Autor Tema: BMW 315 E21, 1983  (Posjeta: 48024 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Žein

Odg: BMW 315 E21, 1983
« Odgovori #15 : 24 Siječnja, 2015, 15:01:26 »
Ti vjerojatno imas ovakav

Mnogi su se opekli igrajući se sa Oldschoolhr forumom ne shvaćajući da oldschoolhr forum nije ''samo neki tamo forum''....By-Frik-Ri

Offline dabar

• Veteran member
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: BMW E21
« Odgovori #16 : 24 Siječnja, 2015, 15:41:35 »
moguće, sutra ću ako ulovim vremena pokušati ustanoviti točno koji je tip i poslikati

Offline boscha

• Senior member
  • Vozilo:: BMW 315 E21
« Odgovori #17 : 24 Siječnja, 2015, 16:36:18 »
Hajde da se ubacim i ja u diskusiju oko karburatora

Kod 315 je Karburaror Solex 1B2 (55KS)
Kod 316 je Solex 2B4 (90KS)
Kod 320/6 je Solex 4A1 (122 KS)

Sto se tice E21 redizajn opcije (9/1979 - 12/1983) to je bilo to sto se karburatora tice, ostala 2 modela: 318i & 323i su imali mehanicko ubrizgavanje K-Jetronic

315 ima jedno grlo, 316 2 grla, 320/6 4 grla a svi imaju automatski cok. Otvaranje cok-leptira je regulisano dvostruko - bimetalna opruga koju siri rashladna tecnost. Kako se rashladna tecnost zagreva - siri bimetal i on otvara cok-klapnu. Takodje klapnu otvara i termo-prekidac koji se mislim ukljucuje na 19 C.  E sad - svaki od ovih delova nakon 30 i vise godina je pitanje u kakvom je stanju. Takodje na hladnom motoru, osim zatvaranja cok-leptira mora ler-gas i da ide na 1300-1500 obrtaja, sto opet regulise TN starter (koji opet radi na principu rashladne tecnosti tj. njene temperature). E sad - da bi motor na hladnom radio kako treba - sve ovo mora idealno da funkcionise, nece raditi dobro npr. ako cok leptir zatvara i otvara na vreme a TN starter ne podesi broj obrtaja i obrnuto...

Isti je princip i kod  2B4 i 4A1 (316 i 320/6) samo sto 2B4 ima 2 grla a 4A1 4 grla. Ovo sve sto sam napisao se odnosi na rezim rada kod hladnog motora i tu je 95% problema ovih karburatora iz mog iskustva. Kada motor dostigne radnu temperaturu, ako je ispravna osovinica leptira i ostala mehanika ne bi trebalo da bude specijalnih problema, osim sto na srafu moze da se podesi broj obrtaja ler gasa. Kada je motor na radnoj temperaturi on bi trebao biti oko 800 RPM +/- 50.

Automatski cok je u to vreme bio veliki napredak jer nisi morao da vuces polugu za saug kao u 02 seriji, ali nakon godina upotrebe se na vecini modela nesto pokvari i rasteluje. Ja se secam dobro mom ocu se to pokvarilo negde '97 - '98 dakle trajalo je 15 godina. Posle smo zimi kada bi vozili 315 prvih 10-tak minuta dok je hladan uvek drzali nogu na gasu, da ne dozvolimo da ide skroz na ler jer bi se ugasio. Cim se ugreje, sve je radilo kako treba.

Novi delovi su jako skupi - nov TN starter u BMW-u u Beogradu (a cene bi trebalo da su iste i kod Vas u HR - Tomic bese kod vas ako se ne varam...) kosta oko 150 EUR, vecine delova za bimetal, kuciste, oprugu itd. vise ne proizvode, a ono sto ima kosta papreno...Dakle, najbolja opcija je naci polovan sa auta koje je je malo preslo tipa 70000 - 100000km, a toga ima uglavnom napolju.

Inace ceo karburator 1B2 nov se vise ne pravi i BMW ga vise nema na lageru, a bilo ga je kupiti do 2009-te i kostao je verovali ili ne 1800 EUR (to je informacija iz Delta Motors-ovlascenog uvoznika za BMW u Srbiji). Ja sam rovario danima po ebay.de i cekao nece li se pojaviti slucajno tamo na prodaju nov sa nekih starih zaliha. Nakon 2 godine stalnog pracenja www.ebay.de posrecilo mi se u septembru/rujnu :-) prosle godine gde sam kupio nov Solex 1B2 za 300 EUR + 50 EUR shipping do Beograda. I to je mnogo para, ali ipak je karburator srce tih auta, ako on ne valja, dzaba sve ostalo...

Inace servis Unuce u Beogradu je OK, znaju ljudi posao, a moja bi preporuka bila i majstor Boza Solex ako pricamo o Beogradu. 

Ako nekome mogu nesto pomoci u Beogradu, da odnesem karb. kod majstora, uzmem, posaljem i sl. raspolozen sam da pomognem - posaljite mi privatnu poruku pa cemo resiti stvar...

Offline Žein

« Odgovori #18 : 24 Siječnja, 2015, 17:08:21 »
Moj je svabo Pierburg 1B originalni.

Solex se bas nije pokazao nesto na BMW-u

A tih 55ks na 1.6 masinu je nemoguce jer je 315 imao 75ks
Mnogi su se opekli igrajući se sa Oldschoolhr forumom ne shvaćajući da oldschoolhr forum nije ''samo neki tamo forum''....By-Frik-Ri

Offline boscha

• Senior member
« Odgovori #19 : 24 Siječnja, 2015, 17:10:02 »
Na mom originalnom iz 1983 je verovao ili ne Pisalo: Pierburg-Solex 1B2

Offline boscha

• Senior member
« Odgovori #20 : 24 Siječnja, 2015, 17:11:56 »
Moj je svabo Pierburg 1B originalni.

Solex se bas nije pokazao nesto na BMW-u

A tih 55ks na 1.6 masinu je nemoguce jer je 315 imao 75ks

Moja greska - u pitanju je 55kW - 75KS, to je to

Offline Žein

« Odgovori #21 : 24 Siječnja, 2015, 17:13:53 »
To je neka komba.

Ovo nije moj,tj nije na autu ali je identican.

Pierburg 1b

Offline Žein

« Odgovori #22 : 24 Siječnja, 2015, 17:18:21 »
Sve u svemu,da dodemo do zakljucka,taj motor malo trosi,a ide fino(za tadasnje standarde).Nekakve nebulozne cifre od 15L su nemoguce.

Doduse ja sam svojega jednom navinuo na 16L,ali to je bilo kad smo ja i frend isli driftati uzbrdo po snjegu i to je pojeo benzin.

Ali s tim autom sam se vozio i na posao svakodnevno i nije trosio preko 7.5L.Jest da se saltao na 2000 i u 4.toj vozio 60 na 1200,ali meni je 200kn bilo oko 200-254km,a tocio sam OMW 100

Offline boscha

• Senior member
« Odgovori #23 : 24 Siječnja, 2015, 17:59:03 »
Tako je i prema Tehnounion uputstvu, ako su OK svecice i razvodnik i ako je nastelovan ugao paljenja, ne bi trebao prelaziti 8l po gradu

Offline igor kribl

• Veteran member
« Odgovori #24 : 25 Siječnja, 2015, 11:54:42 »
sad se malo ubacujem ali pogledaj moju temu u garaži i vidičeš šta se može napraviti od solexa 4a1 uz puno truda i 150 kuna koliko košta kit za reparaciju karba 4a1 po mom iskustvu za taj karburator a i večina njih govorim za 4a1 su nepoderivi bimetal moraš mehanički sjebat da neradi isto kao i električne djelove jer rade " kao magnet" tek kad dobiju struju rade jednostavno ih ispitaš spojiš na akumulator i moraju čvrkat a bimetalu treba i 5 minuta da se vidi da se pomaknuo.uglavnom kod mene je bio problem a vjerujem i na drugim karbovima mehaničke prirode leptir koji otvara i zatvara čok od godina korištenja i nečiščenja se ili zaglavi ili se nakupi prljavštine pa leptir se ili nemože otvoriti ili zatvoriti dokraja ili se zaglavi u nekom polu položaju pa kad je hladan krepava na leru a kad se zagrije neko mu smanji ler pa prividno radi dobro ali je u polu položaju pa guta ko nenormalan jer nije otvoren do kraja. uglavnom po mom iskustvu nikakav nerješiv problem i nikako abnormalno skup.inače 4a1 ima preko 200 dijelova pa ako netko nema litereturu što je manji problem jer na internetu se nađe ali ako nema živaca i strpljenja neka se neupušta  tako nešto.kad vidite u mojoj temi šta je to znat čete o čemu govorim. :thmbup:

Offline ZDRAVKO

• Antique Member
« Odgovori #25 : 25 Siječnja, 2015, 16:46:44 »
316 sa duplim solexom je trosio istina,al ovaj pierburg 1b kako veli kolega Zein do 8max....

Offline Mihajlo

• Antique Member
  • Vozilo:: BMW E21, P106, Vitara turbo
« Odgovori #26 : 25 Siječnja, 2015, 20:53:28 »
ja sam na 315 imao solex skinut sa 2002.

Išao je jaaako dobro  a i potrošnja je bila relativno OK jer se nikad nisam vozio lagano..
Understeer is when you hit the wall with the front of the car and oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you.

Offline dabar

• Veteran member
« Odgovori #27 : 28 Siječnja, 2015, 19:09:01 »

Što se tiče karburatora... Navodno je u Vodovodnoj ulici onaj meštar koji je na mjestu one radionice koja je bla na zlu glasu - dobar. Čuo sam do sada samo pohvale (napominjem ZA TOG NOVOG majstora - onom starom bi f uf - ne smijem ni reći što bi mu radio...)
Najbolje bi bilo da odeš, pitaš što i kako.

Evo, da prijavim novosti. Neki dan bio poslom u Vodovodnoj pa navratio do spomenutog majstora. Dečko kaže da nema problema i da on to rješava. Jedino taj "čok" koji odlazi na svim 315-icama nema, nego bi ga trebalo nabaviti preko ebaya npr. Uglavnom, ohrabrujuće je da tu lokalno postoji čovjek koji je voljan to riješiti, tj. zamijeniti brtve, dizne, membrane i sve što je dotrajalo.

ako netko zna što je potrebno konpijuterskom metodom ubaciti u švapski ebay, da se dobiju ponude za spomenuti problematični dio, bilo bi lijepo da napiše/nabaci link  :hi:

Još jedno nagradno pitanje za poznavatelje. Ne radi mi onaj sat pored brzinomjera što je manji problem, a veći problem je da je prestao raditi brojač kilometara. Što je najčešće posrijedi? Pojedeni zupčanici? Je li riješivo ili treba raskapati boga isusa? I ako je sat (koji je potpuno danas beskoristan) rekao laku noć, je li moguće staviti brojač okretaja? pretpostavljam da je to onomad bila dodatna oprema...

Zahvaljujem  :smajlold:

Offline Mihajlo

• Antique Member
  • Vozilo:: BMW E21, P106, Vitara turbo
« Odgovori #28 : 28 Siječnja, 2015, 19:39:21 »
Okreneš sat ovako i odšarafiš ova dva šarafića..

digneš poklopac.
i sad vidiš ovaj zupčanik
taj zupčanik je 100% puknut i ne pritišće osovinu kak treba nego se vrti u prazno na osovini

skineš ga, zalijepiš, natakneš na osovinu uz moguće lijepljenje

i sastaviš
Understeer is when you hit the wall with the front of the car and oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you.

Offline dabar

• Veteran member
« Odgovori #29 : 28 Siječnja, 2015, 20:16:23 »
fenomenalno  :hi:

znači zupčanik pukne po pola ili se pojedu zubi? nije mi jasan dio s lijepljenjem  :lol:

ima li kakva klasična boljka baš za sat? znači za pokazivač vremena?  :umnik2: