Autor Tema: Diskovi i pločice za Peugeot 308?  (Posjeta: 11467 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

borisfsb

• Gost
Diskovi i pločice za Peugeot 308?
« : 11 Srpnja, 2012, 20:09:35 »
Pozdrav svima!

Htio bih napisati nekoliko rečenica o svom nezadovoljstvu o kvaliteti kočnica na peugeotu 308.

Automobil sam kupio 2008. godine, model 1.6 hdi sa 90ks. Napravio sam točno 38100 km i nakon toga sam uz redoviti servis (prošle godine u 5 mj.) u ovl. servisu promijenio set prednjih diskova i pločica. Radi se o originalnim dijelovima (tako su mi barem tvrdili u servisu) jer nisam htio da mi stavljaju zamjensko sranje... (sorry na izrazu).

Razlog moje odluke za mijenjanje kočnica (prednjih) je prvenstveno bio u tome što je papučica već vidno propala i bila spuštena, diskovi su bili na oko vidno oštećeni, sa izbrazdanim prugama, osim toga disk je bio i neravan na određenim dijelovima, neravnomjerno potrošen, itd... Pločice su bile skoro pa skroz potrošene. Osim svega navedenog, prilikom malo jačeg kočenja volan bi podrhtavao i tresao se kao neki starac....

Kako više nisam imao garanciju na dijelove, pitao sam servisera neka mi lijepo objasni zašto ja sa apsolutno najnormalnijom vožnjom imam nakon 38 tisuća km tako potrošene diskove i pločice. Jedini odgovor koji sam dobio od njega je taj da je vjerojatno loša smjesa materijala diska i pločica dok sam još kupio novi auto. Onda je nekaj reko da je i iz materijala diska izbačen azbest pa da je i radi toga valjda - da kao još nisu našli zamjenski materijal koji bi svojstvima nadomijestio azbest. Mislim si ja, pa koga ti muljaš... kaj to znači da bi si jedan malo bolji passat, golf, ili bmw dopustio nedostatak azbesta??? Na to nije imao odgovor. :aa:

Da ne duljim, i tako sam ja kod njih stavio nove diskove i nove pločice na prednjim kotačima. Ugrađeni su mi original dijelovi (pred menom izvađeni iz originalnih kutija i ugrađeni tako da stvarno na to ne sumnjam). Za sve to ostavio sam im točno 1.651,61 HRK.

Nakon završenog posla otpeljao sam se doma i čim sam probao kočiti moram reć da sam se oduševio. Ipak se odmah primijetila razlika, kočnice su delale savršeno, papučica je hvatala čim ju takneš (nije više bilo lufta i sl...), a pri malo jačem kočenju nisam primjetio ni najmanju trešnju volana... Sve je bilo tip-top...

Sve do sada.... Sada trenutno imam 48500km, dakle prešao sam sa novim kočnicama 10 tisuća i problemi se već naziru... Volan opet trese, na diskovima ponovo vidim da se ne troši onak ravnomjerno (znate kad pogledate na nekom malo boljem autu, tipa passat i sl... disk je ko špigl, a voze ga dan noć...), dakle... a i već sam dobio dosta lufta na papučici.

Da ne duljim, užasno sam razočaran kvalitetom materijala diska, kvalitetom materijala pločica. Nemam za svakih 10 tisuća pređenih kilometara novih 1600kn...

Pitanje postavljam prvenstveno znalcima, a pogotovo ljudima koji su slične probleme na sličnoj klasi automobila imali... Pa bi moje pitanje glasilo: neminovno je da ću uskoro morati promijeniti kočnice, ali kako sam se jednom opekao; da li za ovaj model auta koji sam naveo preporučate neke bolje i kvalitetnije diskove i pločice i od kojih proizvođača.... Stvarno mi ne bi bilo žao ni zadnje skupljene kune odvojiti za kvalitetnu stvar, a ne da ovako malo malo imam sranja sa dijelovima za koje tvrde da su originalni, ali za koje s pravom sumnjam u njihovu kvalitetu materijala.
Ja sam u životu možda svega 4-5 puta morao pritisnuti krvnički kočnicu i to ako je došlo do neželjenih i opasnih situacija tako da u svojih pređenih 48tkm imam apsolutno najnormalniju vožnju. Ne želim i ne mogu se složiti sa tim da mi čovjek u servisu kaže da nisam prvi koji je došao radi tog problema. Ako je tako onda pljujem po kvaliteti ''originalnih'' dijelova pločica i diskova...

Isprike na predugačkom postu, ali htio sam sve objediniti i potpuno pojasniti situaciju.

Nadam se konkretnim odgovorima i ujedno unaprijed zahvaljujem na odgovorima te očekujem da će mi pomoći.

P.S. Čitao sam o nekim dosta dobrim kombinacijama tipa: diskovi brembo, pločice ferodo, ili obrnuto, ne znam... a pošto sam laik za to, s toga očekujem vaš komentar da se ne zalijećem i izjavljujem neku glupost...

Pomognite!  Pozdrav i živjeli :palac:

borisfsb

• Gost
« Odgovori #1 : 11 Srpnja, 2012, 22:12:35 »
A ovako to izgleda.....

Na prve dvije slike su diskovi koji su ''dali svoje'':

- a na zadnjoj slici nove kočnice (dok su nove još bile):

Offline undertaker

• Oldschool rookie
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: mercedes 190E
« Odgovori #2 : 12 Srpnja, 2012, 17:16:50 »
Da te utješim. Ni 307 nema bolje obloge. Nedavno sam mijenjao kolegi na Breaku iz 07. 60000km.

Pločice potrošene do metala, i prednje i zadnje.

Offline cake

• Antique Member
« Odgovori #3 : 12 Srpnja, 2012, 17:38:31 »
ma kojih 1600 kn,nemoj bit lud uzmi pagid i miran si kakvi brembo,bacanje para ako ne voziš trke
a sad ko zna i kako voziš,ako su mu prevelike razlike u temperaturi tipa prigrijane i pereš ih ili lokva znaju i puknit
tako da uzmeš pagid ili neke zamjenske i prst u uvo
otkad znan za sebe zamjensko za raliku para je vrh,premda je dosta orginalnih i zamjenskih dijelova isto samo imaju drugi žig
KONTRA MRAKU,KONTRA SILI!!!

borisfsb

• Gost
« Odgovori #4 : 12 Srpnja, 2012, 19:00:13 »
ako sam te dobro shvatio Pagid uzmem i diskove i pločice ili samo jedno od toga? i kak se cijene pagid-ovih dijelova kreću?

hvala, pozz

Offline cake

• Antique Member
« Odgovori #5 : 12 Srpnja, 2012, 19:18:29 »
recimo malo prsurfaš od čega ti šta paše
recimo meni za grande punta orginal pločice dođu 550 kn
od pagida nekih 300
al recimo od fiata stila šta meni pašu cca 200-220 kn
diskove nisan još minja al recimo priča se da pašu od neke opel astre al to kad dođe vrime ću provat ću pronjuškat
jer šta novije auto skuplje cijene al dosta potrošnih stvari ostane isto sa prijašnjih modela
KONTRA MRAKU,KONTRA SILI!!!

Offline pelepelezg

• Antique Member
    • http://www.youtube.com/user/pelepelezg
  • Vozilo:: kadett d c20let corsa a 2x c20xe
« Odgovori #6 : 12 Srpnja, 2012, 19:30:52 »
uzmes ATE i miran si....

Offline Risbo

• Antique Member
« Odgovori #7 : 27 Srpnja, 2012, 09:02:27 »
ATE ili TRW su po meni najbolji zamjenski.... ali opet i da su najveće govno ovi originalni ne bi trebali tako brzo otići....
Padaju mi na pamet dvije stvari - da nešto ne valja sa čeljustima ili da se ESP pali sam od sebe (podivljala elektronika) pa pregrijava pločice i diskove

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #8 : 27 Srpnja, 2012, 09:51:40 »
Čitam ovo o bremzama te 308 ice i ne vjerujem,uostalom na ovom forumu uopće nije tema za diskusiju,ima dva foruma Peugeota,itd.Nekaj tu ne štima u toj priči,kako pedala može propadati ako su ploćice pri kraju i diskovi poderani,itd.Današnji standardi su takvi da se diskovi mjenjaju kad i ploćice,a spomenuti Pasati imaju takvih problema s tim da se usereš,tak da i to nije toćno,sve u svemu razmislisi kak se voziš.I prije 30 godina su neki vozači sjebali diskove i ploćice prije 20 000km i ćudili se ko pura dreku i to na renomiranim autima,da ne spominjemo priću o jugićima i stojkama.Isprićavam se na ovom postu,ali neki bi ipak trebali malo više neke stvari naučit i informirati se kod strućnih osoba(tu ne mislim na sebe) prije nego poćnu javno pljuvat po nećemu po ćemu očito pojma nemaju.Nije vožnja i imati auto samo točit gorivo i gurat ključ u bravu i misliti da si najpametniji na svjetu i da odma sve znaš.Inaće nemam Puga,ali sam ih godina vozio službene od 106 do 607 i rasturali smo ih i nikad ni na jednom autu nije bilo nikavih sranja koje nisu bile adekvatne naćinu vožnje.

Offline Risbo

• Antique Member
« Odgovori #9 : 27 Srpnja, 2012, 10:11:41 »
ja sam radio u peugeotu i isto smo maltretirali službene aute (među ostalim i 308-ice) i nikad problema... pogotovo što se kočnica tiče.... zato mi je i čudno ovo....

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #10 : 27 Srpnja, 2012, 10:22:10 »
Jedan primjer,isti auti,kod jednog su diskovi nakon 120 000 km izgledali ko iz dućana, drugi lik ih je 4 puta mjenjao do 100 000 km i srao kako je auto sranje.Kada sam konaćno išao s njim na vožnju po gradu nisam mogao vjerovat kak vozi i uopće mi nije bilo ćudno da njemu nije niš valjalo, a da vidiš kako se uvrijedio i ćudio kada smo mu svi rekli  kaj radi..Nedaj bože nekome reč da nezna vozit,bolje da mu mamu spominješ nego da mu kažeš da nema pojma.

Offline Looka-zg

• Antique Member
  • Vozilo:: Hillman Avenger mk1 1971.
« Odgovori #11 : 27 Srpnja, 2012, 10:29:26 »
Citat: pelepelezg;328338
uzmes ATE i miran si....

definitivno ti i ja ovo preporucujem, najbolji odabir zamjenskih plocica ... nebus pozalil

Offline baho

« Odgovori #12 : 28 Srpnja, 2012, 00:23:18 »
ate također, 1/3 cijene od cijene orginalnih, a i više nego kvalitetni. imao sam pločice na 1007 1,6 16v a i sad sam stavio na 306 ate power disk i ate pločice pa potraži ako imaju power disk za tvoj auto, narezani su pa ravnomjerno troše pločice i nema cviljenja. Teški su današnji auti pa ima puno sile na kočnicama

meni je skroz normalno zamjeniti pločice nakon 20tkm i diskove nakon 40-50 ali ja nisam dobar vozač :D
da je bar svaki dan nedjelja ujutro...

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #13 : 28 Srpnja, 2012, 11:12:26 »
Nije stvar u dobrom ili lošem vozaću,nego o naćinu vožnje.Agresivna,nekontrolirana i nepromišljenja i impusilvna vožnja,kao što je brzo startanje na semaforu,pun gas,pa opet naglo koćenje kod sljedećeg,ubacivanje i slalom vožnja u kolonama,nateravanje po zavojima,nizbrdicama,općenito nervozna i agresivna vožnja koja ne vodi nićemu,osim razbacivanja novaca na gorivo,trošenja kočnica,guma,ovjesa i svega ostalog pomalo.Sve to su rezultati koji jesu iz priloženog i oupće mi njije jasno ćemu ćuđenje i pljuvanje po proizvođaću automobila?

Offline pelepelezg

• Antique Member
    • http://www.youtube.com/user/pelepelezg
  • Vozilo:: kadett d c20let corsa a 2x c20xe
« Odgovori #14 : 28 Srpnja, 2012, 15:23:16 »
ate ili trw... zasto mislite da je to zamjensko? ate sa znakicem od karikiram bmw-a, wv se ne razlikuje po nicem od ate-a bez tog znakica osim u cijeni. ate i trw su prva ugradnja na valjda 90% europskih automobila...

ugradnjom jednog ili drugog niko nece fulat u kvaliteti proizvoda.

cviljenje u kocnicama, neravnomjerno trosenje diska i drmanje kocnice ovisi o puno stvari kao npr. neociscen dosjed diska na glavcini, zastekane vodilice, zastekan klipic, zastekana plocica... nemarnost kod pojedinih mehanicara kad mjenja diskove i plocice ti unisti odlicne kocnice nakon par stotina km.