Autor Tema: Bmw 316  (Posjeta: 4548 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Toce

• Junior member
  • **
  • Spol: Muški
Bmw 316
« : 22 Veljače, 2016, 11:48:42 »
Ako netko zna gdje se nalazi termostat na bmw u 316, 75 ks., m10 motor..hvala

Offline Jerry

• Antique Member
  • Vozilo:: BMW E21
Odg: Bmw 316
« Odgovori #1 : 22 Veljače, 2016, 12:16:28 »
U kucistu termostata, mijenja se sve zajedno...
” Low mileage original cars are for collecting. High-mileage restored cars are for driving. Low mileage restored cars are for avoiding, because something or several somethings are not right.”

Offline Toce

• Junior member
  • **
« Odgovori #2 : 22 Veljače, 2016, 12:19:32 »
A gdje se nalazi kučište točno?

Offline Jerry

• Antique Member
  • Vozilo:: BMW E21
« Odgovori #3 : 22 Veljače, 2016, 12:35:52 »
Kad stojis ispred auta, sa lijeve strane, metalno kuciste, na strani auspuha
” Low mileage original cars are for collecting. High-mileage restored cars are for driving. Low mileage restored cars are for avoiding, because something or several somethings are not right.”

Offline Toce

• Junior member
  • **
« Odgovori #4 : 22 Veljače, 2016, 13:21:48 »
To bi trebalo biti to:

Bio sam uvjeren da je na drugoj strani, bliže mašini...

Offline Toce

• Junior member
  • **
« Odgovori #5 : 22 Veljače, 2016, 17:39:19 »
Hvala na odgovoru! Zar nije moguće kupiti samo termostat bez kučišta?

Offline Brunos

• Senior member
  • Vozilo:: BMW E30 318is
« Odgovori #6 : 22 Veljače, 2016, 20:22:12 »
Mozda je, ali bi bilo pozeljno i novo kuciste kupiti.

Poslano sa mog PSP5453DUO koristeći Tapatalk

Offline Toce

• Junior member
  • **
« Odgovori #7 : 23 Veljače, 2016, 20:06:49 »
Nisam bio siguran da li mi propušta termostat ili ne radi mjerač temperature jer se kazaljka ne diže..izgleda da je termostat ok, ali urica ne radi :dntknw:

Offline frik-ri

• Antique Member
  • Lokacija: Liburnija - Stato di Fiume (Rijeka) Killarney pri Majci Eire
  • Vozilo:: Renjol Kvatrisimus Maksimus Fortius (u srcu i izradi) & Renjol Petardix 1,4 Five
« Odgovori #8 : 24 Veljače, 2016, 08:59:13 »
Tu ti nema ''izgleda''. Ne oslanjaj se na urice ni na pretpostavke. Pretpostavka je majka zajeba pa shodno tome, ako ne želiš sprcati Motor - provjeri sistem i otkloni kvar.

U ovom slučaju - manje je zlo ako je ispravan termostat, a neispravna urica. Može se voziti, ali naravno - nije preporučljivo. Barem ja ne bi od čistog straha ''ni metra'' napravio bez ispravnog pokazivača temperature.
Uvjeri se da ti je termostat ispravan jer ako je on neispravan - ''zaklat'' ćeš Motor u roku Keks. Upali Auto dok je hladan i gledaj kako se crijeva griju. U prvih nekoliko minuta prvo se trebaju zagrijavati crijeva ''malog kruga'' rashladnog sustava, a to je - kruženje rashladne tekućine kroz glavu/blok motora, grijanje Kabine, pumpa vode.
Kad Motor postigne radnu temperaturu - otvara se termostat i tada voda poteče u ''veliki krug'' rashladnog sistema - odnosno kroz hladnjak. Pipanjem crijeva točno osjetiš kako se ista zagrijavaju i kako su crijeva sve toplija i toplija kako topla rashladna tekućina zagrijava crijeva prema hladnjaku. Pipanjem hladnjaka (pazi prste na remenju i ventilatoru... Ne nosi majicu sa uzicama na kapuljači i slično  ;D da ne bude belaja...  :nea: ) ćeš osjetiti kako voda počinje grijati hladnjak. Prvo će se zagrijati na ulaznoj cijevi hladnjaka, a kasnije će se zagrijati cijeli - prema izlaznoj cijevi.
Uvjeri se da ti Motor ''ne kuha'', uvjeri se da se Ventilator uključuje. ne znam da li taj Motor ima takozvani ''visko'' Ventilator ili se pali na termoprekidač.
Tek kad si ovo obavio - pogledaj si u čemu je kvaka sa uricom. Radi li ti kontrolna crvena žarulja kad daješ kontakt?
Nadalje... Savjet i preporuka je da ti u rashladnom sustavu bude mješavina ANTIFRIZA i DESTILIRANE (ili demineralizirane) VODE. Voda iz pipe radi kamenac, a ako nema ntifriza - rashladni sustav je pun hrđe i ta nečistoća čini sranje. Od blokiranja termostata do začepljivanja hladnjaka i naposlijetku propuštanja.
Kad već ''solim pamet'' - antifriz imaj i ljeti, bez obzira što ''ljeti nema minusa pa ne treba bacati pare na antifriz bezveze''. Antifriz je ljeti ''antiprokuhativ'' - o ovome je bilo već masu puta pisano na ovom forumu.
Eto... Toliko od meine. Pošto BMW-a nisam nikad imao (ne racunam sestrin auto), a samim time ni čakao oko istih, ako sam propustio nešto specifično za taj model - neka netko doda.  :drinks:
Razlog ovoh mog ''cmoljenja''  ;D - Imam ''fobije'' od pregrijavanja motora.  :dntknw: Pogotovo od iznenadnih napada gremlina koji ''žive'' u termostatu, termoprekidaču i ostalim dijelovima rashladnog sistema.  :byeg:
Ćeš da mi dovezeš neki delovi burki? Ajde živ ti maaajka, nemo da si takav, vidi bog. Sad kad vozaš drugi kolica je moraš vozit pijan da kompenzuješ nedostatak ljuljanje?

Offline Toce

• Junior member
  • **
« Odgovori #9 : 24 Veljače, 2016, 11:19:01 »
Ne radi mi brzinomjer, sat, pa vjerojatno niti mjerač temp. Nakon nekih pola sata rada motora počela se je grijati i cijev koja ide iz termostata na hladnjak, znači da je propustio vodu i da radi. Da li radi savršeno, ne znam. Ima visko. Vozio sam ga prošlo ljeto po vrućini, da ne radi visko, zakuhala bi voda..uh..mislim da treba početi od popravka urica.

Offline Toce

• Junior member
  • **
« Odgovori #10 : 24 Veljače, 2016, 18:47:13 »
Tu ti nema ''izgleda''. Ne oslanjaj se na urice ni na pretpostavke. Pretpostavka je majka zajeba pa shodno tome, ako ne želiš sprcati Motor - provjeri sistem i otkloni kvar.

U ovom slučaju - manje je zlo ako je ispravan termostat, a neispravna urica. Može se voziti, ali naravno - nije preporučljivo. Barem ja ne bi od čistog straha ''ni metra'' napravio bez ispravnog pokazivača temperature.
Uvjeri se da ti je termostat ispravan jer ako je on neispravan - ''zaklat'' ćeš Motor u roku Keks. Upali Auto dok je hladan i gledaj kako se crijeva griju. U prvih nekoliko minuta prvo se trebaju zagrijavati crijeva ''malog kruga'' rashladnog sustava, a to je - kruženje rashladne tekućine kroz glavu/blok motora, grijanje Kabine, pumpa vode.
Kad Motor postigne radnu temperaturu - otvara se termostat i tada voda poteče u ''veliki krug'' rashladnog sistema - odnosno kroz hladnjak. Pipanjem crijeva točno osjetiš kako se ista zagrijavaju i kako su crijeva sve toplija i toplija kako topla rashladna tekućina zagrijava crijeva prema hladnjaku. Pipanjem hladnjaka (pazi prste na remenju i ventilatoru... Ne nosi majicu sa uzicama na kapuljači i slično  ;D da ne bude belaja...  :nea: ) ćeš osjetiti kako voda počinje grijati hladnjak. Prvo će se zagrijati na ulaznoj cijevi hladnjaka, a kasnije će se zagrijati cijeli - prema izlaznoj cijevi.
Uvjeri se da ti Motor ''ne kuha'', uvjeri se da se Ventilator uključuje. ne znam da li taj Motor ima takozvani ''visko'' Ventilator ili se pali na termoprekidač.
Tek kad si ovo obavio - pogledaj si u čemu je kvaka sa uricom. Radi li ti kontrolna crvena žarulja kad daješ kontakt?
Nadalje... Savjet i preporuka je da ti u rashladnom sustavu bude mješavina ANTIFRIZA i DESTILIRANE (ili demineralizirane) VODE. Voda iz pipe radi kamenac, a ako nema ntifriza - rashladni sustav je pun hrđe i ta nečistoća čini sranje. Od blokiranja termostata do začepljivanja hladnjaka i naposlijetku propuštanja.
Kad već ''solim pamet'' - antifriz imaj i ljeti, bez obzira što ''ljeti nema minusa pa ne treba bacati pare na antifriz bezveze''. Antifriz je ljeti ''antiprokuhativ'' - o ovome je bilo već masu puta pisano na ovom forumu.
Eto... Toliko od meine. Pošto BMW-a nisam nikad imao (ne racunam sestrin auto), a samim time ni čakao oko istih, ako sam propustio nešto specifično za taj model - neka netko doda.  :drinks:
Razlog ovoh mog ''cmoljenja''  ;D - Imam ''fobije'' od pregrijavanja motora.  :dntknw: Pogotovo od iznenadnih napada gremlina koji ''žive'' u termostatu, termoprekidaču i ostalim dijelovima rashladnog sistema.  :byeg:

Kolega hvala vam na pomoći i opširnom odgovoru! U hladnjaku je antifriz i destilirana voda, a crvena kontrolna žarulja radi. Imao sam već prije slučaj sa kvarom na termostatu (Audi a3 1,6) i u tom slučaju je termostat stalno propuštao i mašina je bila hladna, ali na svakoj uzbrdici je postigla normalnu temperaturu, tj. kazaljka se je dizala ovisno o opterećenju motora. Ovdje, kod Bmw-a, kazaljka se podigne do 1/3 i ne mrda dalje, bez obzira na opterećenje. Ispitivanjem motora utvrdio sam da se nakon 10 minuta rada ugrije crijevo do termostata i hladnjak na vrhu, dok je ostatak hladnjaka hladan , a nakon 30-40 min. ugrije se crijevo od termostata do hladnjaka i sam hladnjak.

Offline YUGOABARTH

• Antique Member
  • Vozilo:: Zastava Yugo, Renault 4 TL
« Odgovori #11 : 24 Veljače, 2016, 21:58:18 »
Pa ako ti ne radi ništa na tabli pogledaj malo osigurače,ili je problem u samo nekoj masi. NIkakov termostat.

Offline Marin993

• Junior member
  • **
  • Vozilo:: 316i E30, ...
« Odgovori #12 : 25 Veljače, 2016, 14:57:18 »
zima je, vjerojatno pušta termostat.

ako uzimaš novi termostat, usporedi ga sa originalom, ima jako loših "univerzalnih" jeftinjaka, vidi se i po kvaliteti izrade, oni se često blokiraju u nekom položaju

na tom autu (ako se radi o E30) često ne radi i instrument tabla, pogotovo starija godišta dok nisu imali premazane tiskane pločice, od 30-ak komada možda na 10 pokazuje ispravno.

ako ćeš sam provjeriti jedan po jedan segment onda najbolje skinuti haynes manual E30, pa multimetar u ruke i mjeriš ili daj nekom električaru da provjeri
Ajs Nigrutin:"Debele žene su popile sav espreso u gradu!"

Offline Toce

• Junior member
  • **
« Odgovori #13 : 26 Veljače, 2016, 20:19:43 »
Malo sam googlao i vidio da Bmw i imaju identičan problem kada im rikne senzor temperature. Kazaljka se u tom slučaju podigne za malo, kao i meni. To mi je najeftinije za promijeniti, pa krećem od toga...

Offline Sepra

« Odgovori #14 : 27 Veljače, 2016, 12:39:11 »
na tom autu (ako se radi o E30) često ne radi i instrument tabla, pogotovo starija godišta dok nisu imali premazane tiskane pločice, od 30-ak komada možda na 10 pokazuje ispravno.

meni su rikavale n E30 kazaljke jedna po jedna, prvo brzinomjer pa temp itd

nova tabla i aylabayla  :cool:
Nerast