Autor Tema: Kako ( cime ) ocistiti fleke s platna - skaja ???  (Posjeta: 4541 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline salsoul

• Antique Member
  • Vozilo:: NB, R107, CS1
Odg: Kako ( cime ) ocistiti fleke s platna - skaja ???
« Odgovori #1 : 25 Siječnja, 2015, 17:05:08 »
Ako si provao već sa običnim sredstvima za čišćenje, pokušaj još sa kućnim benzinom, armor-all vlažnim maramicama ili u najgorem slučaju "dimerom".
Također, samouslužne praone znaju imati i kemijsko čišćenje na žetone, meni je znalo izvući dosta antičke šporkice.

Offline PrX

• Antique Member
  • Spol: Muški
    • http://www.ak-retro.com
« Odgovori #2 : 25 Siječnja, 2015, 19:43:08 »
Ma pokusavo sam dimerom  i to mrk akapa nista  malo  kao skine ali nema pojma da  izbeli kako treba... pokusacu jos sa alkoholom ali  cisto sumljam .. bice traziti novo platno definitivno :/

Offline Abnorm Al

« Odgovori #3 : 25 Siječnja, 2015, 19:57:43 »
Imao sam isti slučaj na Rekordu iz 69. Tapetar mi je očistio dok je radio siceve. Nisam vidio kako, ali je rekao da se to stvara vremenom od ljepila i da je očistio benzinom za čišćenje.
nekad su i auti imali dušu .................. danas je ni ljudi nemaju

Offline PrX

• Antique Member
« Odgovori #4 : 25 Siječnja, 2015, 20:06:06 »
Pa i ovo je na mojoj  basconi , a sta ti dodje taj benzin za ciscenje. googlam po netu izgleda mi ko neki  razredjivac mada ja to nemam ovde gde uzeti  prvi put cujem za to ...? :hi:
« Zadnja izmjena: 25 Siječnja, 2015, 20:08:39 PrX »

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #5 : 25 Siječnja, 2015, 20:30:12 »
Benzin za čišćenje,imaš ga u svakom dućanu.

Offline salsoul

• Antique Member
  • Vozilo:: NB, R107, CS1
« Odgovori #6 : 25 Siječnja, 2015, 20:55:31 »
Evo ga...

Postoji u ambalaži od pol' litre i od litru.

Samo, u zadnje vrijeme ga nisam mogao naći u dućanima tipa plodine i konzum, nego samo u zadnjim preživjelim drogerijama, vjerojatno ga ima u bauhausu i sl.

Offline PrX

• Antique Member
« Odgovori #7 : 25 Siječnja, 2015, 21:30:19 »
Sve je to divno , krasno, bajno  ali to  neama kod mene u ovoj rupcagi od gradica... :nono: :nono: :glavauzid: :glavauzid: ali ipak hvala potrazicu negde  ...

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #8 : 25 Siječnja, 2015, 21:56:17 »
Pretpostaviti ću da je ta žuta fleka nešto ''kao masnoća'' odnosno nešto kao ''masna nikotinska fleka'' ili pak ''gnjusna naslaga nakon sto godina korištenja''.
AKO je to ''masnog porijekla'' - onda ti je odlična stvar za čišćenje kombinacija Ajax sapuna, ''varikine'' i sode bikarbone.
Pod ''varikina'' mislim na bilo koji proizvod na bazi natrijevoghipoklorita. Recimo bilo koji izbjeljivač, Domestos (mada njega ne smatram ''varikinom'' jer je, barem meni, nekako baš prepič...PIIIP...ast za heavy duty zadatke) odnosno narodski rečeno ''varikina''.
Iza ovog ''stručno kemičarskog izraza'' krije ti se - varikina. Odnosno svi ti proizvodi koje ljudi zbirno zovu varikinom.
Napraviš otopinu od cca decilitar  ''varikine'' na recimo 10 litara vode. Budeš li stavio više ''varikine'' postoji mogućnost da ti izblijedi taj skaj.
S tom otopinom varikine počneš čistiti tu fleku. Na tu mokru površinu natrljaj Ajax sapun i ostavi neko vrijeme, cca 10-15 minuta da počne to ''jesti-gristi-otapati''...
Nakon toga - pospi sve onako obilno sa sodom bikarbonom. Ali - obilno. Kao da 'raniš kokoške po avliji kukuruzom  :)) ili kao da siješ 'šenicu onako kako su naši stari sijali.
Kad se počne otapati soda bkarbona i napravi neku ''gnjusnu masu'' - onda sa onim sunđerčićem za suđe lijepo kružnim pokretima prioni na ribanje.
Isperi i vidi što si učinio.  :)) Po potrebi - ponovi. Ako želiš da ti to ''nebo'' bude ''fakat mir'še na bjelo...'' onda možeš ''podebljati'' onu otopinu ''varikine''.
A ako je to pak od ljepila, kako kaže kolega - onda ti pomaže bilo koje ''industrijsko otapalo'' - poput ovog benzina za čišćenje.
Uglavnom... Naje...PIIIP!!!...o si kako god da okreneš.  :)) :))
Ako to uspiješ izribati da se sija - kad te žena vidi ima da svaku subotu pereš ćilime.  :))

I evo ti slikice Ajax sapuna.

http://gros.hr/popup.asp?url=http://www.gros.hr/baza/upload/Image/velike/product-09.jpg

Miriše na pišalinu.  :))
« Zadnja izmjena: 25 Siječnja, 2015, 22:04:47 frik-ri »
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #9 : 25 Siječnja, 2015, 22:00:50 »
I Pepeljugo...  :whistle2:
Pazi da ti cice ne ispadnu kad budeš trljao...  :)) :))

Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline deda

• Antique Member
« Odgovori #10 : 25 Siječnja, 2015, 22:04:31 »
Domestos i slićna sranja gdje kapnu ode boja sa tkanine.Najbolje od svega,čak i svih zvućnih bakrača koji koštajuuuuuuuuuuuuuuuuu,a razvikani kao odstraničivaći mrlja, je običan tekući deterđent za pranje suđa,nježan ,neutralan,a kaj on ne skine ,neće ništa drugo.

Offline PrX

• Antique Member
« Odgovori #11 : 25 Siječnja, 2015, 22:27:56 »
E moj fihce da je meni  sjest stobom da ja vidim  jest ti stvarno tolko  otkacen ili se samo tako cesljas :D :pleasantry: :pleasantry: Kakav si ti lik , sta lik  - KING :D Oke budem probao   s tom varikinom  odlicna je za pranje dugih gaca  ono sve zuto i kafeno nazad skine samo tako  :blush2: :lol: :lol: a  za  sapunic  :anal: se nebini ce da se zakljuvam u kucu Alone preventive radi  :)
 :byeg:

Offline frik-ri

• Antique Member
« Odgovori #12 : 25 Siječnja, 2015, 22:39:52 »
O jebali vi sebe - svi bi nešto u zadnje vrijeme samnom, kao ona emisija ''Na kavi sa predsjednikom''.  :)) :))
MOže... Vidimo se ti i ja... Ti gledaj mene jel se češljam 'vako il' 'nako - a ja gledam kako mi poliraš rubove na felgama.  :dntknw: Pošteno.  ;D
I da - ne brini se za  :anal: điki-điki spike sa ovim sapunom. Ovaj sapun nije taj za... te... Điki-điki  :anal: spike. Od ovog sapuna suze oči i bez  :anal: điki-điki jer taj sapun, kao što rekoh... ''Zaaadaaaajeeee'' na pišalinu. Narodski rečeno - ''čuje se''  :)) na pišalinu.
Nije to ono... Pele vrati mi frizuru i tako to.  ;D

Offline PrX

• Antique Member
« Odgovori #13 : 25 Siječnja, 2015, 23:00:21 »
Dogovoreno, nikakv problem za te  felceve  ;)

Offline Dariich

• Antique Member
  • Vozilo:: Vw Beetle 1972 ( Ex 1964/1974)
« Odgovori #14 : 26 Siječnja, 2015, 18:07:40 »
Ja sam jedan takav dio očistio sa dimerom, ali razrijeđenim ;) Sve je postalo bijelo, al ponegdje se je vratilo isto...Stavi si na ruke rukavice, jednom sam se opekao gadno s tim...Na svakom prstu po flaster :P

Frik, nešto često se ti nalaziš s momcima....  ;D
Vw Beetle 1972 owner...