Autor Tema: Barn Find ("auti iz štale") i kolekcije (zbirke) [masovni pronalsaci]  (Posjeta: 134842 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dariich

• Antique Member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Vw Beetle 1972 ( Ex 1964/1974)
Vw Beetle 1972 owner...

Offline mario3007

• Oldschool rookie
Odg: Barn Find ("auti iz štale") i kolekcije (zbirke) [masovni pronalsaci]
« Odgovori #76 : 04 Studenoga, 2014, 23:04:08 »
@darich: super :suicide:

Offline studentt

« Odgovori #77 : 05 Studenoga, 2014, 11:58:28 »
Bravo darich
a jeli ima negdje neka nasa ex yu skrivena stalica?
Neki ficeki,nesto drugo?????

Offline Dariich

• Antique Member
  • Vozilo:: Vw Beetle 1972 ( Ex 1964/1974)
« Odgovori #78 : 05 Studenoga, 2014, 14:20:45 »
 :dance4:

Siguran sam da ima, dapače negdje sam ja gledao to...Naći ću pa okačim link ;)

Evo još jedan link:

http://carsinbarns.blogspot.com/

Nije već dosta updateano, tj. od 4. mjeseca, dolje je na vraćanje na stare postove....Uživancija totalna ;)

P.S. Sa strane su i auti pa odaberite ;)

EDIT:

http://www.drcypher.com/10/napusteni-superautomobili/

http://www.bizlife.rs/vesti/57718-foto-dubai-problem-napustenih-luksuznih-automobila

http://forum.garaza.rs/viewtopic.php?f=25&t=338

http://www.vwclubcroatia.com/forum/index.php?/topic/24757-zapusteni-stari-vw-i/
« Zadnja izmjena: 05 Studenoga, 2014, 14:58:38 Dariich »
Vw Beetle 1972 owner...

Offline marconi

• Antique Member
« Odgovori #79 : 05 Studenoga, 2014, 16:24:43 »
Bravo darich
a jeli ima negdje neka nasa ex yu skrivena stalica?
Neki ficeki,nesto drugo?????

E, da, da li postoji koji ori-đođi TCR kod nas, ono da je it '70ih, a ne iz ovog stoljeća???
Kao ovaj:

Trajkeša: Stvarno, dobre felge su pola auta!!!

Offline Bellof

« Odgovori #80 : 05 Studenoga, 2014, 17:33:33 »
E, da, da li postoji koji ori-đođi TCR kod nas, ono da je it '70ih, a ne iz ovog stoljeća???
Kao ovaj:

Ima u Šverka ako se dobro sićam tri, navodno će od ta tri uspit sastavit jednog!

Offline dmj

• Antique Member
« Odgovori #81 : 05 Studenoga, 2014, 18:29:28 »
Abarth je  barem jednako bio u biznisu kao proizvođač dijelova kao i gotovih automobila. Nisam baš posve uvjeren u to da su Abarthi nekada voženi na našim utrkama bili u cjelosti složeni u tvornici. Vjerujem da je bilo i takvih i da je ponešto od tih koji su danas kod Šverka (10-15 njih, uključujući i te TCR-ove) možda i složeno u samoj tvornici, no prilično sam siguran da ih je većina bila abartizirana na bazi regularnih fićeka. Tako je zapravo i drugdje, a ako je riječ o originalnim Abarthovim dijelovima, neke velike razlike i nema, neovisno o tome gdje i kada je sve to prišarafljeno na auto.

Zadnji puta kada sam bio kod Šverka planirao je složiti povijest glavnih modela Abartha od tih svojih Fićeka, nekih 10 ili 12 različitih inačica, kako je Abarth razvijao i napredovao u tim preradama tijekom godina. U to je uključeno seljenje dijelova s jednog auta na drugi i štošta drugo, no čovjek ima punu kuću i Abarthovih originala i repro dijelova i kaže da može složiti takav niz. Meni to izgleda suludo, ja bih pokušao svaki od tih automobila očuvati što izvornijim, no čini se da to u Abarth svijetu ne igra neku osobitu ulogu, dokle god su ugrađeni dijelovi ok proizvodnje i specifikacije...
Via Ciro Menotti 322

Offline marconi

• Antique Member
« Odgovori #82 : 05 Studenoga, 2014, 20:04:32 »
Tak' sam nekak' i mislio, da su Abarthi na osnovi Zastava:

Mislim da je razlika izrade u Abarth tvornici i doma u broju koji "udare" na šasiju, kad se slažu orginalni Abarth dijelovi:

Ne znam da li ovi u Belgiji prodaju orginalne/izvorne Abarth dijelove (http://www.abarth-gmr.be/new/). Makar danas se sve može kopirati, tak' kaj je danas izvorno.
Može koja slika svi tih Abartha kod Šverka?  :blush2: :nyam: :kokice:
Trajkeša: Stvarno, dobre felge su pola auta!!!

Offline dmj

• Antique Member
« Odgovori #83 : 06 Studenoga, 2014, 08:39:10 »
Pravilo je da se ne unose fotići ni vade mobiteli kod njega, nažalost, nemam ni za vlastitu dokumentaciju slike, a kamoli za objavljivanje...

Siguran sam da i kod Abartha postoji razlika između „matching numbers“ modela izašlih iz same tvornice i delanaca, no nekako sam impresije da je manja nego kod drugih marki, jer su u krajnjoj liniji to i bili trkaći strojevi, koji su nakon sezone, pa i češće, već u periodu pregrađivani i dograđivani, pa je veeeliko pitanje kaj smatrati originalom, a kaj ne.

A kaj se linka tiče, ne znam konkretno za njih, ali dvadesetak godina proučavanja tržišta kolekcionarskih automobila naučilo me jednoj stvari. Svi lažu i tvrdnje o autentičnosti uvijek treba uzeti s velikom rezervom. Recimo da ima 20% šansi da je neka takva tvrdnja točna. No postoji jedna zemlja koja je iznimka od tog pravila, a to je Belgija. Ako neki vrijedni oldtimer dolazi iz Belgije (posebno u slučaju talijanskih automobila), šanse da je autentičan nisu 20% nego 2%. Pri čemu sam u oba slučaja vjerojatno preoptimističan i blagonaklon s tim postocima.
Via Ciro Menotti 322

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #84 : 06 Studenoga, 2014, 11:58:18 »
Koliko vidim...  :read: :read:
Nisi nešto poklonik lika i djela Hercule Poirota...  :whistle2:  ;D
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline dmj

• Antique Member
« Odgovori #85 : 06 Studenoga, 2014, 12:53:04 »
Koliko vidim...  :read: :read:
Nisi nešto poklonik lika i djela Hercule Poirota...  :whistle2:  ;D

Nisam. Nimalo.

Doduše, ako pričamo o glazbi (Jacques Brel), književnosti (Georges Simenon) ili stripu (Andre Franquin), Belgijanci mi se nekako pojave pri ili na samom vrhu ljestvice najdražih, pa ne bih rekao da to ima neke veze s narodom, odnosno narodima kao takvim.

No količina Bizzarrinija, trkaćih Alfi i sličnih egzota koje se najednom pojavljuju nakon nekoliko desetljeća zaboravljenosti po sjenicima i garažama, pa ih neki belgijski dileri krenu prodavati, prilično je frapantna. I to se, dakako, događa baš s proizvođačima koji nisu osobito marili za štampanje serijskih brojeva na šasijama i motorima niti vodili neku preciznu dokumentaciju o tome... Naći ću ponešto, pisao sam u par navrata o tim stvarma...
Via Ciro Menotti 322

Offline dmj

• Antique Member
« Odgovori #86 : 06 Studenoga, 2014, 13:05:51 »
Ovo sam, recimo, svojedobno napisao o Bizzarriniju P538, doduše bez spominjanja sveprisutne belgijske veze...

Napravljena su samo dva primjerka, od kojih dva imaju Chevroletov, a jedan Lamborghinijev motor, tri su barchette, jedan coupe, a jedina je originalna šasija (ne računamo li onu kasnije restauriranu od karamboliranog prototipa, naknadno napravljen model za samog Bizzarrinija te nekoliko replika s dijelom originalnih dijelova iz sedamdesetih) kasnije poslužila kao podvozje legendarnoj Manti, prvom uratku Giugiarovog Italdesigna. Ukratko, danas vlasnici desetak automobila diljem svijeta tvrde da posjeduju neku inačicu originalnog P538, a nitko zapravo nema pojma što jest, a što nije originalno u toj zavrzlami.

A ovo sam davno objavio u članku o Alfa Romeu 33 Stradale:

Pouzdano je znano da je od osamdesetih naovamo iznimno talentirani majstor Giovanni Giordanengo napravio nekoliko vrlo vjernih replika. Njegovom se umijeću valja iskreno diviti, dokle god je jasno naznačeno da su automobili koje je on izradio replike, a ne autentični primjerci. No u talijanskoj tradiciji (odnosno njenoj mračnoj strani) ne zna se koliko ih je izradio, kako su označene i jesu li sve zavedene u knjige, ili na tržištu postoje i drugi primjerci, koje raznorazni sumnjivi tipovi pokušavaju ili će jednog dana pokušati podvaliti pod izgubljene 33 Stradale, one s nedostajećim brojevima šasije. To nije ništa novo, kod nekih drugih trkaćih Alfi već se dugo zna za postojanje nemalog broja takvih falsifikata. Velik je novac u igri, jedan je belgijski trgovac oldtimerima čak svojedobno kupio Asardo, unikatni prototip koji nema nikakve službene veze s Alfinom tvornicom, te publicirao knjigu o modelu TZ1 s lažnim dokazima kako je to bio razvojni model i na taj mu način umjetno znatno podigao tržišnu vrijednost. Neki su autoriteti za povijest Alfe čak i tuženi zbog javnog oglašavanja sumnje u vjerodostojnost toga, a i autor ovog teksta je dobio prijeteće emailove zbog postova na jednom forumu u kojima je tvrdio da Asardo i TZ1 nemaju nikakve veze. No, zanimljivom „koincidencijom“, mnoge rijetke i neobične Alfe i ostali rijetki talijanski automobili i danas dolaze na tržište upravo preko Belgije, a isti je trgovac nažalost vlasnik i najveće i najpoznatije online baze podataka o brojevima šasija – koju, dakako, stoga može prepravljati kako želi. I neki 33 Stradale modeli su viđeni u oglasima belgijskih trgovaca, no podaci su šturi.
Via Ciro Menotti 322

Offline Bellof

« Odgovori #87 : 06 Studenoga, 2014, 16:43:23 »
Abarth je  barem jednako bio u biznisu kao proizvođač dijelova kao i gotovih automobila. Nisam baš posve uvjeren u to da su Abarthi nekada voženi na našim utrkama bili u cjelosti složeni u tvornici. Vjerujem da je bilo i takvih i da je ponešto od tih koji su danas kod Šverka (10-15 njih, uključujući i te TCR-ove) možda i složeno u samoj tvornici, no prilično sam siguran da ih je većina bila abartizirana na bazi regularnih fićeka. Tako je zapravo i drugdje, a ako je riječ o originalnim Abarthovim dijelovima, neke velike razlike i nema, neovisno o tome gdje i kada je sve to prišarafljeno na auto.

Zadnji puta kada sam bio kod Šverka planirao je složiti povijest glavnih modela Abartha od tih svojih Fićeka, nekih 10 ili 12 različitih inačica, kako je Abarth razvijao i napredovao u tim preradama tijekom godina. U to je uključeno seljenje dijelova s jednog auta na drugi i štošta drugo, no čovjek ima punu kuću i Abarthovih originala i repro dijelova i kaže da može složiti takav niz. Meni to izgleda suludo, ja bih pokušao svaki od tih automobila očuvati što izvornijim, no čini se da to u Abarth svijetu ne igra neku osobitu ulogu, dokle god su ugrađeni dijelovi ok proizvodnje i specifikacije...

Pa o tome ja i pišem a pišem ono šta se pričalo u tim krugovima trkača iz tih godina koji su surađivali sa Šverkom, navodno je od svih tih Abartha koji su se vozili po trkama na prostoru bivše juge samo 2-3 bilo original da je izašlo iz tvornice Abarth, ovi drugi ajmo ih nazvat "naši" su svi dorađivani sa originalnim Abarth dijelovima. Navodno je sam Đani kao najtrofejniji Abarthov pilot/šofer i sam bia i još je vlasnik takvog originalnog Abarthovog auta. Isti "problem" ako se to može tako nazvat se javlja i kod BMW Alpina, s obzirom da je ta firma dobila tek 80-tih dozvolu da bude tunerska firma koja proizvodi sve od "igle do lokomotive" nije neuobičajeno da se razni trgovci hvale kako je baš njihovo auto original Alpinino i da upravo to opravdava cijenu. Naravno da postoji način utvrđivanja autentičnosti i kod takvih vozila da li su izašli iz tvornice u Buchloeu/Kaufbeuren ili u Minhenu kao normalni BMW koji je posli dorađivan Alpininim dijelovima! E da, šta se tiće tih TCR-ova, jednom prilikom mi je Peco Petej poznati bubnjar a manje poznati sudionik trka tih godina rekao da je tih 70-tih samo 20-tak auta komplet sklopljenih izašlo iz tvornice
pod Abarthovim blagoslovom.
« Zadnja izmjena: 06 Studenoga, 2014, 16:49:10 Bellof »

Offline salsoul

• Antique Member
  • Vozilo:: NB, R107, CS1
« Odgovori #88 : 06 Studenoga, 2014, 19:09:10 »
Dino, da se nadovežem na priču o alfama..

Prije par mjeseci sam čuo spiku da je prije 2 svj. rata postojala (uz famoznu riječku alfu 8c) alfa 6c na sušačkoj strani, konkretnije u Sušačkoj Dragi...
Čak mi je i prezime vlasnika rečeno, ali naravno, zaboravio sam ga.
Imaš li kakvih spoznaja?

Također (ova priča polako ulazi u mitove), navodno se jedan gullwing razbio sredinom 60-tih u Martinšćici, uvala gdje danas stoluje brodogradilište V.Lenac.
Akteri priče govore da je auto nakon sudara bio napušten, te da su ga klinci iz obližnjih zaseoka na putu prema kupanju redovito koristili za igru i usputno devastiranje.
Prema riječima sugovornika - to je bil' neki mercedes kemu su se vrata dizala na gore..

Offline dmj

• Antique Member
« Odgovori #89 : 07 Studenoga, 2014, 09:12:18 »
Ne znam za priču, ali zašto ne? 8C je bila teška ekskluziva, a 6C samo skup automobil kojeg si je netko relativno imućan mogao priuštiti. Bilo ih je u Jugi, Radovan Savatić je vozio utrke Alfom. A Sušak je bio dobro mjesto za imati Alfu jer je odmah na talijanskoj strani grada bio servis braće Jankovits...

Za ovu legendu o Gullwingu nisam znao, jedni u ex-Yu koji je dokumentiran bio je u Vojvodini, uvoz iz USA, nekako neposredno pred rat...
Svakodnevno čovjek čuje zanimljive detalje, neki dan mi pričao frend koji o povijesti automobila i prepoznavanju različitih modela iz povijesti zna nekoliko puta više od mene (a mislim da nisam baš loš po tom pitanju) pričao kako je na nekoj licitaciji u Karlovcu ranih osamdesetih s tatom razgledavao karamboliranu Lamborghini Espadu! Također kruži priča da su ostaci jedne izgorene Miure osamdesetih neuspješno nuđeni na nekoj licitaciji u tadašnjem Titogradu. To su samo dvije najnovije koje sam čuo...

Znam samo da ću ako ikada uhvatim vremena krenuti po knjižnicama i arhivima listati stare novine s popisima ponuda na tim carinskim licitacijama...
Via Ciro Menotti 322