Nisam ni ja mislio da ideš u ''Porsche Interauto'' ili sličan gulikožni servis već kod majstora koji zna posao.
Ako si probao kočiti, a Auto ne blokira kotače i ''ne škripi gumama'' - definitivno ti nešto sa kočnicama ne valja.
Kreneš prvo od odzračivanja sistema... Pa provjeri da li ti negdje ulje curi ili propušta... provjeri i glavni kočioni sa dva jednostavna testa...
Prvi...
Upali Auto, napravi ''Krug dva'' po ulici... Stani i stisni kočnicu i drži ju stisnutu. Ako ti pedala propada ''na očigled'' znači da ti nešto (najvjerojatnije) ne valja sa glavnim kočionim cilindrom.
Drugi test je isti ovaj, ali za malo ''osjetljiviju nogu''.
Upali Auto i stani na nekoj nizbrdici. Kočnicom zadržavaj Auto na toj nizbrdici na način da kočnicu stisneš točno toliko koliko je potrebno da Auto na nizbrdici - stoji. Znači doslovce pipneš kočnicu i tako držiš Auto. Ako ti kroz neko vrijeme, cca 5-10-15 sekundi Auto počinje kliziti nizbrdo, a ti moraš svako malo ''dodavati kočnicu'' - to ti je opet znak da ti je kvar (najvjerojatnije) na glavnom kočionom cilindru.
Uvjet za oba ova testa je da si SIGURAN da ti je sistem dobro ozračen i da nemaš nigdje nekog vidljivog curenja ulja.
Također... Ispravnost servo-bubnja možeš provjeriti i uzastopnim stiskanjem (takozvanim ''pumpanjem'' ) pedale kočnice dok ti Auto radi u leru. Znači - stisneš ju do kraja, pričekaš pola sekunde, pustiš ju i upet ju tako nekoliko puta prisneš. Ako je servo ispravan - trebao bi vidjeti otklon na kazaljci broja okretaja motora ili pak čuti (ako ''imaš uho za to

) promjenu u radu motora. Ovo baš i nećeš čuti ako imaš mrcinu od V8 sa 4800ccm i 650nM momenta.

Ja na svome Cliu i Petici osjetim i čujem razliku u radu motora prilikom uzastopnog ''pumpanja'' pedale kočnice.
No - ovo su sve samo ''reda radi uradi sam'' savjeti za neku iole dijagnozu. Ako tebi Auto ne blokira kotače, a ti ne znaš što je tome uzrok - trk kod majstora.