Autor Tema: Ležaj kotača  (Posjeta: 9100 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Sasa

• Gost
Ležaj kotača
« : 29 Ožujka, 2013, 22:35:22 »
Predpostavljam da je otišao ležaj kotača, čuje se da bruji od 70-90 km/h i na ljetnim i zimskim (malo slabije) gumama. Malo me zbunjuje, kada sam vozač, 100 % sam uvjeren da je prednji desni, međutim kada se vozim kao suvozač ne mogu odrediti smjer da li je naprijed ili nazad. Kako detektirati kvar, mislim kada dignem auto na dizalicu i vrtim kotač da li ću osjetiti ili čuti o kojem se ležaju radi?

Offline lasta

• Senior member
Ležaj kotača
« Odgovori #1 : 29 Ožujka, 2013, 23:40:36 »
hočeš
ali o kojem se vozilu radi
lasta

Offline Žein

Ležaj kotača
« Odgovori #2 : 30 Ožujka, 2013, 00:04:25 »
Ak bruji brujat ce pri svim brzinama.

E sad ak ti je otisao homokineticki na odredenoj brzini ce pocet trest/zujat-dogodilo se meni.
Mnogi su se opekli igrajući se sa Oldschoolhr forumom ne shvaćajući da oldschoolhr forum nije ''samo neki tamo forum''....By-Frik-Ri

Offline sale75

• Veteran member
Ležaj kotača
« Odgovori #3 : 30 Ožujka, 2013, 00:23:40 »
često tako zamjene krivi ležaj,dobro provjeri koji nevalja,trebao bi se čut kad digneš auto u zrak i zavrtiš točak

Offline Žein

Ležaj kotača
« Odgovori #4 : 30 Ožujka, 2013, 00:46:31 »
Najlakse je dignut jedan kotac na dizalicu dok je drugi na podu i stisnut gas u 4-toj.

Kad ga razlaufas na nekih 120-160 ugasis auto i stisnes kuplung.

Ak zuji znas kolko je sati
Mnogi su se opekli igrajući se sa Oldschoolhr forumom ne shvaćajući da oldschoolhr forum nije ''samo neki tamo forum''....By-Frik-Ri

Offline exile

• Antique Member
Ležaj kotača
« Odgovori #5 : 30 Ožujka, 2013, 14:53:09 »
Digni oba kotača u zrak i zavrti kotače. Tak sam ja za svoju kocku kupoval glavčinu i bil 110% uvjeren da je lijevi ali bil je desni. U desnom zavoju je rondalo jako a u lijevom skoro niš.
DIY or die!

Sasa

• Gost
Ležaj kotača
« Odgovori #6 : 06 Travnja, 2013, 18:52:05 »
Ne razumijem se najbolje u mehaniku, pa ću postaviti možda glupo pitanje. Kada sam podigao oba kotača u zrak i auto stavio u brzinu, primjetio sam da se kotači ne vrte istom brzinom/intenzitetom. Dok je lijevi vrtio u 1. brzini desni nije uopće. U 5. je lijevi vrtio brže od desnog. Kočnice nisu blokirane. Manžete su čitave i naizgled je sve ok oko poluosovina. U vožnji zuji desna strana. Da li je moguće da je zbog potrošenog ležaja odnosno da li je to normalna situacija? Auto je prednji pogon mazda 323 f.

Offline ivmatic86

Ležaj kotača
« Odgovori #7 : 06 Travnja, 2013, 19:38:16 »
Auto ima slobodni diferencijal,pa možeš i rukon zaustavit jedan kotač dok bi se tada drugi duplo brže vrtija. Mogućeda razlikanastaje zbog oštećenog ležaja jer je trenje (pazbog toga i otpor rotaciji) veći. Neznan zašto se toliko mučiš nač koji je to točno ležaj jer se ionako ležajevi (ka i gume) minjaju u paru- livi i desni.
Yugo je više od vozila, to je statusni simbol!

Sasa

• Gost
Ležaj kotača
« Odgovori #8 : 06 Travnja, 2013, 21:38:52 »
Citat: ivmatic86;380519
Auto ima slobodni diferencijal,pa možeš i rukon zaustavit jedan kotač dok bi se tada drugi duplo brže vrtija. Mogućeda razlikanastaje zbog oštećenog ležaja jer je trenje (pazbog toga i otpor rotaciji) veći. Neznan zašto se toliko mučiš nač koji je to točno ležaj jer se ionako ležajevi (ka i gume) minjaju u paru- livi i desni.

Nabavio sam 2 ležaja, ali čekam da sastavi dva dana bez kiše da to mogu polako rastaviti i promjeniti. Ovo je bilo usput, jer sam mijenjao zimske gume ljetnima pa sam išao samo malo pogledati (poslušati).

Offline lasta

• Senior member
Ležaj kotača
« Odgovori #9 : 08 Travnja, 2013, 23:25:46 »
trebao bi pogledat
dali je desna poluosovina jednodjelna ili dvodjelna
ako je dvodjelna zna otič ležaj poluosovune
pa bruji ko ležaj kotača
lasta

Sasa

• Gost
Ležaj kotača
« Odgovori #10 : 09 Travnja, 2013, 09:21:56 »
Mislim da je dvodjelna, sutra ću (ako posluži vrijeme) razbucati ležajeve pa ćemo vidjeti