Autor Tema: Cinčanje abšicanih starih limova  (Posjeta: 21754 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mirko

• Olschool apprentice
  • *
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Land Rover 2a
Odg: Cinčanje abšicanih starih limova
« Odgovori #15 : 28 Listopada, 2016, 09:05:03 »
Postupak predgrijavanja i postepenog hlađenja lima, možda netko radi i kod nas ali ja  nisam uspio naći.

Ali zato je Vruće Cinčanje  u Sv. Heleni,  uspješno obavljeno.

Napravio sam slijedeće:

Popjeskario cinčane djelove, ( Pjeskarenje Blaž u Ježdovcu ) koliko se moglo u jednoj ruci, cca 70%.....Može i 100 % ali bi to trajalo  5 puta duže i za toliko više i koštalo........

Djelove za vruće cinčanje, od kojih neki  imaju stjenku debljine čak i ispod jedan milimetar, na svakih cca 10-15 cca sam " po pikao " električnim varom,  za čelične cijevi debljine stjenke  od 3 mm.  Vodeći računa da je var visine nekoliko milimetara ( tako da lajsna nije cijelom duzinom spojena sa firkantom ) i var dojde sa zadnje strane lajsne ili  nekog drugog djela, tako da se nakon cinčanja, rezanja, brušenja mjesta koje  je bilo vareno, i špricanja cink sprejom, u konačnici ne vidi, odnosno bude sa zadnje djela.......

U nedostatku informacija, koristio sam logiku i rizikovao.....

Kupio cuge i keksa za 100 kuna, i " kesu" predao liku koji je primio djelove.  Nenametljivo naglasio problem  da  cca 30% cinka nije skinuto i da su djelovi jako tanki.......

Reko je, da nikakav problem nije i kako će djelovi  ići na kemijsku obradu, tj, dodatno odležati u kiselini prije samog cinčanja i kako će paziti da se ne spigaju limovi i lajsne.....  :O

I tako je i bilo,  :) ............ vruće su pocinčali lajsne, okvire, limove itd, sve uglavnom tanko .... stare 45 godina a da ih nisu popigali.... i sve to  na slici, plus okvir šajbe i dr. sitnice za 150 kn.

Naravno da sam im ponovo donio cugu, zaslužili su...... oni su se malo potrudili, a ja sam sačuvao originalne djelove :) ......

Ja ne mogu znati, ali predpostavljam da su djelove stavili na kraj proizvodnog procesa, te da su djelovoi nakon cinčanja ostali iznad kade i postupno se hladili...jer niti vrhovi limova za koje sam bio siguran da će se spigati, ostali su ravni...  :O ...što god da bilo, stvar funkcionira....... :)

Offline veky

« Odgovori #16 : 28 Listopada, 2016, 09:41:14 »
Naravno tko "podmaže" uvijek dobro i vozi ....  ;D
Pomozi podjeli sredi : )

Offline petak

« Odgovori #17 : 28 Listopada, 2016, 11:14:24 »
Odlično si odradio....

Ja se nisam usudio tako nešto napraviti...pogotovo jer su limovi koje je trebalo "cinčati" vrlo tanki (0,8mm)

Drago mi je da si uspio u svom naumu.
 :thmbup:
R5 GTE 1.7i 69kW C409 F3N-702 JB3-033   R4 GTL 1.1  25kW 1128 688D7/12   Laguna II 1.6 16V 79kW KG0A K4M-710 JH3-005   Espace IV 2.0 dci 127kW JK03 M9R-760 PK4-005   NO LOGO je najpoželjniji logo jer sugerira da prave vrijednosti prepoznaju samo oni najupučeniji

Offline Mirko

• Olschool apprentice
  • *
  • Spol: Muški
  • Vozilo:: Land Rover 2a
« Odgovori #18 : 28 Listopada, 2016, 19:16:49 »
Ma da,  isplatilo se reskirati....... slaganje ide dalje.... :)  ............. Kad sam negdje  84' iz TL-a  sjeo u GTL- a....... mislio sam da sam sjeo u F-11 ........... ;)  ...........poz