Autor Tema: Lakiranje branika  (Posjeta: 6893 )

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Sasa

• Gost
Lakiranje branika
« : 27 Ožujka, 2013, 21:23:13 »
Ovako tvornički lakiran plastični branik. Nakon manje havarije dan je majstoru da ga pokita i polakira. Protokom određenog vremenskog razdoblja boja se počela ljuštiti, koliko vidim majstor uopće nije napravio nikakvu pripremu (niti matirao boju), već samo prelakirao i dakako da se sada ljušti, onako otpadaju cijele krpe laka.
Moje pitanje za znalce je sada kada oljuštim taj novi sloj boje i dođem do tvorničke, te istu izmatiram trebam li na nju (tvorničku) baciti filer, pa onda lak ili samo lakirati bez filera? Ne želim da mi se opet nakon 2-3 godine boja počme ljuštiti. Hvala!

Offline flafy

Lakiranje branika
« Odgovori #1 : 27 Ožujka, 2013, 21:55:44 »
treba staviti prajmer za plastiku pa tek onda farbu
I LOVE ŠPEK & LUK,ŠARAFIM PO TRKAMA

Offline jemict78

• Antique Member
Lakiranje branika
« Odgovori #2 : 27 Ožujka, 2013, 22:35:50 »
Ak dobro skines ovu boju kaj se ljusti i nigdje ne dodes do plastike mozes na to lakirat ponovno, al ja bi ti svejedno preporucil barem jednu ruku filera ak negdje nisi dobro pobrusil ovo kaj se ljusti da ti se to posle nebi poznalo na friskom laku. Ak si negdje slucajno doso do plastike na taj dio obavezno stavi plastik primer...

Offline adam 2

• Junior member
  • **
  • Spol: Muški
Lakiranje branika
« Odgovori #3 : 28 Ožujka, 2013, 16:03:55 »
Potpis na sve predhodno napisano samo da dodam filer nije samo podloga ili veza za daljnje lakiranje već i kontrola same obrade.

Sasa

• Gost
Lakiranje branika
« Odgovori #4 : 29 Ožujka, 2013, 22:25:45 »
Hvala puno na odgovorima.

Još jedna nejasnoća...kada budem prskao boju, znam da treba u 2-3 sloja, zanima me period sušenja između slojeva. Znači dok boja bude suha na dodir ili nakon 24 sata ili nešto treće?

Offline raketenMISKO

• Antique Member
Lakiranje branika
« Odgovori #5 : 29 Ožujka, 2013, 22:28:38 »
vidjet ćeš po površini, u komori je dovoljno 20ak min
Go hard or go home.

Sasa

• Gost
Lakiranje branika
« Odgovori #6 : 29 Ožujka, 2013, 22:39:09 »
Obzirom da će komora biti u garaži :D. Znači treba pričekati da osuši.

MTR

• Gost
Lakiranje branika
« Odgovori #7 : 30 Ožujka, 2013, 09:54:45 »
Ljustenje laka se uvijek desava zbog lose pripremljene povrsine , pogresan kit , neodmascena plastika , nema prajmera itd itd ,,,,
prvenstveno trebas dobro da osmirglas/oslajfas cijelu povrsinu , dooobro odmasti antisilikonom , nabaci plastik prajmer , predji to lagano sa vostanom krpom , onda uradi jedan "brzi" prelaz sa bazom ( bojom ) da bude kao sareno , to ti je kontrolni prelaz koji ce da pokupi masnocu ako je ima ( a na plastici je uvijek ima vjeruj ) , onda uradi prvi sloj fino lagano i ostavi da osusi 20-tak minuta ( treba da bude mat , tada je suho ) , onda opet vostana krpa izmedju i uradi drugi sloj . Kada drugi sloj osusi onda nabaci lak , sad koji ces to je do tebe .
U principu kada je povrsina dobro pripremljena bez obzira da li je to plastika ili limarija ne smije da se desi ljustenje laka .

Offline jemict78

• Antique Member
Lakiranje branika
« Odgovori #8 : 30 Ožujka, 2013, 10:09:35 »
Ovako pretpostavljam da lakiras bazu bezbojni, posto je vani poprilicno hladno trbo bi imat barem 18c* da bi ti donekle susilo pogotovo ak lakiras vodenom bazom. Polakiras prvi sloj baze ostavis tolko dugo dok ti nije suha na dodir ak lakiras vodenom ima mli trik uzmes fen za kosu puses po bazi prije ce osusit:Dpa stavis jos jednu ruku isto dok nebude suho, prvu ruku bezbjnog stavi tanko al da bude glatko priblizis spricu i ides brze ostavis cca 20 min ili kad ti bude onak malo ljepljivo na prst bacis normalnu drugu ruku i to je to:D. Bezbojni bi ti trebo bit suh za kakvih 6 do 8 sati na toj temperaturi ovisno koji koristis.

Offline jemict78

• Antique Member
Lakiranje branika
« Odgovori #9 : 30 Ožujka, 2013, 10:12:14 »
Ispricavam se MTR- bil je brzi u pisanju od mene al evo imas postupak od dva majstora :ghh:

Sasa

• Gost
Lakiranje branika
« Odgovori #10 : 30 Lipnja, 2013, 10:35:55 »
Iako je prošlo vremena od pisanja ovog posta do realizacije, koja je bila ovih dana, moram se zahvaliti iskusnim majstorima na savjetima. Obzirom da su bili truli i rubnjaci, onda sam i njih izrezao, pa sam tako  usput olakirao cijeli zadnji kraj, uključujući i prednji branik. Ispalo je solidno za prvi puta, uvjete u kojima se radilo, te obzirom na neiskustvo kako u pripremi tako i u rukovanju špricom za lakiranje (koja je također amaterska, da ne kažem jeftinija). Najbitnije je da je barijera straha probijena.  Još jednom veliko jedno  hvala svima.

Offline Ace_Rimmer

• Antique Member
Lakiranje branika
« Odgovori #11 : 30 Lipnja, 2013, 21:59:00 »
drago mi je da si to rješil,najvaznije je od svega tu barijeru straha probit.:palac:
Peugeot 309 XLD,309XSi,406 2.OT,406 Coupe 2.0 16v

Offline Mr.he

• Senior member
Lakiranje branika
« Odgovori #12 : 06 Srpnja, 2013, 08:18:54 »
nema ništa slađe...