicu u utor. Naravno i taj ''aplikator'' lijepo i obilno lubricirati necim sto dobro lubricira. :D
Kad si špagicu nagovorio da ostane u utoru, pazeći pritom da si uzeo takav komad špage da ti je bar kojih pola metra dulja od opsega samog stakla - odnosno - da se ''preklapaju'' ostaci spage barem kojih pola metra - uzmes sajbu kao sto Đura iz ''Đurinih kućnih čarolija'' uzme koku i kze:''Idemo koka, na tebe je reeed...'' i kazes, naravno, a sta drugo nego:''Idemo šajbo, na tebe reeed...''
Zavisno tko kako radi - taj ''preklop'' odnosno ''pocetak'' tog ''špagiranja'' namjesti na gornji rub sajbe. netko radi tako da pocne sa ''dna'' - ali je meni nekako logicnije i prakticnije da se pocne ''s vrha''.
Stavljas sajbu tako da ju namjestis sto preciznije mozes ''na svoje mjesto'' i onda ju netko izvana pritisne kao u Smogovcima... Dovoljno jako da prilegne ali ipak ne toliko jako da pukne. kad je sajba ''na svome mjestu'' povlacenjem konopca ''otvaras'' rub gume koji nasjeda na rub karoserije... Naravno da je potrebna koordinacija i prethodni dogovor insajder ekipe i ekipe zvanka na koju stranu se pocinje vuci spagica.

Ako si sve dobro napravio - potrebno je samo nekoliko poteza zzZzZzkkkK-zZzZzzZZZZk da se dode do kuta sajbe, tamo malo usporis, kao kad vozis auto

i onda opet ZZzZzzk... ZzZZzZZzk... i eto - sajba je na mjestu.
kao sto vidis - postupak je vise nego jednostavan i vise nego lagan.
Takvim postupkom sam ja uspio razbiti cetiri-pet sofersajbi 
i otada uvijek idem kod majstora sa spikom:
''Eeee, daaaaaaaj, matere ti, :o kad uhvatis vremena, da dodem... Pliiz... Sjeb...PIIIP!!!...at cu je jope...''

I onda majstor , recimo u APH Jardas - lijepo uzme sajbu, lijepo uzme gumu, lijepo uzme tuljčić, lijepo sve namaze, sredi... I zzZzZzZZk-ZzZZzZZzk... Namjesti šajbu i uvijek me pita:
''Eto... Pa je li to tako tesko...?''