Autor Tema: Barn Find ("auti iz štale") i kolekcije (zbirke) [masovni pronalsaci]  (Posjeta: 134726 )

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline dmj

• Antique Member
  • Spol: Muški
Odg: Barn Find ("auti iz štale") i kolekcije (zbirke) [masovni pronalsaci]
« Odgovori #90 : 07 Studenoga, 2014, 09:14:36 »
Pa o tome ja i pišem a pišem ono šta se pričalo u tim krugovima trkača iz tih godina koji su surađivali sa Šverkom, navodno je od svih tih Abartha koji su se vozili po trkama na prostoru bivše juge samo 2-3 bilo original da je izašlo iz tvornice Abarth, ovi drugi ajmo ih nazvat "naši" su svi dorađivani sa originalnim Abarth dijelovima. Navodno je sam Đani kao najtrofejniji Abarthov pilot/šofer i sam bia i još je vlasnik takvog originalnog Abarthovog auta. Isti "problem" ako se to može tako nazvat se javlja i kod BMW Alpina, s obzirom da je ta firma dobila tek 80-tih dozvolu da bude tunerska firma koja proizvodi sve od "igle do lokomotive" nije neuobičajeno da se razni trgovci hvale kako je baš njihovo auto original Alpinino i da upravo to opravdava cijenu. Naravno da postoji način utvrđivanja autentičnosti i kod takvih vozila da li su izašli iz tvornice u Buchloeu/Kaufbeuren ili u Minhenu kao normalni BMW koji je posli dorađivan Alpininim dijelovima! E da, šta se tiće tih TCR-ova, jednom prilikom mi je Peco Petej poznati bubnjar a manje poznati sudionik trka tih godina rekao da je tih 70-tih samo 20-tak auta komplet sklopljenih izašlo iz tvornice
pod Abarthovim blagoslovom.

:hi: To se u potpunosti poklapa s mojim spoznajama. Pri čemu je kod Alpine vjerojatno jednostavnije utvrditi izvornost, s obzirom na stanovite razlike između njemačkog i talijanskog pristupa vođenju poslovnih knjiga i evidenciji...
Via Ciro Menotti 322

Offline Bellof

« Odgovori #91 : 07 Studenoga, 2014, 10:16:07 »
Ne znam za priču, ali zašto ne? 8C je bila teška ekskluziva, a 6C samo skup automobil kojeg si je netko relativno imućan mogao priuštiti. Bilo ih je u Jugi, Radovan Savatić je vozio utrke Alfom. A Sušak je bio dobro mjesto za imati Alfu jer je odmah na talijanskoj strani grada bio servis braće Jankovits...

Za ovu legendu o Gullwingu nisam znao, jedni u ex-Yu koji je dokumentiran bio je u Vojvodini, uvoz iz USA, nekako neposredno pred rat...
Svakodnevno čovjek čuje zanimljive detalje, neki dan mi pričao frend koji o povijesti automobila i prepoznavanju različitih modela iz povijesti zna nekoliko puta više od mene (a mislim da nisam baš loš po tom pitanju) pričao kako je na nekoj licitaciji u Karlovcu ranih osamdesetih s tatom razgledavao karamboliranu Lamborghini Espadu! Također kruži priča da su ostaci jedne izgorene Miure osamdesetih neuspješno nuđeni na nekoj licitaciji u tadašnjem Titogradu. To su samo dvije najnovije koje sam čuo...

Znam samo da ću ako ikada uhvatim vremena krenuti po knjižnicama i arhivima listati stare novine s popisima ponuda na tim carinskim licitacijama...

Miura je definitivno postojala na ovim prostorima jer je jedan moj prijatelj vidia 78-79 godine blizu Ljubuškog. Šta se tiće starih novina i licitacija, poznajem čovika koji je početkom 90-tih uzima iz slobodne dalmacije stara izdanja iz 80-tih i prije, di su se ljudi oglašavali za prodaju automobila i motora, onako detektivski nazivajući i obilazeći bivše vlasnike, prekupce, kupce dolazia je do rijetkih primjeraka od kojih su neki završili i u njegovom vlasništvu.

Offline dmj

• Antique Member
« Odgovori #92 : 07 Studenoga, 2014, 12:26:47 »
U zagrebačku Miuru uopće ne sumnjam, ima dovoljno dokaza, i moj ju je brat vidio, iskrsnut će kad tad i neka slika valjda... No ovo za Ljubuški i Podgoricu su mi relativno nove informacije.

Nego, gledam ovu sliku iz Splita 60-ih:

Ovo naprijed je jasno, dvije bejote i dvije Škode, Fiat, desno Olympia, no iza njih se nazire vrlo zanimljiv auto s tri bočna prozora. To nije bilo baš često rješenje, padaju mi na pamet Tatraplan, Nash Ambassador, Standard Vanguard, Jowett Javelin... Uglavnom, jedan od auta koji su imali takvu liniju je i Borgward Hansa 2400.

Bez impliciranja da je to na slici, palo mi je na pamet da bi jedan takav Borgward trebao postojati negdje u Splitu ili okolici. Bio je negdje svojedobno objavljen razgovor s vlasnikom „boguara“, kakvih nema ni u Njemačkoj sačuvanih i za kojeg su liku, nećete povjerovati, nudili novi auto u zamjenu, ali on nije htio, i tako to... Splićani, zna li se nešto o tom Borgwardu?
« Zadnja izmjena: 07 Studenoga, 2014, 12:29:07 dmj »
Via Ciro Menotti 322

Offline Lav

• Antique Member
    • Vespa klub Hrvatska
  • Vozilo:: Fiat 127 1976, Zastava 850 1981
« Odgovori #93 : 09 Studenoga, 2014, 07:53:07 »
Osobno ne niti sam cuja od starije populacije no raspitat cu se,ali cim si reka da nece novo auto 99% sam uvjeren na je tako jel taj odnos prema autima taj kretenizam bolesna posesivnost ono "ja cu to",nedam to je moje je tipicno Splitski
Automobil stoji od 1983 spojen sa podom...pitate vlasnika da bi vi to ozivili sredili boze moj dat ce te kolio trazi bez cjenjkanja ma kakvi ne nece da ga proda on ce to restaurirat i tako do dan danas,ima cica blizu mene nogare od motora se nevide propale u asvalt/zemlju i nece nece da proda dragulj koji ima a neznam jeli ih ima 10 u RH
I DON\'T NEED SEX THE GOVERNMENT FUCKS ME EVERY DAY!!

Offline marconi

• Antique Member
« Odgovori #94 : 09 Studenoga, 2014, 19:38:36 »
Tužno je kaj sve ljudi ostavljaju da propadne, nekoliko primjeraka:

http://imgur.com/a/iLBtu?gallery
« Zadnja izmjena: 10 Studenoga, 2014, 01:28:23 marconi »
Trajkeša: Stvarno, dobre felge su pola auta!!!

Offline dmj

• Antique Member
« Odgovori #95 : 10 Studenoga, 2014, 08:00:36 »
Vezano za onu sliku iz Splita, meni se ipak sve više čini da bi ono mogla biti Multipla. Znam da ih je bilo u taksi službi ranih 60-ih u Splitu...
Via Ciro Menotti 322

Offline big zed

• Veteran member
« Odgovori #96 : 10 Studenoga, 2014, 09:09:05 »

puno zanimljivih primjeraka ali jedan mi je skroz neobičan a to je C2 Corvette '63 sa split window zadnjim krajem a ima 6 zadnjih lampi? malo mi je to čudno jer sam našao da je samo jedna ali kasnija specijalno prerađena sa 6 lampi pa pretpostavljam da je ova neka home made varijanta

Offline lanista

• Oldschool rookie

Citao sam negdje da je ovaj vw sa druge slike restauriran nakon izvlacenja.

Offline marconi

• Antique Member
« Odgovori #98 : 10 Studenoga, 2014, 10:06:36 »
puno zanimljivih primjeraka ali jedan mi je skroz neobičan a to je C2 Corvette '63 sa split window zadnjim krajem a ima 6 zadnjih lampi? malo mi je to čudno jer sam našao da je samo jedna ali kasnija specijalno prerađena sa 6 lampi pa pretpostavljam da je ova neka home made varijanta

Lijep auto.

Na Corvetteforum piše da je to bilo popularni mod baš '63.

Offline big zed

• Veteran member
« Odgovori #99 : 10 Studenoga, 2014, 13:27:17 »

Lijep auto.

Na Corvetteforum piše da je to bilo popularni mod baš '63.

eto svašta naučiš dok si živ
zanimljiva DIY prerada

Offline marconi

• Antique Member
Citao sam negdje da je ovaj vw sa druge slike restauriran nakon izvlacenja.

Nisam limar, ali ovo mi se čini da se ne isplati sređivati

Offline ivmatic86

« Odgovori #101 : 10 Studenoga, 2014, 15:45:15 »
Da restauriran je i vozi se. Već je bilo priče o njemu na forumu, to t1 Samba i nisu baš česti, pa se možda i isplatilo. :klinac:
Yugo je više od vozila, to je statusni simbol!

Offline krntija

« Odgovori #102 : 10 Studenoga, 2014, 17:59:02 »
Da restauriran je i vozi se. Već je bilo priče o njemu na forumu, to t1 Samba i nisu baš česti, pa se možda i isplatilo. :klinac:
  :biggrin: Kako se ne bi isplatilo! Restaurirane Sambe postizu cijene do 80 kila Evrona!! Jedna je bila za tu sumu u Padovi, al ipak mislim da je to puno, ali kupaca ima...... :eek:
++++ PRODAJEM TVORNICKE PROSPEKTE ZA SVE MARKE AUTOMOBILA kao i KATALOGE GODISNJAKE ; POGLEDATI U Ponuda/Potraznja http://oldschoolhr.com.hr/forum/index.php?topic=15429.825

Offline Dariich

• Antique Member
  • Vozilo:: Vw Beetle 1972 ( Ex 1964/1974)
« Zadnja izmjena: 10 Studenoga, 2014, 18:14:33 Dariich »
Vw Beetle 1972 owner...

Offline izigoing

Pozdrav iz Splita :-[