Autor Tema: rutanje volana  (Posjeta: 5897 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline octavia77

• Olschool apprentice
  • *
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: octavia
rutanje volana
« : 20 Svibnja, 2014, 11:50:38 »
Prije 2.5-3 godine mi je jedan član foruma obložio volan u kožu.
Sve je bilo dobro do prije mjesec dana, kad mi se gornji dio volana počeo rutati, odnosno gornji sloj kao da je prođen sa brusnim papirom.
Zbog čega se to dogodilo i možete li mi preporučiti kako da to saniram.

Hvala

Offline cake

• Antique Member
Odg: rutanje volana
« Odgovori #1 : 20 Svibnja, 2014, 12:12:53 »
teško,sunce+habanje od ruku,pogotovo ako imaš prsten na ruci
KONTRA MRAKU,KONTRA SILI!!!

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #2 : 20 Svibnja, 2014, 12:18:09 »
To je zato jer držiš ruku na volanu u položaju ''minut-dva do podne'' i visiš na njemu dok se držiš nagnut na sic suvozača.  :)) Takozvani ''racing mode'' položaj za vožnju koji je skoro u dlaku isti kao i ''lagano kruzam sa čačkalicomu ustima'' modu samo što ovaj drugi uključuje neasimetrično smežurane obrve i polunapućene usne.
Da držiš volan normalno - potrošio bi se gotovo pa podjednako.  :))
Što se samog ''rutanja'' tiče... Pitanje je tko ti je s čim radio... Znoj jaaaaako jako ubija kožu pa ishabanost volana vrlo brzo dođe do izražaja poooogotovo kad se upotrijebe loši i/ili nekvalitetni/neadekvatni materijali.
Bez slike ti teško itko može dati ikakav savjet...
Na kraju krajeva... Nekako mislim da si sa cijelom ovom pričom doooobrano ''omašio ceo fudbal'' što se tematike samog foruma tiče.
 :drinks: :drinks:
« Zadnja izmjena: 20 Svibnja, 2014, 12:20:33 frik-ri »
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline octavia77

• Olschool apprentice
  • *
« Odgovori #3 : 20 Svibnja, 2014, 12:50:47 »
Ruke na volanu držim normalno, na gornjem djelu su oštećenja najveća ali se polako nadziru i na drugim djelovima. Ne nosim prsten niti nešto što bi moglo oštetiti kožu.
Volan je tapecirao član ovog foruma, neznam sad točno ime trebam provjeriti jer mi je zbog neaktivnosti izbrisan račun pa nemam spremljene PM.
Ali bio je najaktivniji što se tiče tapeciranja na forumu. Doslovno svi su tapecirali kod njega.

Ali to je manje bitno, zanima me da li mogu nekako sanirati oštećeno ili barem spriječiti da dolazi do većeg oštećenja ili ću morati ponovno presvući volan.

Offline OVERDOSEDSPEEDJUNKIE

« Odgovori #4 : 20 Svibnja, 2014, 13:18:33 »
Za sanaciju neznam, ali oštećenje na vrhu ti je sigurno najviše zbog sunca. I nek se smije ko hoće, možda sam ostario, ali više namogu izdržat ne tom suncu ni u autu ni izvan njega. Prži ko letlampa, pa neka znanstvenici tvrde da nije uništen ozon. Jedino sjenilo na vjetrobranu ti može usporiti daljnje "mrvljenje" volana. Možda bi ga trebalo namazati kakvom kremicom da ne ispuca.
NO GANDINI - NO LAMBORGHINI
Ima vozača....ima pilota....ali nema Senne
Nakon Senne? Samo sjene.

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #5 : 20 Svibnja, 2014, 13:41:25 »
Sunce mu žarko...  :))

Je, istina je. Današnje sunce nema veze sa vezom sa ''onim starim suncem od prije deset godina''. Stari materijali za tende danas doslovce ''izgore'' na suncu kao da su 35 godina stari.
Kolega koji radi na opremanju plovila - nije se niiiikad u životu mazao kremom za sunce.. Niiikad nikad nikad - dalmatinsko dite, od malih nogu na barci, od 365 dana on je na barci 362. Znači, ne možeš reći ''nije sunca vidio'' i kad on kaže da on više ne može raditi na suncu cijeli dan - onda znaš da ''tu nešto ne valja''. Naravno  :)) :)) :)) Zanemarimo spiku da u ovoj tvrdnji ''stvar koja ne drži vodu'' je Dalmatinac koji em radi cijeli dan, em se ogrišia o onu glavnu Božiju zapovid ''Bolje štruca u ladu, nego dvi na suncu...''  :)) ali... Sunce više nije za zafrkanciju - ne govore to dermatolozi đabe već nekoliko godina unazad...
A što se tiče samog volana...
Znoj... Znoj ''ubija'' kožu još i više nego sunce. Također - neka se smije tko hoće.  :read:
« Zadnja izmjena: 20 Svibnja, 2014, 13:47:37 frik-ri »
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline taxi80

« Odgovori #6 : 20 Svibnja, 2014, 13:42:34 »
a koliko km si prešao u te 2,5-3 god. odnosno eksploatirao vozilo,koliko je tvornička koža izdržala,ja je recimo imam 8god.+ 337tkm koje sam osobno odvozio bez rukavica,nema nikakvih tragova rutanja čak me je jedan potencijalni kupac optužio da sam ga pretapecirao nanovo,govorim o octaviji mk2
Naknadno presvlačenje volana ovisi o kvaliteti kože koju tapetar stavlja,ali zato svaki ima opciju skaj ili koža pa biraj,a neki i više vrsta kože
opel kadett d

Offline octavia77

• Olschool apprentice
  • *
« Odgovori #7 : 20 Svibnja, 2014, 20:57:39 »
a koliko km si prešao u te 2,5-3 god. odnosno eksploatirao vozilo,koliko je tvornička koža izdržala,ja je recimo imam 8god.+ 337tkm koje sam osobno odvozio bez rukavica,nema nikakvih tragova rutanja čak me je jedan potencijalni kupac optužio da sam ga pretapecirao nanovo,govorim o octaviji mk2
Naknadno presvlačenje volana ovisi o kvaliteti kože koju tapetar stavlja,ali zato svaki ima opciju skaj ili koža pa biraj,a neki i više vrsta kože

Očito je tvornička koža puno bolja.
Ja sam sa ovom prešao oko 40000.
Probat ću mazati kremom da se barem spriječu daljnja oštećenja.

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #8 : 20 Svibnja, 2014, 21:46:23 »
Na Roveru sam skinuo kožu sa volana,jer je postala očajna,a Englezi ipak na taj auto nisu stavljali kaj god.Auto je bio star 9 godina i napravio 250 000 km.

Offline MIRO

• Antique Member
« Odgovori #9 : 20 Svibnja, 2014, 21:51:33 »
meni se na kii carnival ogulila za 2 godine i oko 80tkm i isto tako na poluzi AUTOMATSKOG mjenjača To je bilo novo auto - korejska kvaliteta
..

Offline romyo

« Odgovori #10 : 20 Svibnja, 2014, 22:57:55 »
Sunce, sunce .... Sunce je vražje kod nas na moru zadnjih godina.

Nemoj ga slučajno namazati sa nečim, pa onda ostaviti taj auto cijeli dan na suncu - zavakumiran.
Unutra zna biti temperatura onako ko pod pekom.... Pa če se sve to još bolje upaliti.

Ako več mora biti auto na suncu, onda ili onaj suncobran, ili barem nekom krpom prekrij ga.
« Zadnja izmjena: 20 Svibnja, 2014, 22:59:33 romyo »

Offline frik-ri

• Antique Member
« Odgovori #11 : 21 Svibnja, 2014, 08:36:25 »
Da, baš tako... Mi na moru imamo običaj u zadnje vrijeme od naših starih nona stavljati one tabletiće koji su se stavljali na televizije, miksere, tostere, radije, telefone, kutiju Domaćice... Na sve živo.
Dolaskom novije tehnologije tabletići se više ne koriste, nažalost, jer estetski nagrđuju ultratanke slim led-plazma-LCD televizore pa su none i bake tužne što njihovi hand made hekler-koh ručni radovi sada čame po ladicama.
Upotrijebi tabletić... Sretna baka, još bolje ako je nona, jeeer.. Baka je - baka, a nona je baka sa taljanskom penzijom  :perfeto: .. A sretan i volan.  :meeting:
...
Postoje preparati specijalno za njegu kože. Svaka bolja kuća tipa Ma-Fra ili slično ima u svom programu, pored polir pasta i mazalica za šajn šajn felge, i proizvode za njegu kože.  :drinks:
Sad je možda već pomalo ''kasno Marko na Kosovo stiže'' ali... Neće škoditi...  ;D Hi hi hi ''škoditi''  ;D

Offline Suhi zg

• Senior member
  • Vozilo:: mk3 XR3i, Jawa ČZ 175, Deutz f1 L612
« Odgovori #12 : 21 Svibnja, 2014, 10:02:22 »
Najgori je znoj jel se nekima prirodno malo vise znoje ruke, valda, ko meni  ;D a ovo kaj velis da je vrh volana tak je i meni, ali je to otislo jel se prijasnji gazda koristio volanom da izadje i udje iz auta, a volan nije rukohvat  ;D  :good:
"its a horny looking little thing isnt it"

Offline Darjan

rutanje volana
« Odgovori #13 : 21 Svibnja, 2014, 15:34:54 »
Prije 2.5-3 godine mi je jedan član foruma obložio volan u kožu.
Sve je bilo dobro do prije mjesec dana, kad mi se gornji dio volana počeo rutati, odnosno gornji sloj kao da je prođen sa brusnim papirom.
Zbog čega se to dogodilo i možete li mi preporučiti kako da to saniram.

Hvala

Vjerojatno zbog vrhunske kvalitete radova za koju su određeni forumaši tvrdili da nema bolje na kugli zemaljskoj!
« Zadnja izmjena: 21 Svibnja, 2014, 16:58:14 Darjan »
"Ovdje postolar uči kirurga kako operirat slipo crivo, kirurg fudbalera kako igrat fudbal, a fudbaler postolara kako radit postole."

Offline Ante V8

« Odgovori #14 : 21 Svibnja, 2014, 17:44:49 »
Nije bitno tko je radio i kako.Nego iskreno svi znamo kakve su temperature ljeti u zatvorenom autu.Ja mojeg operem sa sredstvom za stakla i namažem nivea kremom,kao i ostatak armature i nakon godinu i po dana je isti kao prvi dan.
« Zadnja izmjena: 22 Svibnja, 2014, 08:22:17 Ante V8 »
Definicija Demokracije:
Pošalješ čovjeka u p.m.. i on ide kud je njega volja!