Postupak predgrijavanja i postepenog hlađenja lima, možda netko radi i kod nas ali ja nisam uspio naći.
Ali zato je Vruće Cinčanje u Sv. Heleni, uspješno obavljeno.
Napravio sam slijedeće:
Popjeskario cinčane djelove, ( Pjeskarenje Blaž u Ježdovcu ) koliko se moglo u jednoj ruci, cca 70%.....Može i 100 % ali bi to trajalo 5 puta duže i za toliko više i koštalo........
Djelove za vruće cinčanje, od kojih neki imaju stjenku debljine čak i ispod jedan milimetar, na svakih cca 10-15 cca sam " po pikao " električnim varom, za čelične cijevi debljine stjenke od 3 mm. Vodeći računa da je var visine nekoliko milimetara ( tako da lajsna nije cijelom duzinom spojena sa firkantom ) i var dojde sa zadnje strane lajsne ili nekog drugog djela, tako da se nakon cinčanja, rezanja, brušenja mjesta koje je bilo vareno, i špricanja cink sprejom, u konačnici ne vidi, odnosno bude sa zadnje djela.......
U nedostatku informacija, koristio sam logiku i rizikovao.....
Kupio cuge i keksa za 100 kuna, i " kesu" predao liku koji je primio djelove. Nenametljivo naglasio problem da cca 30% cinka nije skinuto i da su djelovi jako tanki.......
Reko je, da nikakav problem nije i kako će djelovi ići na kemijsku obradu, tj, dodatno odležati u kiselini prije samog cinčanja i kako će paziti da se ne spigaju limovi i lajsne..... :O
I tako je i bilo, :) ............ vruće su pocinčali lajsne, okvire, limove itd, sve uglavnom tanko .... stare 45 godina a da ih nisu popigali.... i sve to na slici, plus okvir šajbe i dr. sitnice za 150 kn.
Naravno da sam im ponovo donio cugu, zaslužili su...... oni su se malo potrudili, a ja sam sačuvao originalne djelove :) ......
Ja ne mogu znati, ali predpostavljam da su djelove stavili na kraj proizvodnog procesa, te da su djelovoi nakon cinčanja ostali iznad kade i postupno se hladili...jer niti vrhovi limova za koje sam bio siguran da će se spigati, ostali su ravni... :O ...što god da bilo, stvar funkcionira....... :)