Autor Tema: Mini komplet za varenje  (Posjeta: 12998 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline salsoul

• Antique Member
  • Vozilo:: NB, R107, CS1
Mini komplet za varenje
« : 14 Travnja, 2016, 18:01:20 »
Bila je neka slična tema na forumu ali je ne mogu naći pa otvaram novu.

Naime, naletio sam (opet) danas u pevcu, na mini komplet koji se sastoji od dvije boce, plamenika, nastavaka i još nekih stvarčica.
Piše na njemu, pogodno za autogeno švajsanje te hard lotanje.

E sad, s obzirom da mi je to područje koje tek' otkrivam, da li mi tko iz vlastitog iskustva može to preporučiti ili da ne bacam lovu bez veze.
Na pakiranju piše da plamen može imati i do 3100 celzijevaca dok na površini koja se vari razvija do 1350 - da li su to temperature koje se razvijaju i kod klasičnog autogenog varenja t.j. kod standardnog kompleta za prave švajsere?
Ne treba mi za neke opsežne radove već za poslove manjeg obima tipo npr. sređivanje rupe 2x4cm ili sitnih rupica na autu...

Evo kako to izgleda...
http://www.ebay.co.uk/itm/Rothenberger-Roxy-120L-Brazing-and-Welding-Torch-Kit-Oxy-Acetylene-3-5740-/371597734443

Offline vedran

Odg: Mini komplet za varenje
« Odgovori #1 : 14 Travnja, 2016, 21:00:23 »
Ako je acetilen onda je ok a ako je butan onda ti je to dobro samo za lotanje bakra i tankog lima ali sve u svemu skupe su te patrone i kisik se brzo trosi

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline salsoul

• Antique Member
« Odgovori #2 : 15 Travnja, 2016, 09:35:55 »
Hmm, znači ako je acetilen bi moglo.
Govore mi više upućeni da je i to sa acetilenom zajebancija u usporedbi sa co2, ali da se da i tako švajsati - problem je u probijanju t.j. pregaranju lima.

Offline vedran

« Odgovori #3 : 15 Travnja, 2016, 09:47:53 »
Ako znas varit nikakav problem , ide kao pjesmica , jedina razlika izmedu butana i acetilena je temperatura plamena , butan je slabiji pa nema dovoljnu temp. za čelik osim tankog lima. Problem takvog varenja ti je zagrijavanje materijala i njegova deformacija , zato se za limove koristi co2 ili argon a autogeno za deblje materijale 1,5mm nadalje

Offline trajkeša

« Odgovori #4 : 15 Travnja, 2016, 12:34:49 »
Jel se ove boce mogu napuniti ili se mora kupiti nova napunjena?

Offline salsoul

• Antique Member
« Odgovori #5 : 15 Travnja, 2016, 13:13:03 »
Znači tako na kraju..sve se čini da se bolje ne upuštati u igru sa ovim kompletićem s obzirom da nemam nikakvog iskustva, nego je preporučljivije odmah krenuti sa co2...

Koliko sam skužio, boce se ne daju puniti nego se nude samo nove na polici kraj aparata - treba se ustvari raspitati o mogućnosti ponovnog punjenja.

Offline vedran

« Odgovori #6 : 15 Travnja, 2016, 17:31:20 »
Najbolje si kupi co2 a ove se boce ne pune a skupe su patrone
Ja imam male ali kisik i butan koje se pune tj kisik se brzo potrosi ali pretacem iz velike a acetilen tj autogeno imam velike boce