Autor Tema: bijela lista limara  (Posjeta: 13950 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Alfa Veloce

bijela lista limara
« Odgovori #15 : 12 Prosinca, 2012, 17:01:15 »
Većina limara s kojima sam radio zna napraviti posao (pa i ovaj koji je radio tommyu), ali ih na žalost treba stalno kontrolirati i paziti kako rade. Jednostavnije im je na novijim autima mijenjati dijelove i to brzo naplatiti nego se "zafrkavati" tamo s nekim oldtimerom mjesec, dva i više a zarada ne da nije veća nego je manja. Slažem se da Sertić zna dobro odraditi posao.
"Nothing drives like an Alfa!"

Offline Darjan

bijela lista limara
« Odgovori #16 : 12 Prosinca, 2012, 18:49:18 »
Citat: dejanR;358124
Imao sam dosta iskustva s limarima. Niti jedan nije poštovao rokove, a najbolji posao mi je odradio Sertić (Autolimarija Totem) u Varaždinu. Čovjek radi izvrsno.

Vezano uz ovo preklapanje limova moj savjet je ponovno to odraditi kako treba inače ćeš za godinu do dvije sve raditi ponovno.

Cijena: kod nas izrazito precijenjena odnosno nesrazmjerna kvaliteti.
s ovim se nikako ne bi složio, jer u eu su cijene limara/pitura daleko veće, i da ne spominjem da u dosta slučajeva nema ravnanja i lakiranja već isključivo montiranje novih dijelova... i dosta gastarbajtera kad ima kakva oštećenja na autu popravljaju to u hr, jer im je puno povoljnije...

A i ne može se očekivat da može bit ista cijena za izravnat blatobran i pošpricat ga ko za tuć ruzinu i iskovat novi komad

Ja sam ima odličnog limara, 3+ godine otkad je auto složen, ni najmanji znak ruzine, dok je pitur kreten kojem ne bi da ni da jupolom zid ofarba...
« Zadnja izmjena: 12 Prosinca, 2012, 18:54:00 Darjan »
"Ovdje postolar uči kirurga kako operirat slipo crivo, kirurg fudbalera kako igrat fudbal, a fudbaler postolara kako radit postole."

Offline deri valdez

• Antique Member
bijela lista limara
« Odgovori #17 : 12 Prosinca, 2012, 20:55:23 »
moj stari je jednom reko svi sve znaju a niko da se primi cekica i babice

Offline oldaudijaner

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Audi vozila
bijela lista limara
« Odgovori #18 : 12 Prosinca, 2012, 21:57:31 »
Citat: deri valdez;358172
moj stari je jednom reko svi sve znaju a niko da se primi cekica i babice

:palac:
marijanko

Offline mojitobar

bijela lista limara
« Odgovori #19 : 13 Prosinca, 2012, 05:14:24 »
...
« Zadnja izmjena: 13 Prosinca, 2012, 05:31:40 mojitobar »
built,not bought

Offline mojitobar

bijela lista limara
« Odgovori #20 : 13 Prosinca, 2012, 05:30:11 »
dpbro,ok,ima majstora ovakvih i onakvih,to je jasno...jasno je i da se dosta njih ni ne želi zezati sa starim kramama di moraju izmišljati toplu vodu i kemijati a to niko ne može naplatiti.puno im je lakše promijeniti na novijim autima cijeli panel,lakirati i dobro naplatiti.mislim da otud i kreće sva ta natezanja oko kašnjenja i naplate...navikli na laganiji posao,precijene se što se tiče vremena i količine posla u borbi sa hrđom pa em kasne em nabiju cijenu,a ako idu to nabrzinu i jeftino odraditi onda krpaju i ispadne loše i to se pokaže jako brzo.
vidim da se tu lupaju neke cijene ovakve i onakve...imao sam priliku radit limariju a i plaćati limariju majstoru pa mogu sa obe strane gledati na to ali me zanima i koliko uopće košta kod nas limarenje?sat rada?ne nužno vrhunski majstor koji će samo radit mercedese i ferarije ali ne ni fušer koji je tek jučer prvi put uzeo aparat za varenje u ruke...neka srednja kvaliteta,s kojom bi bio zadovoljan prosječni vlasnik auta,kvalitetno odrađeno,eventualno sa zamjenskim djelovima ili da sam okroji komad lima,bar jednostavniji dio...znači,dovedeš auto kod majstora,treba mu promijeniti trule recimo pragove i on kaže ok,riješim ti to ovaj tjedan.ti dođeš kad završi i on kaže potrošio sam na to toliko i toliko sati rada,uradio sam to i to,košta toliko i toliko,hvala lijepo...e sad,koliko je zapravo to ''toliko i toliko''?kod nas i vani...
built,not bought

Offline AutoJura

• Senior member
    • http://www.autojura.hr
bijela lista limara
« Odgovori #21 : 13 Prosinca, 2012, 08:36:06 »
Ja radim za 66kn/sat. Naravno i ta je cijena ovisna o onome što se radi.
Ali mi ne pada na pamet raditi 12 ili 16 sati dnevno da bi auto bio brže gotov.
Naglasio bih da limarija nije servis da znaš unaprijed što trebaš i koliko će to koštati i koliko vremena je potrebno.
Kod popravaka starih auta neznaš hoćeš trebat 2, 3 ili 5 tabli lima, 2, 5, ili 8 kila kita itd.

I još jedna stvar kad mi dođeš i kažeš: daj napravi samo da prođem na tehničkom i ja ti to napravim za cca 300kn, nemožeš mi doć za 6 mjeseci i reklamirat jer je opet otpalo.

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
bijela lista limara
« Odgovori #22 : 13 Prosinca, 2012, 09:29:51 »
Ma sve je to OK sto vi pricate, ali... Muhamed Ali... :lol:
Covjek se drzi za rijec, a vol za rogove... Mada - nikad jos nisam vidio nikoga da drzi vola za rogove :lol: ali ne bitno.
Bitno je shvatiti jedno - limarija na fići je isti klinac kao i limarija na - Mercedesu. I da se odmah ogradim - nije tu sada spika o diskriminaciji po vozilima pa da Fiću smatram da je bezvrijedno smece, a da je Merc Bogom dano bogatsvo. Nije ni rijec ni o klasicnim stereotipima pa ni o paradigmama i kojekakvim dogmama... Uzeo sam to kao primjer koji ce ''svima biti jasan'' sto sam htio reci.
Fico bez poda, bez pragova, sedam puta udaran sprijeda o onaj siroti ''šuplji'' prednji kraj, truli rubovi blatobrana... To je isti klinac kao da je trul - Clio, Ascona, Merc 123-ka ili Bimer Ajkula ili bilo koji drugi auto. Na tom ce autu limar izgubiti isto toliko vremena kao da radi i - karikiram, Aston Martina, bez obzira da li na Fići ili Martinu radio sa ''novim'' dijelovima (bili original, bilo zamjenski) ili pak ''kemijao klepetajući'' po komadu lima da skroji novi komad lima. Ovo ''da skroji'' je opet isti klinac da li na jednom ili drugom autu radio ''zakrpu'' zdravog lima, da li radi ''lim preko lima'' ili pak uisinu odreze stari dio i ''izlupeta'' svoj komad lima da bude istovjetan originaluu sto se tice oblika, rubova, utora, otvora i slicno.
Znaci - limarija i ja jednom i na drugom autu je - isti klinac. Jedino neki ''egzoticniji auti'' bilo po vrijednosti pa cemo reci primjer, recimo Jaguara iz 40-ih 50-ih godina, ili pak ''egzotike'' kakvog ''sambima'' kojeg nitko na cesti nije vidio sto godina vec pa za njega ni nema mozda dijelova ni na otpadima, ni u ducanima sa novim originalnim ni zamjenskim dijelovima.
I kad jedan takav trulex dode u garazu pa tu nema govora o tisucu kuna limarije ako se cijeli auto nece pokrpati ''plastikom za barke'' ili ''srediti samo za tehnicki''. Ako je limar iole ozbiljan, (a takvih ima sve manje samo iz razloga sto ima sve manje i manje normalnih ljudi, a shodno tome ima i sve vise ''šarlatana'' koji pokusavaju ''ubosti pinku'' na sve moguce nacine pa sada svatko radi knauf, svatko radi soboslikarske poslove, svatko ugraduje PVC prozore, svatko radi svasta i jedan drugome dampiraju cijenu!) e onda on odmah mora reci cim se malo nagne pod auto i treba reci:
''Stari, trul ti je prag, poda nemas... Evo, pogledaj malo ispod tepiha - sve je trulo... Ovo te kosta minimalno 2000kn JEEER... Moram ovo, moram ono, dan ovo, dva dana ono... S tim da kad skinem ovo, Booog dragi zna sta ce biti ispod ovoga... Ovo ti se vrlo lako moze popesti na kojih 3000...4000kn. Mislim, nije meni bed raditi, ali samo da znas. I to nije posao od dva dana - meni je potrebno samo dva dana da raskupusam auto...''
I tada je to - POSAO i nagodba. Oš, neš... Bangladeš. Lijepo se dogovoriš onda sa limarom to tako, to onako... Jos ako znas da je majstor dobar bilo po reputaciji, bilo po preporuci - e to je onda odradeno ''pola posla''.
Ako je majstor iole ozbiljan i iole normalan - nece ti skrivati nista, mada postoje majstori koji ne vole bas da ih se zivka svakih sedam minuta ili da mu kvocas nad glavom dok mu pada var za vrat:''majstore, ne mislis li da mozda malo prejako lupas po autu,a...?'' :D Tu je posve normalno da te majstor klepi sa kakvom cjevcugom - bar bi ja... Cisto kao normalna ljudska reakcija. :D
Drugim rijecima - kad se daje auto na limariju... Treba se biti svjestan da nema ''limarije po 100-200kn'' te da se treba ''odrijesiti kesu'' kao sto sam rekao - bio to Fico, bio to Mercedes. Koliko to kosta ''vani'' dovoljan je podatak koji zorno pokazuje cijenu mehanicarskog, limarskog i lakirerskog rada. Sta mislite zasto ''oni tamo vani'' doslovce bacaju ''super aute'' na otpad?
Ono spika kao - '' uu jeee.. vidi je - bas super Laguna, samo malo oderana po boku - vrata jedna, vrata druga, zadnji bok... A na otpadu...'' Je, na otpadu je zato jer ''vani'' jedan Švaba nece uzeti tu Lagunu i zamijeniti vrata za 100-200kn nego ce uredno naplatiti ZAMJENU vrata, karikiram sada - 200-300EUR i to ako imas srece da tip ima CIJELA vrata sa nekog drugog auta. Da ce ti on sada rastavljati vrata, lupetati čekićem ''po duplom limu'' ili se ''igrati spoterom'' oko ruba vrata bome nece. Mislim, HOĆE ali za POŠTENU cijenu ''PO SATU RADA'' koji iznosi, karikiram sada, 50EUR - pa ce te ravnanje vrata izaci, karikiram, 1000EUR.
Nakon toga ide lakirer koji treba ofarbati cijeli bok i koji se nece ''igrati'' sa metar trake, pola spatule kita, slajfanjem ''odimi-dođimi'' i sa mikronom spric kita i farbom ''od 100kn''. Lakirer ce ti za spricanje tog boka uzeti, karikiram, 500-600-700EUR jer ce na taj auto potrositi isto kao da farba Ferrarija - njemu je isti klinac sta je ''na nisanu ispred šprice''. Kod nas ''majstori'' sa kantom filera ''zamagle'' cijeli auto dok ce pravi lakirer,karikiram, samo kantu filera sprasiti na haubu.
Znaci - limarije i lakiranje te ''super povoljne, a gle, na otpadu je'' Lagune te izade 1000-1500 EUR bez da trepnes. Jest da ce auto izgledati kao da je jucer izasao iz tvornice, ali sta kad taj auto u Švabiji vrijedi - nista. I zato se auto frkne na otpad jer su - MAJSTORI SKUPI!!!!
Kod nas je - nazalost drugacije. I jos je vazno napomenuti da ''vani'' nema bas ''slobodnjaka'' na svakom koraku - neces bas naci u svakoj ulici po dve garaze da netko ''u fusu'' radi limariju, mehaniku i slicno. Zato i je - popravak skup. A kod nas jedan majstor drugome stavlja kajlu jer, a jebiga, stanje je takvo da gladna usta ne pitaju. Auti se spricaju za 2500-3000-3500 kn,limarija se radi po 100-200-500kn i onda se ljudi zale.
S druge strane pak - postoje takvi šarlatani od majstor koji te zavuku sa poslom da bi mu najradije glavu otkinuo. Danas, sutra, ovo ono... Pa ne radi kako je dogovoreno, nego na svoju ruku i tu je onda problem.
Srecom - takvi ne opstaju dugo... Vrlo brzo ostaju bez posla. Moze im uletiti kakvo ''svjeze meso'' ili kakva nova ovca na sisanje'' ali treba znati da i takvih (neka se netko ne naljuti na ovaj izraz) naivaca ima sve manje i manje jer...
Novca je sve manje i manje i kako kaze ona narodna mudrost - ''Kad se jednom na vare'nku opečeš i na kiselo mlijeko pušeš'' drugi put ces dvaput razmisliti kome dajes posao i za koliko para i pod kojim uvjetima.
Pa pogledajte samo ''sta kaze Google''... Koji god posao danas ides raditi, ako si imalo pametan i zelis se informirati, ukucas u Google i dobijes diskusiju tko, sta, kome, koliko... Preporuke, kritike... od Kopanja septičke jame, pa do postavljanja knaufa.
Tako je i kod nas sa nasim kramama. Preporuke, iskustva, kritike, savjeti...
Jedino bi se trebalo suzdrzati od ''žuči i huje'' :lol: pa pisati objektivno sta je koji majstor radio, a ne samo drvljem i kamenjem sa jedne strane. Medalja uvijek ima dvije strane. :palac:
« Zadnja izmjena: 13 Prosinca, 2012, 09:34:45 frik-ri »
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline oldaudijaner

• Antique Member
bijela lista limara
« Odgovori #23 : 13 Prosinca, 2012, 10:42:46 »
Sve stoji što je frik-ri napisao,ali.Kod nas uvijek ima taj ali.Završiš limariju na autu i pozoveš lakirera da dođe,vidi i ponudi cijenu za svoj posao,i što želiš.Boja ista,auto zaštićen ,znači njegova obrada i lakiranje.
Majstor veli cijenu,ja mu ne rušim niti lipe i pitam ga želi li pola unaprijed.Ne,ne želi.OK!Auto se radi priprema za lakiranje  i eto lakiranja.Poslije lakiranja imaš što vidjeti.Vide se dijelovi koje nije obradio do kraja,iscijedio se lak na nekoliko mjesta,a usprkos snijegu i kiši sjelo i malo prašine.
Da filteri za komoru stoje napamet pišem  100 eura kaj bi to svaki čas mijenjal.
I kaj sad stari moj? Bum popravil dok ga zmontiraš,malo zbrusil i spoliral.To Ti je spika naših majstora bio on fušer ili ima obrt.
:gosp::vecernji:
marijanko

Offline mojitobar

bijela lista limara
« Odgovori #24 : 13 Prosinca, 2012, 11:22:46 »
a za takav slučaj se zna što ide...nema isplate dok se ne riješi do kraja kako spada,pa taman ponavljao posao 5 puta.i onda se više nikad tu ne vratit i reći svima da lik nije za preporučiti.pravi bi majstor prepoznao grešku i prihvatio dogovor da ispravi o svojoj šteti jer bi trebao znati da mu je ugled u pitanju ako sfušari.nažalost,mislim da je malo takvih.ali mislim i da bi to trebalo spomenuti i u dogovoru prije obavljanja posla..tipa ako bude grešaka,curki,neobrađenih površina itd. majstor ispravlja dok se ne poprave,o svom trošku.jedna od odlika majstora je da drže do svoje riječi i mislim da je to najvažnije u takvim poslovima,da si od riječi i točan.znači bit će kad sam rekao da će biti,koštat će koliko sam rekao da će koštati i bit će razina kvalitete koja je dogovorena i plaćena...bar ja tako razmišljam!
built,not bought

Offline oldaudijaner

• Antique Member
bijela lista limara
« Odgovori #25 : 13 Prosinca, 2012, 11:40:45 »
Slažem se ,ali masu stvari otkriješ tek kod kuće kada pogledaš lijepo pod neonskim svjetlom.Sreća kod mene nema puno za ispraviti to ću riješiti kada bude toplije,ali j..i ga bode me u oči.
Riješiti će on to nema brige samo kaj mene živcira .Iste stvari dešavaju se sa limarima ,onda se čudi kad mu velim da nema zaštite dok ja ne vidim i opet mu nađem kardinalnu grešku koju ni on nije vidio kad je radio limariju ,valjda mu nakon svakog vara pred oči iskoči kuna ko Paji Patku dolar.
A majstori ko majstori.Nisam ni ja savršen no za svoj novac želim posao i to je to!
marijanko

Offline oldaudijaner

• Antique Member
bijela lista limara
« Odgovori #26 : 13 Prosinca, 2012, 11:41:11 »
Slažem se ,ali masu stvari otkriješ tek kod kuće kada pogledaš lijepo pod neonskim svjetlom.Sreća kod mene nema puno za ispraviti to ću riješiti kada bude toplije,ali j..i ga bode me u oči.
Riješiti će on to nema brige samo kaj mene živcira .Iste stvari dešavaju se sa limarima ,onda se čudi kad mu velim da nema zaštite dok ja ne vidim i opet mu nađem kardinalnu grešku koju ni on nije vidio kad je radio limariju ,valjda mu nakon svakog vara pred oči iskoči kuna ko Paji Patku dolar.
A majstori ko majstori.Nisam ni ja savršen no za svoj novac želim posao i to je to!
marijanko

Offline oldaudijaner

• Antique Member
bijela lista limara
« Odgovori #27 : 13 Prosinca, 2012, 11:43:03 »
Eto i internet griješi dupli post i još k tome se vidi!:ubise:
marijanko

Offline dejanR

bijela lista limara
« Odgovori #28 : 13 Prosinca, 2012, 12:01:11 »
Stvar bi trebala biti jednostavna. Točno definirati što treba napraviti a majstor veli rok i cijenu.

Ali nažalost još se nisam susreo s takvim koji je ispoštovao svo troje.

Offline AutoJura

• Senior member
    • http://www.autojura.hr
bijela lista limara
« Odgovori #29 : 13 Prosinca, 2012, 12:50:06 »
A sad vidi ovo: Treba dva, tri dana da se auto rastavi, obrusi/ispjeskari itd, da sve vidiš i da možeš reći treba to, to i to. I to košta toliko i toliko i treba OTPRILIKE toliko vremena. Naravno opet neznaš koliko će što pravit probleme.
I lijepo napraviš ponudu, vlasnik kaže to mi je skupo, ne bih to radio.
I šta sad?
Sastavljati auto, vratit ga rastavljenog, kako naplatit rad, a "ništa nisi napravio".

Slažem se da treba SVE dogovoriti pa onda početi raditi, ali jednostavno neznaš što te čeka.
Nije svaki golf truo na istom mjestu, nije svaki kadett pukao na prednjem desnom stupu, nije na svakom fiatu jednako pod otpao.

Iz moje radione nije izašao auto, a da ja nisam bio zadovoljan (govorim o ozbiljnim poslovima). I 5put radit ako treba o svom trošku, ali bit će odlično ili nikako.
A ova krpanja i "plastificiranja" radim, jer MORAM, ne zato jer želim.